Το ηφαίστειο Φουέγο στη Γουατεμάλα εισήλθε σε νέα φάση έκρηξης, συνοδευόμενη από μικρές, μέτριες και ισχυρές εκρήξεις, εκροή λάβας και εκτόξευση τέφρας, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι οποίες –έως τώρα– δεν έχουν δώσει εντολή για την απομάκρυνση του πληθυσμού.

Το 2018, έκρηξη του ηφαιστείου, ενός εκ των πλέον ενεργών της Κεντρικής Αμερικής, είχε προκαλέσει τον θάνατο 215 ανθρώπων. «Το ηφαίστειο Φουέγο παρουσίασε αύξηση της δραστηριότητας, η οποία κατά τη διάρκεια των τελευταίων λεπτών εισήλθε σε φάση έκρηξης», ανέφερε το Εθνικό Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας (Insivumeh) της Γουατεμάλας, μέσω ανακοίνωσης.

Από όταν εισήλθε σε αυτή τη φάση, στο ηφαίστειο Φουέγο, που φθάνει τα 3.763 μέτρα σε ύψος και βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας πόλης της Γουατεμάλας, προκαλούνται συνεχείς μικρές, μέτριες και ισχυρές εκρήξεις, επισημάνθηκε.

Ακόμη, έχει σχηματισθεί πίδακας λάβας, ο οποίος ξεπερνά σε ύψος τα 500 μέτρα από τον κρατήρα του ηφαιστείου, ενώ, στήλη ηφαιστειακής τέφρας υψώνεται στον ουρανό σε απόσταση άνω του 1 χιλιομέτρου από την κορυφή του ηφαιστείου, τονίσθηκε.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν απομακρυνθεί κάτοικοι από τις κοινότητες που βρίσκονται κοντά στο ηφαίστειο, σύμφωνα με τον Ροδόλφο Γκαρσία, εκπρόσωπο της εθνικής συντονιστικής υπηρεσίας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, CONRED.

Στις 03 Ιουνίου 2018, έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο είχε προκαλέσει τον θάνατο 215 ανθρώπων και σχεδόν τον ίδιο αριθμό αγνοουμένων, στις κοντινές αγροτικές κοινότητες. Η Γουατεμάλα έχει άλλα δύο ενεργά ηφαίστεια. Το Σαντιαγκίτο, στο δυτικό τμήμα και το Πακάγια, το οποίο βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας πόλης.

Διαβάστε ακόμη: