Ο πιο ακριβοπληρωμένος εργαζόμενος στον κόσμο για το 2022 αναδείχθηκε με διαφορά ο διευθύνοντας σύμβουλος της μητρικής της Google, της Alphabet Σουντάρ Πιτσάι.

Σύμφωνα με κατάθεση της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού των ΗΠΑ, οι απολαβές του CEO της ανήλθαν στο αστρονομικό ποσό των 226 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο πρέπει να διευκρινιστεί ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού αφορά μετοχές της Alphabet, στο πλαίσιο ανταμοιβής του Πιτσάι για τις επιδόσεις της εταιρείας ανά τριετία.

 Tο πιο ακριβοπληρωμένο στέλεχος της Google

Ο Σουντάρ Πιτσάι γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1972 στην Ινδία. Μετά την αποφοίτησή του στη μηχανική μεταλλουργία μεταπήδησε στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ στις ΗΠΑ για τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην επιστήμη υλικών και στη μηχανική.

Στα πρώτα του βήματα εργάσθηκε ως μηχανικός. Όμως το 2004 εντάχθηκε στο δυναμικό της Google και συνέβαλε στην ανάπτυξη υπηρεσιών της εταιρείας όπως Google Chrome, Google OS, Google Drive. Επίσης επέβλεψε την ανάπτυξη εφαρμογών όπως το Gmail και το Google Drive.

Από τον Αύγουστο του 2015 αναλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας και υπό την ηγεσία του η Alphabet εδραιώνεται ως ένας τεχνολογικός κολοσσός, έχοντας εισέλθει για κάποιο διάστημα στο «κλειστό κλαμπ» των εταιρειών που η κεφαλαιοποίησή τους ξεπέρασε τα 2 δισ. δολάρια.

Πώς προέκυψαν τα 226 εκατ. ευρώ

Βάσει της κατάθεσης της εταιρείας στην αμερικανική Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο ποσό αυτό που θα λάβει Σουντάρ Πιτσάι περιλαμβάνονται 218 εκατ. δολάρια σε μετοχές της Alphabet. Πρόκειται για το τρίτο τεράστιο πακέτο μετοχών αξίας άνω των 200 εκατ. δολαρίων που δέχεται ως ανταμοιβή, το οποίο του αποδίδεται κάθε τρία χρόνια.

Ο βασικός μισθός του Πιτσάι είναι 2 εκατ. δολάρια, ενώ έλαβε επίσης 5,9 εκατ. δολάρια ως ανταμοιβή για θέματα που άπτονται της προσωπικής ασφάλειας, ένα σύνολο 7,9 εκατ. δολαρίων. Τόσο το 2021 όσο και το 2022 ο βασικός του μισθός ήταν 2 εκατ. δολάρια, λαμβάνοντας συνολικά 6,3 εκατ. δολάρια και 7,4 εκατ. δολάρια αντίστοιχα.

Το πακέτο μετοχών περιλαμβάνει 84 εκατ. δολάρια σε περιορισμένες μονάδες μετοχών (GSU) και 126 εκατ. δολάρια σε περιορισμένες μονάδες μετοχών βάσει επιδόσεων (PSU).

Διαβάστε περισσότερα