Φειδωλοί και χωρίς να αποκαλύπτουν το περιεχόμενο των πολύωρων μαραθώνιων διαβουλεύσεων εξήλθαν αργά χθες το βράδυ από το Προεδρικό Μέγαρο οι συμμετέχοντες στην διυπουργική σύσκεψη για την επίλυση των εκκρεμοτήτων του ηλεκτρικού καλωδίου Κρήτης Κύπρου Ισραήλ που διήρκησε πάνω από 4 ώρες.
Τόσο ο κύπριος πρόεδρος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης όσο και ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης που συμμετείχε στη σύσκεψη μεταφέροντας τις κυβερνητικές θέσεις, χαρακτήρισαν εποικοδομητικό το διάλογο που προηγήθηκε και επισήμαναν ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι όλα εξακολουθούν να είναι στον αέρα καθώς αρκετές κρίσιμες πτυχές του έργου παραμένουν υπό διαπραγμάτευση.
Επί του παρόντος για το Great Sea Interconnector εξασφαλίζεται άλλη μία ολιγοήμερη παράσταση για το εκκρεμές ρυθμιστικό πλαίσιο από την Nexans που μεταθέτει την ημερομηνία για να αναλάβει το Full Notice Proceed από τον ΑΔΜΗΕ στις 19 Σεπτεμβρίου.
Οι συνεχείς παρατάσεις αποδεικνύουν πάντως και την βαρύτητα του έργου για την γαλλική εταιρεία, η οποία σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες εάν χάσει το συμβόλαιο ύψους 1,4 δις. με τον ΑΔΜΗΕ θα χρειαστεί να κατεβάσει ρολά και στο μεγάλο εργοστάσιο κατασκευής καλωδίων που έχει στο Όσλο. H εταιρεία έχει ήδη επηρεαστεί αρνητικά από τις εξελίξεις του έργου σε χρηματιστηριακό επίπεδο με τις διεθνείς συστάσεις για την μετοχή της να υποβαθμίζουν την τιμή της λόγω της επίμαχης εκκρεμότητας.
Είναι παραπάνω από φανερό ότι η χθεσινή σύσκεψη δεν κατάφερε να γεφυρώσει τις διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών και χωρίς να τινάζει προσώρας τουλάχιστον στον αέρα το ελληνοκυπριακό καλώδιο, συνεχίζει να βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος.
Ο κ. Σκυλακάκης σύμφωνα με πληροφορίες χρειάστηκε να αλλάξει το αεροπορικό του εισιτήριο για να παρατείνει την παραμονή του στις διαπραγματεύσεις, όμως κατά την έξοδο του από τη σύσκεψη δεν έδειξε -παρά τις απανωτές ερωτήσεις- διάθεση για συζητήσεις και αρκέστηκε να δηλώσει ότι η δουλειά συνεχίζεται. Με ποιους όρους και για πόσο ουδείς πλέον μπορεί να πει με βεβαιότητα.
Η ελληνική πλευρά φαίνεται να επανέλαβε στη χθεσινή συζήτηση το ζήτημα της βιωσιμότητας του έργου για το οποίο η Κύπρος έχει υπαναχωρήσει αρνούμενη να συμφωνήσει στις ρυθμιστικές αποφάσεις που την διασφαλίζουν. Από την πλευρά των Κυπρίων μεγάλο ζητούμενο παραμένει το κόστος του έργου για αυτό ζητούνται διασφαλίσεις ότι δεν θα υπερβεί τα τωρινά επίπεδα που ανεβάζουν τον πήχη κοντά στα 2 δις. αλλά και ότι η ΕΕ θα πληρώσει τα «σπασμένα» σε περίπτωση που το έργο για διάφορους λόγους και χωρίς υπαιτιότητα του ΑΔΜΗΕ σταματήσει να κατασκευάζεται.
Η σύσκεψη ήταν μια πολύ καλή επιλογή, η οποία βοήθησε να διευκρινιστούν πολλές ασάφειες του project, δήλωσε από την πλευρά του εξερχόμενος της συνάντησης ο κ. Χριστοδουλίδης. Στην ίδια επικοινωνιακή γραμμή κινήθηκε χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες και ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Παπαναστασίου. Απαντώντας μάλιστα σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα λόγω των τελεσιγράφων της ελληνικής πλευράς περιορίστηκε να δηλώσει ότι «τελεσίγραφα δεν υπάρχουν» και σημείωσε ότι τα μέρη αντιλαμβάνονται τις θέσεις άλλης πλευράς. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αφού οι συμμετέχοντες αποχώρησαν από το τραπέζι του διαλόγου επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την μεγάλη δυσκολία να γεφυρωθούν οι διαφορές που θα επιτρέψουν την ομαλή εξέλιξη του έργου.
Πληροφορίες του Κυπριακού τύπου αναφέρουν ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί και σήμερα 11 Σεπτεμβρίου με τηλεδιάσκεψη αλλά και τις επόμενες μέρες μέχρι να βρεθεί (εάν βρεθεί) κοινός τόπος.