Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία τόσα πολλά κορυφαία brands συνασπίζονται σε ένα αντιπολεμικό εμπάργκο, τιμωρώντας τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία. 

Οι εικόνες στα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Μόσχας θυμίζουν ταινία «Αποκάλυψης», με άδεια ράφια και έρημους διαδρόμους που φωτίζονται μόνο από τα neon logo των μεγάλων οίκων μόδας οι οποίοι σταματούν κάθε εργασία σε ρωσικό έδαφος.

Chanel, Louis Vuitton, Prada και Burberry ανακοίνωσαν πως σταματούν «προσωρινά» την δραστηριότητά τους στη Ρωσία. Ο οίκος Hermès επίσης ήδη διέκοψε τις πωλήσεις από τις 4 Μαρτίου. Το ίδιο έπραξε και ο όμιλος Kering που κατέχει τον οίκο Gucci, κλείνοντας και τα 13 καταστήματα που έχει στη Ρωσία.

Η Hermès ήταν μεταξύ των πρώτων οίκων που ανέλαβαν δράση, επιβεβαιώνοντας στη σελίδα της στο LinkedIn νωρίς το πρωί της Παρασκευής ότι κλείνει τα τρία καταστήματά της στη Μόσχα. «Βαθιά ανήσυχοι για την κατάσταση στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, με λύπη λάβαμε την απόφαση να κλείσουμε προσωρινά τα καταστήματά μας στη Ρωσία και να σταματήσουμε όλες τις εμπορικές μας δραστηριότητες από το απόγευμα της 4ης Μαρτίου. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στις τοπικές μας ομάδες», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας. Η προγραμματισμένη λειτουργία νέου καταστήματος στην Αγία Πετρούπολη έχει επίσης αναβληθεί, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του οίκου στο Reuters.

Ακολούθησαν γρήγορα και άλλες επωνυμίες, συμπεριλαμβανομένης της Chanel, η οποία διαθέτει 17 καταστήματα στη Ρωσία. «Δεδομένων των αυξανόμενων ανησυχιών μας για την τρέχουσα κατάσταση, την αυξανόμενη αβεβαιότητα και την πολυπλοκότητα της λειτουργίας, η Chanel αποφάσισε να σταματήσει προσωρινά τις δραστηριότητές της στη Ρωσία», ανέφερε σε δήλωση η εταιρεία με έδρα το Παρίσι. «Δεν θα παραδίδουμε πλέον στη Ρωσία, θα κλείσουμε τις μπουτίκ μας και έχουμε ήδη αναστείλει το ηλεκτρονικό μας εμπόριο. Η ασφάλεια των εργαζομένων μας είναι προτεραιότητά μας και παραμένουμε στενά συνδεδεμένοι με τις τοπικές μας ομάδες τις οποίες θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε».

Μέχρι χθες τρεις κορυφαίοι όμιλοι μόδας —Kering, LVMH και Richemont— είχαν συμμετάσχει στο κύμα της αναστολής λειτουργίας. Περισσότερες από 100 πολυτελείς εμπορικές φίρμες σταμάτησαν ουσιαστικά τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των Gucci, Balenciaga και Brioni από τον όμιλο Kering, οι Louis Vuitton, Givenchy, Dior και Tiffany & Co. από τον όμιλο της LVMH, ενώ από το γκρουπ της Richemont οι Cartier, Van Cleef & Arpels και Jaeger-LeCoultre.