Η νορβηγική υπηρεσία προστασίας δεδομένων, ονόματι Datatilsynet, επέβαλε πρόστιμο 6,3 εκατομμυρίων ευρώ στην εφαρμογή γνωριμιών Grindr για την ανταλλαγή δεδομένων με άλλες εταιρείες χωρίς τη συγκατάθεση των χρηστών, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα (15/12).

Σύμφωνα με την απόφαση της ρυθμιστικής Αρχής, η κοινή χρήση δεδομένων χρηστών του Grindr με εταιρείες ήταν παράνομη.

«Η εφαρμογή μοιραζόταν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα παρότι δεν είχε λάβει το «OK» από τους χρήστες», διαπίστωσε η υπηρεσία.

«Η απόφαση αυτή στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλες τις εταιρείες που εμπλέκονται στην εμπορική επιτήρηση. Η κοινή χρήση προσωπικών δεδομένων χωρίς νομική βάση έχει σοβαρές επιπτώσεις. Καλούμε τον κλάδο της ψηφιακής διαφήμισης να προβεί σε θεμελιώδεις αλλαγές ώστε να σέβεται τα δικαιώματα των καταναλωτών», δήλωσε επί του θέματος ο Finn Myrstad, διευθυντής ψηφιακής πολιτικής στο νορβηγικό Συμβούλιο για την προστασία του καταναλωτή.

Εκπρόσωπος της Grindr δήλωσε ότι η εταιρεία εξετάζει τις νομικές της επιλογές

«Διαφωνούμε έντονα με την απόφαση της Datatilsynet. Το σκεπτικό της αφορά πρακτικές συγκατάθεσης χρόνων και όχι την τρέχουσα πολιτική απορρήτου μας. Μπορεί να μείωσε το πρόστιμο αλλά βασίζεται σε μια σειρά εσφαλμένων διαπιστώσεων», τόνισε ακόμη.

Σημειώνεται ότι η νορβηγική υπηρεσία είχε αρχικά προτείνει να επιβληθεί πρόστιμο ύψους περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ στην Grindr για τις παραβιάσεις των προσωπικών δεδομένων τον Ιανουάριο, αλλά αναθεώρησε το ποσό προς τα κάτω αφού έλαβε τα ακριβή στοιχεία του κύκλου εργασιών της εφαρμογής.

Τι είναι το Grindr

Πρόκειται για εφαρμογή γνωριμιών μέσω κινητού, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και τρανς άνδρες να εντοπίζουν άλλους άνδρες στην περιοχή που βρίσκονται και να έρχονται σε επαφή μαζί τους.

Η εφαρμογή λειτουργεί με iOS και Android. Είναι κατά βάση δωρεάν, ωστόσο η επί πληρωμή έκδοση επιτρέπει ακόμα περισσότερες λειτουργίες.