Αρχιεπίσκοπος και Δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης φαίνεται να βρίσκονται ένα βήμα πριν την ιστορική συμφωνία για την εκκλησιαστική περιουσία στη Βουλιαγμένη, λύνοντας έναν δεκαετιών γόρδιο δεσμό. Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με δημοσίευμα που επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του δημάρχου των 3Β σε συνέντευξη του στο radar πριν 2 εβδομάδες: Μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις, Αρχιεπίσκοπος και Δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης φαίνεται πως έχουν βρει κοινό έδαφος για την επίλυση του ζητήματος της εκκλησιαστικής περιουσίας

 Ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε το Σώμα των Ιεραρχών για την πορεία των διαπραγματεύσεων του με τον Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποκαλύπτοντας τους πως η καταρχήν συμφωνία που υπάρχει είναι η παραχώρηση του 30% της εκκλησιαστικής γης στον Δήμο  και η πλήρης απελευθέρωση του υπόλοιπου 70% το οποίο θα διαχειριστεί και θα αξιοποιήσει η Εκκλησία όπως επιθυμεί.

Από την πλευρά του ο Δήμος θα μπορέσει να αξιοποιήσει το δικό του 30% της εκκλησιαστικής γης για την δημιουργία χώρων πρασίνου. Μάλιστα όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος στους Ιεράρχες θα υπάρχει δικλείδα σύμφωνα με την οποία εάν ο Δήμος προχωρήσει σε χρήση εκκλησιαστικής γης η οποία δεν θα προβλέπεται από την συμφωνία, η γη αυτή θα επιστρέφει στην Εκκλησία.

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΑΙΠΕΔ»

Είναι η δεύτερη φορά που ο Αρχιεπίσκοπος επιχειρεί με μια τέτοια συμφωνία – πλαίσιο να «ξεκλειδώσει» την εδώ και μισό και πλέον αιώνα μπλοκαρισμένη εκκλησιαστική γη στην ευρύτερη περιοχή της Βουλιαγμένης. Το 2013 επί πρωθυπουργίας Α. Σαμαρά,  ο Αρχιεπίσκοπος κατόρθωσε την δημιουργία μιας κοινής εταιρείας μεταξύ Αρχιεπισκοπής και Δημοσίου την «Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας Α.Ε.» ώστε από κοινού Κράτος κι Εκκλησία να επωφεληθούν από την όποια ανάπτυξη πρόκυπτε στην συγκεκριμένη περιοχή.

Ωστόσο το λεγόμενο και «εκκλησιαστικό ΤΑΙΠΕΔ» δεν κατόρθωσε το παραμικρό με αποτέλεσμα η εταιρεία να λυθεί και τα όνειρα για αξιοποίηση να «χαθούν» ξανά στις ελληνικές καλένδες.

Όπως περιέγραψε ο Αρχιεπίσκοπος στους συνοδικούς μητροπολίτες, η συνεργασία του με τον Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλο είναι πλέον σε πολύ καλό επίπεδο. Κι αυτό έχει την αξία του αφού Εκκλησία και Δήμαρχος έχουν βρεθεί πολλές φορές στο παρελθόν αντιμέτωποι.

Απόσπασμα από την συνέντευξη του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου στο radar

Έχετε μια σκληρή αντιπαράθεση με την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία εμφανίζει μια επιθετική ροπή προς την αξιοποίηση ακινήτων ιδιοκτησίας της, ή φερόμενης ιδιοκτησίας της, όπως έχετε επισημάνει, σε περιοχές του δήμου σας. Τι συνέπειες θα έχουν για την πόλη και τους δημότες σας αυτές οι επεκτατικές κινήσεις της Εκκλησίας;

Κοιτάξτε, εμείς έχουμε κάποιες κόκκινες γραμμές. Προφανώς η ιδιοκτησία προστατεύεται από το σύνταγμα. Είναι η ιδιωτική περιουσία της εκκλησίας, αυτό δεν το αμφισβητεί κανένας. Αν θέλετε να ανοίξουμε μια θεωρητική κουβέντα, πώς τα απέκτησαν, πότε τα απέκτησαν, αν τα απέκτησαν σωστά ή λάθος, αυτή είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα.

Το θέμα ποιο είναι, ότι με δικαστικές αποφάσεις και με νόμους πλέον, αυτή είναι μια αναγνωρισμένη ιδιωτική περιουσία. Ως τέτοια λοιπόν την αντιμετωπίζουμε. Όμως, αυτό το οποίο συμβαίνει εδώ, είναι ότι οι προπάτορές μας, είχαν φτιάξει μια συγκεκριμένη πολεοδόμηση το 1951, σε μια κοινή συμφωνία. Η πολεοδόμηση αυτή αλλοιώθηκε, μετατρέποντας ελεύθερες περιοχές, πράσινες, κοινόχρηστες, σε οικοδομήσιμες. Και εδώ προέκυψε ένα ισοζύγιο, το οποίο η πόλη διεκδικεί να πάρει πίσω. Δηλαδή, από την ιδιωτική περιουσία της Εκκλησίας, ένα αξιόλογο κομμάτι, το οποίο δεν μπορεί να είναι κάτω από το 30%, δηλαδή το εν τρίτο, πρέπει να παραμείνει πράσινο. Σήμερα είναι ιδιόκτητο της Εκκλησίας, αλλά πρέπει να παραμείνει πράσινο, γιατί θα αλλοιωθεί η φυσιογνωμία, αυτή η πράσινη φυσιογνωμία της βουλιαγμένης.

Σήμερα συνεχίζουμε με ένα κύκλο διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο. Έχει αρχίσει και μπαίνει νερό στο κρασί της Εκκλησίας, ακούει πλέον τις ανάγκες της πόλης και την επιχειρηματολογία μας. Ο Αρχιεπίσκοπος μπήκε σε μια διαδικασία να συμμεριστεί αυτές τις ανησυχίες μας και είμαστε αισιόδοξοι πως σύντομα θα βρεθεί μία λύση
προς οφελος της πόλης.

Διαβάστε ακόμη: