Δικαιώνει πλήρως τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έναντι του καταστροφικού ΝΟΚ με απόφαση της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και βάζει οριστικό φρένο στην υπερδόμηση και την καταστροφή των πόλεων. Συγκεκριμένα έκρινε αντισυνταγματικές τις προσαυξήσεις των όρων δόμησης (μπόνους) με αντιστάθμισμα της ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων όπως προέβλεπε ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) αίτημα που εκφράστηκε από την αυτοδιοίκηση με ομόφωνα απόφαση της ΚΕΔΕ και προσφυγή της Ολομέλεια που συζητήθηκε στις 11 Οκτωβρίου και αποτελεί επιστέγασμα του αγώνα που δίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα οι δήμοι Αλίμου και Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης τους τελευταίους μήνες με σειρά προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ.
Θυμίζουμε πως ήδη από της 20 Μαρτίου 2024 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έλαβε ομόφωνη απόφαση ζητώντας την αναστολή της έκδοσης αδειών που κάνουν χρήση των προσαυξήσεων που προβλέπει ο ΝΟΚ και στη συνέχεια ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, με διπλό εντέλεσθαι προς την Υπηρεσία Δόμησης ανέστειλε την έκδοση των αδειών.
Την απόφαση του Δημάρχου αποπειράθηκε να ακυρώσει ο Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής στις 12 Απριλίου εκδίδοντας αναρμοδίως έξω από το πλαίσιο των καθηκόντων του ακυρωτική απόφαση η οποία κατέπεσε μετά από προσφυγή του Δήμου στο ΣτΕ.
Με την απόφαση αυτή, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δίνει οριστικό τέλος στην υπερδόμηση που προβλεπόταν στο ΝΟΚ καθώς και στην ανασφάλεια που επικρατεί στο χώρο των κατασκευών τους τελευταίους μήνες καθώς καθορίζει επακριβώς με ποιος όρους μπορούν να εκδίδονται άδειες οικοδομής
Σημειώνουμε πως από τις διατάξεις της απόφασης εξαιρούνται οι οικοδομικές άδειες, των οποίων η υλοποίηση (οικοδομικές εργασίες) έχει αποδεδειγμένα αρχίσει πριν από την σημερινή ανακοίνωση. Το γεγονός αυτό δικαιώνει πλήρως της απόφαση του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης να αναστείλει με δική του απόφαση την έκδοση αδειών ήδη από το Μάρτιο.
Αναλυτικά στην απόφαση του το ΣτΕ αναφέρει:
Ανακοίνωση:
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας
Σύμφωνα με το άρθρο 34 του π.δ. 18/1989, όπως προστέθηκε σμε το άρθρο 25 του ν. 4786/2021
Ανακοινώνει τα εξής:
Στις 25/10, 27/11 και 10/12/2024 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συνήλθε σε διασκέψεις υποθέσεων σχετικών με την έκδοση οικοδομικών αδειών. Οι υποθέσεις αυτές, οι οποίες συζητήθηκαν κατά τη δικάσιμο της 11.10.2024, παραπέμφθηκαν στην Ολομέλεια με τις αποφάσεις 293/2024, 662,2024,310/2024 (επτ) και 1186/2024 (επτ) του Ε’ Τμήματος του Δικαστηρίου, προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα συνταγματικότητας των άρθρων 10, 15 παρ. 8, 19 παρ. 2, 25 και 11 παρ. 6 (περ δ,ε και ιστ) του ν 4067/2012 ως ισχύει (ΝΟΚ κατ’ επίκληση των οποίων εξεδώθηκαν οι προσβαλλόμενες οικοδομικές άδειες.
Το Δικαστήριο έκρινε τα εξής:
Ι. Το σύστημα των διατάξεων του ΝΟΚ (άρθρα 10, 15 παρ. 8, 19 παρ. 2 και 25), με το οποίο θεσπίζονται κίνητρα προσαύξησης των όρων δόμησης (συντελεστή δόμησης, ύψους) για την ανέγερση των κτηρίων, με αντιστάθμισμα την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων και την αύξηση των κοινόχρηστων χώρων και των χώρων πρασίνου, αντίκειται στo άρθρο 24 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος.
