Αναμενόμενη χαρακτήρισε την έξαρση των ιώσεων η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα κρούσματα γρίπης και κορωνοϊού.

Η Ματίνα Παγώνη εξήγησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» πως για τουλάχιστον δύο χρόνια ο οργανισμός μας προστατευόταν από τις μάσκες, εμποδίζοντας τη γρίπη και τις ιώσεις να κάνουν την εμφάνισή τους.

«Ο οργανισμός ήταν με μάσκες για 2,5 χρόνια, δεν υπήρχε αντίδραση σε όποιο ιό έμπαινε μέσα. Υπήρχε μία καθησύχαση του οργανισμού, οπότε μπαίνοντας μαζεμένοι οι ιοί έχουμε τα αποτελέσματα που είχαμε», δήλωσε.

Παράλληλα, σημειώθηκε μείωση των περιστατικών κορωνοϊού σε απλές κλίνες Covid. Ωστόσο, στο προσκήνιο παραμένει η 0.5, ενώ ακολουθούν οι υποπαραλλαγές Kraken και Όρθρος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι ιώσεις θα επικρατήσουν και τον Φεβρουάριο, ωστόσο στα τέλη Φεβρουαρίου εικάζεται πως τα περιστατικά γρίπης θα μειωθούν.

«Πιστεύουμε πως μπαίνοντας στον Μάρτιο ο κορωνοϊός με τις υποπαραλλαγές του θα μείνει, αλλά θα μειωθούν οι ιώσεις», δήλωσε η Ματίνα Παγώνη και έκανε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν για τη γρίπη.

Γρίπη: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για κρούσματα και θανάτους

Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε, χθες, την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης αναπνευστικών λοιμώξεων από 16 μέχρι 22 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, σχετικά με τον κορωνοϊό, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων μειώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης, μείωση παρατηρείται στις εισαγωγές και στις νέες διασωληνώσεις. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα οι θάνατοι ήταν 186.

Σχετικά με τη γρίπη, η θετικότητα στην κοινότητα δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή. Επίσης, καταγράφηκαν δύο νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και δύο νέοι θάνατοι την τρίτη εβδομάδα του χρόνου.

Αναλυτικά:

«Στην παρούσα έκθεση, γίνεται ανασκόπηση των διαθέσιμων επιδημιολογικών δεδομένων των συστημάτων επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARSCoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV) στη χώρα μας για την εβδομάδα 03/2023 (16 Ιανουαρίου 2023 – 22 Ιανουαρίου 2023).

Συνοπτικά την εβδομάδα 03/2023:

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

– καταγράφηκε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα

– η μείωση αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

– η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων μειώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα

– ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε μείωση

– ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση

– ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 153

– καταγράφηκαν 168 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 55-97)

– η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον

– το ποσοστό της υπο-παραλλαγής BQ.1.1 αυξήθηκε σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5

– συχνότερη υπο-παραλλαγή της BA.2 παραμένει η BA.2.75 με ποσοστό 46%, η υπο-παραλλαγή CH.1.1 αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 35% των στελεχών ΒΑ.2, ενώ ακολουθεί η υπο-παραλλαγή XBB με ποσοστό 15%

– η υπο-παραλλαγή XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 9 δείγματα.

– η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 2 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν

Ιός της γρίπης

– η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή

– καταγράφηκαν 2 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και 2 νέοι θάνατοι την εβδομάδα 03/2023

– από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 03/2023 νοσηλεύτηκαν 55 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 17 θάνατοι

– από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 03/2023 καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 249 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων τα 246 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 3 (1%) ήταν στελέχη τύπου Β

– από τα 245 στελέχη τύπου Α, 236 (96%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 9 (4%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

– η θετικότητα παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα».

Διαβάστε ακόμη: