Συναγερμός έχει σημάνει στο Πεντάγωνο μετά τις διαρροές και τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για οργανωμένο σχέδιο που αποσκοπεί στην ακύρωση της σύμβασης για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16.

Πρωταγωνιστής του σκανδάλου είναι, σύμφωνα πάντα με τις αποκαλύψεις, ένας επιχειρηματίας που εμπλέκεται στην προμήθεια των φρεγατών από την αμερικανική Lockheed Martin.

Επιδίωξη του εν λόγω μεσάζοντα, ο οποίος εκτός από την κυβέρνηση έχει επιρροές και σε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να οδηγηθεί σε ναυάγιο η αναβάθμιση των F-16 και τα κεφάλαια που προορίζονταν γι’ αυτό το πρότζεκτ να κατευθυνθούν στην προμήθεια των φρεγατών.

Προνομιακές σχέσεις

Το περίεργο είναι ότι ο εν λόγω μεσάζοντας, ο οποίος ήταν υπότροφος στη Ρωσία κατά την αλήστου μνήμης εποχή του υπαρκτού σοσιαλισμού, κατάφερε να εξασφαλίσει προνομιακές σχέσεις και με τον Αμερικανό πρέσβη.

Βέβαια, αυτό που έχει σημασία είναι το γεγονός ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας εμφανίζεται ως μεσάζων σε μια σύμβαση-μαμούθ για τις φρεγάτες για την οποία το Πεντάγωνο διαβεβαιώνει ότι θα γίνει με διακρατική συμφωνία.

Ενεργοποιημένα αντανακλαστικά

Οι καταιγιστικές αποκαλύψεις για τον ρόλο του μεσάζοντα έχουν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά του Μαξίμου.

Στην κυβέρνηση δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να εμπλακούν σε μια σκανδαλολογία για εξοπλιστικά προγράμματα-μαμούθ.

Εντολή του πρωθυπουργού είναι οι συμβάσεις να είναι διακρατικές και χωρίς μεσάζοντες.

«Πρακτικές που παραπέμπουν στην εποχή Άκη και Σμπώκου δεν έχουν καμία σχέση με την κυβέρνηση» διαβεβαιώνει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας τις σχετικές αποκαλύψεις.

Τα ερωτήματα

Μια σειρά αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων συνδέουν τον εν λόγω έμπορο οπλικών συστημάτων και με τον Δημήτρη Βίτσα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς ο «κόκκινος υπότροφος του ’80» έγινε υπότροφος της αμερικανικής πρεσβείας το 2020;

Πώς από την κομματική οργάνωση του ΚΚΕ επί εποχής του Δημήτρη Βίτσα εστάλη στην ΕΣΣΔ για να σπουδάσει, και εκείνος από το Κίεβο περιπλανιόταν στα λιμάνια της Κριμαίας με μια φωτογραφική μηχανή;

Αναστάτωση στην Πολεμική Αεροπορία

Το επιχειρούμενο μπλόκο στην αναβάθμιση των μαχητικών έχει προκαλέσει αναστάτωση και στην Πολεμική Αεροπορία, όπου θεωρούσαν το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Block-50 αυτονόητο και κατεπείγον, αφού δεν είχε περιληφθεί στο αρχικό πρόγραμμα αναβάθμιση των F-16 στις εκδόσεις Block-52 αλλά αφέθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το αόριστο μέλλον…

Παρασκηνιακές κινήσεις

Οι αποκαλύψεις για τον μεσάζοντα στην προμήθεια των φρεγατών έρχονται μετά από παρασκηνιακές κινήσεις του Αμερικανού πρέσβη για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Πριν καταθέσει προσφορά ο Γ. Προκοπίου είχε λάβει διαβεβαίωση από τον Τζέφρι Πάιατ ότι η προμήθεια των φρεγατών θα δοθεί σίγουρα στην Lockheed Martin.