Τούτο, όχι, κατ’ αρχήν, εξαιτίας του περιεχομένου τους, αλλά για τον λόγο ότι παρέχεται με τις διατάξεις αυτές, απ’ ευθείας στις υπηρεσίες δόμησης, η δυνατότητα να εκδίδουν οικοδομικές άδειες, κατ’ απόκλιση, και μάλιστα ουσιώδη, από τους ισχύοντες κατά το πολεοδομικό καθεστώς κάθε περιοχής όρους δόμησης. Τα παρεχόμενα με τις διατάξεις αυτές κίνητρα πρέπει να έχουν ληφθεί υπ’ όψιν και να έχουν σταθμισθεί οι συνέπειές τους στο οικιστικό περιβάλλον κάθε περιοχής κατά το στάδιο του πολεοδομικού σχεδιασμού, κατόπιν ειδικής επιστημονικής μελέτης που να τεκμηριώνει τις περιεχόμενες στις διατάξεις αυτές ρυθμίσεις σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες και την εν γένει φυσιογνωμία κάθε οικισμού.
ΙΙ. Περαιτέρω, το Δικαστήριο έκρινε ότι αντίκειται στο Σύνταγμα η μη προσμέτρηση στον συντελεστή δόμησης (δυνάμει του άρθρου 11 παρ. 6 του ΝΟΚ), των εσωτερικών εξωστών (παταριών) και του χώρου κύριας χρήσης των 35 τ.μ. στο δώμα της οικοδομής, όπως και η εξομοίωση της πισίνας με φυτεμένη επιφάνεια (άρ. 19 παρ. 2 του ΝΟΚ). Αυτά μπορούν να κατασκευάζονται προσμετρώμενα στον συντελεστή δόμησης. Αντιθέτως, δεν αντίκειται στο Σύνταγμα η μη προσμέτρηση στον συντελεστή δόμησης των έρκερ και των κλιμακοστασίων.
Κατόπιν τούτων, οι προσβαλλόμενες άδειες πρέπει να ακυρωθούν για τους παραπάνω λόγους.
ΙΙΙ. Τέλος, το δικαστήριο, σταθμίζοντας αφενός τις αρχές της ασφάλειας δικαίου, της προβλεψιμότητας και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης των διοικουμένων και αφετέρου το δημόσιο συμφέρον, έκρινε ότι τα αποτελέσματα της αντισυνταγματικότητας πρέπει να μην καταλάβουν τις οικοδομικές άδειες, των οποίων η υλοποίηση (οικοδομικές εργασίες) έχει αποδεδειγμένα αρχίσει πριν από την παρούσα ανακοίνωση. Ο περιορισμός των αποτελεσμάτων της αντισυνταγματικότητας δεν καταλαμβάνει εκκρεμείς δίκες.
Η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται τον Ιανουάριο του ερχόμενου έτους».
11 Δεκεμβρίου 2024
Μιχαήλ Πικραμένος
Μετά τη σημερινή ανακοίνωση του Προέδρου του ΣτΕ, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος προέβει στην ακόλουθη δήλωση:
«Αισθανόμαστε χαρούμενοι για τη δικαίωση των προσπαθειών μας. Ήταν μια πολύ δύσκολη και μοναχική πορεία. Αντιπαρατεθήκαμε με πολύ δυνατές ομάδες, το ΤΕΕ, την Ομοσπονδία κατασκευαστών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Στην αρχή ήμασταν δύο δήμοι που αντιταχθήκαμε στα όσα θέλησαν να επιβάλλουν στις πόλεις μας με τη σωρευτική χρήση των άρθρων μπόνους του ΝΟΚ οι προαναφερόμενοι φορείς. Ο Δήμος Αλίμου και ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ήμασταν οι πρώτοι Δήμοι που αντιταχθήκαμε και ακολούθησαν στη συνέχεια και άλλοι, αλλά και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).
Καθήκον του κάθε αυτοδιοικητικού είναι να προστατεύει την πόλη του ενάντια σε συμφέροντα που επιδιώκουν την τσιμεντοποίηση στο όνομα του κέρδους, και αυτό κάναμε.
Αποδεικνύεται τελικά πως η δικαιοσύνη μπορεί και βάζει τα πράγματα στη θέση τους, γιατί για το πως θα κτίζονται οι πόλεις που ζούμε αφορά τους δήμους μας και κανέναν άλλο».