Ο «γκουρού» των αγορών, δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ δεν έχει σταματήσει τις επενδύσεις παρά το μπαράζ της τραπεζικής κατάρρευσης της προηγούμενης εβδομάδας και τους φόβους για τη δημιουργία μίας οικονομικής κρίσης.

O επικεφαλής της Berkshire Hathaway επένδυσε $467 εκατομμύρια στην Occidental Petroleum τις τελευταίες τρεις ημέρες, σύμφωνα με τα δεδομένα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Ο όμιλος του Μπάφετ αγόρασε 7,9 εκατομμύρια μετοχές της πετρελαϊκής, αυξάνοντας το μερίδιό του στις 208 εκατομμύρια μετοχές ή 23,1%.

Η Berkshire έχει επενδύσει συνολικά $11,1 δισεκατομμύρια στην Occidental σε διάστημα 12 μηνών, σύμφωνα με πληροφορίες του Business Insider. Το ενδιαφέρον του γνωστού επενδυτή έχει τονώσει την αξία της μετοχής της εταιρείας κατά 120% σε σχέση με πέρυσι.

Ο 92χρονος δισεκατομμυριούχος είναι πιθανό πως προχωρά σε περαιτέρω επενδύσεις λόγω της πρόσφατης μείωσης της μετοχής της εταιρείας κατά 26% από τα υψηλά Νοεμβρίου των $77/μετοχή. Η συνολική αξία της επένδυσης της Berkshire, βάσει της τιμής της μετοχής της Occidental στα $57 αυτή τη στιγμή, κυμαίνεται στα $11,8 δισ.

Σημειωτέον πως η πρόσφατη μείωση της τιμής της μετοχής της πετρελαϊκής οφείλεται πιθανώς στην κατάρρευση των Silvergate, Silicon Valley Bank και Signature Bank, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει ανησυχίες για μετάδοση της κρίσης στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα.

Ο Μπάφετ, ο οποίος πολλές φορές υποστηρίζει πως «οι επενδυτές πρέπει να είναι άπληστοι όταν οι υπόλοιποι είναι προσεκτικοί», φαίνεται πως ακολουθεί το ίδιο του το μάθημα.

Ο επικεφαλής της Berkshire θεωρεί την επιχειρηματική δραστηριότητα της Occidental, την ικανότητα αποπληρωμής των χρεών της, την επαναγορά μετοχών και την πληρωμή μερισμάτων ως θετικά στοιχεία, σύμφωνα με την CEO της πετρελαϊκής, Βίκι Χόλουμπ. Παράλληλα, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση η οποία δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα, έχουν αυξήσει την κερδοφορία της εταιρείας.

Ο Μπάφετ και η ομάδα του έλαβαν το «πράσινο φως» από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να αυξήσουν το μετοχικό τους μερίδιο στην Occidental στο 50%, κάτι το οποίο υποδεικνύει πως ο 92χρονος επενδυτής δεν έχει τελειώσει ακόμα την προσπάθειά του.

Παράλληλα, επένδυσαν $20 δισεκατομμύρια στη Chevron πέρυσι, αυξάνοντας την αξία του μετοχικού μεριδίου τους στα $30 δισ.

Εκτός από το μετοχικό μερίδιο του 23,1%, η Berkshire κατέχει επίσης και $10 δισ. των preferred stocks της Occidental τα οποία της παρέχουν μερίσματα $800 εκατ. ετησίως. Παράλληλα, διαθέτει δικαίωμα αγοράς 84 εκατομμυρίων μετοχών επιπλέον για $5 δισ.

Διαβάστε περισσότερα