Στο διαρκώς εξελισσόμενο τεχνολογικό τοπίο, η Apple προχώρησε σχετικά αθόρυβα σε σημαντικά βήματα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Ενώ ο γίγαντας του Cupertino έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στις συζητήσεις για την AI, πρόσφατες αποκαλύψεις δείχνουν ότι απέχει πολύ από το να είναι απλά θεατής στην επανάστασή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Apple επενδύει σημαντικά ποσά, ύψους “εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα”, από τον προϋπολογισμό της για την ανάπτυξη της AI. Αυτό υπογραμμίζει τη δέσμευση της Apple να αξιοποιήσει τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να βελτιώσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της.

Ajax – Το ChatGPT της Apple

Πριν από λίγους μήνες, το Bloomberg αποκάλυψε την ύπαρξη του “Apple GPT”, του δικού της μεγάλου γλωσσικού μοντέλου (large language model – LLM). Με την κωδική ονομασία Ajax, το LLM της Apple είναι έτοιμο να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, φέρνοντας ενδεχομένως επανάσταση στην υποστήριξη των πελατών του Apple Care. Η Apple φαίνεται σίγουρη ότι το LLM της, το Ajax GPT, ξεπερνά το δημοφιλές ChatGPT-3.5 της OpenAI, δείχνοντας την αποφασιστικότητά της να ηγηθεί στον αγώνα της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι πληροφορίες υπογραμμίζουν την ύπαρξη πολλαπλών ομάδων που επικεντρώνονται στην AI εντός της εταιρείας, με μια μονάδα 16 μελών, που ονομάζεται εύστοχα Foundational Models και ειδικεύεται στη συνομιλιακή AI. Υπεύθυνος της ομάδας λέγεται πως είναι ο επικεφαλής AI της Apple, John Giannandrea, ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε στην Google και προσελήφθη για να ανανεώσει τη Siri.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των επενδύσεων της Apple σε AI κατευθύνεται προς την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Siri. Ο στόχος είναι να μπορέσει η Siri να εκτελεί αυτόνομα πολύπλοκες εργασίες, όπως για παράδειγμα τη μετατροπή πολλαπλών φωτογραφιών σε GIF. Αυτό ευθυγραμμίζεται με το σχέδιο της Apple να ενσωματώσει αυτή τη νέα δυνατότητα στην εφαρμογή Shortcuts, επιτρέποντας στους χρήστες να προγραμματίζουν χωρίς κόπο μια ακολουθία ενεργειών σε διάφορες εφαρμογές. Η λειτουργία αυτή αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο της μαζί με την επόμενη αναβάθμιση του iOS, με την υπόσχεση για μια ακόμη πιο διαισθητική εμπειρία χρήσης.

Τεχνητή νοημοσύνη και πέρα από τη Siri

Εκτός από τις βελτιώσεις της Siri, η Apple εργάζεται ενεργά και σε άλλα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης, όπως την αυτόματη δημιουργία εικόνας από κείμενο και το αντίστροφο. Επιπλέον, η Apple αναμένεται να εισβάλλει και στον τομέα του λογισμικού για τη δημιουργία τρισδιάστατων σκηνών.

Εντωμεταξύ, η εταιρεία συνεχίζει τις καινοτομίες, καθώς κατοχύρωσε πατέντα για τη χρήση των παρμπρίζ των αυτοκινήτων ως οθόνες επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality).

Διαβάστε ακόμη: