Σε μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP) προχωρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις. Ωστόσο η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης, δεν έστειλε σήμα για την έναρξη του tapering. Σημειώνεται ότι στο PEPP είναι επιλέξιμα και τα ελληνικά ομόλογα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να περιορίσει τις αγορές ομολόγων σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, κατεβάζοντας ελαφρώς τον πήχη από τα 80 δισ. ευρώ περίπου το μήνα που απορροφούσε μέχρι σήμερα, συνεχίζοντας με ένα «πιο μετριοπαθή ρυθμό» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το διοικητικό συμβούλιο επαναβεβαίωσε την πρόθεση της Τράπεζας να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος ύψους 1,850 τρισ. ευρώ, μέχρι τον Μάρτιο του 2022 ή μέχρι να διαπιστώσει ότι έχει ξεπεραστεί η κρίση του κορωνοϊού. Παράλληλα, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος ΑΡΡ απορροφώντας 20 δισ. ευρώ το μήνα.
θα συνεχιστούν οι καθαρές αγορές του PEPP που έχει ένα συνολικό εύρος 1,85 δισ. ευρώ μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Μαρτίου 2022, και σε κάθε περίπτωση μέχρι να κρίνει ότι η κρίση της πανδημίας τελείωσε. Ωστόσο «κρίνοντας από τις εκτιμήσεις για τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες και το outlook του πληθωρισμού το Συμβούλιο κρίνει ότι οι ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες μπορούν να διατηρηθούν με ένα μέτρια χαμηλότερο ρυθμό καθαρών αγορών από το PEPP απ’ ότι τα προηγούμενα δυο τρίμηνα».
Αμετάβλητα τα επιτόκια
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ επισημαίνει ότι οι διευκολυντικές χρηματοοικονομικές συνθήκες μπορούν να διατηρηθούν με μέτρια χαμηλότερο ρυθμό αγορών από το συγκεκριμένο πρόγραμμα έναντι των δυο προηγούμενων τριμήνων.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.