Ερευνήτριες και ερευνητές που μελετούν τον γυναικείο οργασμό κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το βογγητό δεν αποτελεί μέρος του αυθόρμητου οργασμού και θα πρέπει να αφαιρεθεί από μία κλίμακα που συχνά χρησιμοποιείται στην ανάλυση του φαινομένου.
Εκατοντάδες γυναίκες σε στάδια πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις εμπειρίες οργασμού τους τόσο σε μοναχικό όσο και σε συντροφικό σεξουαλικό πλαίσιο.
Τα ερωτηματολόγια περιελάμβαναν ερωτήσεις τόσο για την Κλίμακα Αξιολόγησης του Οργασμού (ORS) όσο και για την Κλίμακα Σωματικών Αισθήσεων του Οργασμού (BSOS) – που αμφότερες χρησιμοποιούνται σε επιστημονικές έρευνες σχετικά με την αίσθηση της απόλαυσης.
Η ORS περιλαμβάνει στοιχεία όπως το τρέμουλο και η αίσθηση σταδιακής κορύφωσης, καθώς και επίθετα που σχετίζονται με τη συναισθηματική οικειότητα – «παθιασμένο», «τρυφερό». Η κλίμακα BSOS περιλαμβάνει αντιδράσεις όπως η ταχύτερη αναπνοή, οι σπασμοί των κάτω άκρων, η εφίδρωση και οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οτάβα διαπίστωσαν ότι και στις δύο κλίμακες η σωματική αίσθηση ποικίλει και περιλαμβάνει και χαρακτηριστικά όπως η ασταθής αναπνοή, η αυξημένη αρτηριακή πίεση και μια αίσθηση έξαψης.
Οι ερευνητές ωστόσο συνιστούν να αφαιρεθεί από την BSOS το βογκητό. Μάλιστα αναφερόμενοι σε προηγούμενη μελέτη του 2011, σημειώνουν ότι το βογγητό εν μέρει είναι κάτι που παραμένει πάντοτε στον συνειδητό έλεγχο. Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν 637 γυναίκες ηλικίας 18 έως 82 ετών.
Τα επίθετα που σχετίζονται με τη συναισθηματική οικειότητα «μπορεί να είναι λιγότερο σημαντικά μέσα στο μοναχικό πλαίσιο», σημείωσαν οι ερευνητές. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες από τις συμμετέχουσες «ανέφεραν ότι βιώνουν κάποιου είδους συναισθηματική οικειότητα κατά τη διάρκεια μοναχικού οργασμού». Το αποδίδουν στην «πρόσβαση σε μια πιο βαθιά εμπειρία του ίδιου του σώματός τους», ή στην αίσθηση μιας «μεταμορφωτικής ενσάρκωσης καθώς αισθάνονται απολύτως παρούσες στο σώμα τους».
Η μελέτη δημοσιεύεται στο The Journal of Sexual Medicine.