Τον σπουδαίο Γάλλο ποιητή και δραματουργό Edmond Rostand (Εντμόν Ροστάν) τιμάει σήμερα με το doodle της η Google.

Σαν σήμερα το 1901, ο Εντμόν Ροστάν εξελέγη στη Γαλλική Ακαδημία (l’Académie Française).

Το όνομά του συνδέεται με τον νεορομαντισμό ενώ το πιο διάσημο έργο του ήταν το «Cyrano de Bergerac», ένα έργο για έναν ιππότη ξιφομάχο με υπερμεγέθη μύτη.

Ο Edmond Rostand γεννήθηκε το 1868 στη Μασσαλία.

Μεγάλωσε σε μια πλούσια και καλλιεργημένη οικογένεια. Ο πατέρας του, ποιητής και οικονομολόγος, ήταν μέλος ακαδημαϊκών εταιρειών όπως η Académie de Marseille και το Institute de France. Ως νεαρός ενήλικας, ο Εντμόν Ροστάν σπούδασε λογοτεχνία, ιστορία και φιλοσοφία στο Κολέγιο Stanislas στο Παρίσι.

Όταν ήταν 20 ετών, είχε ολοκληρώσει το πρώτο του έργο, μια μονόπρακτη κωμωδία που ονομάζεται Le Gant Rouge. Το έργο παίχτηκε στο Cluny Theatre το 1888.

Google doodle για τον Edmond Rostand, τον Γάλλο ποιητή και θεατρικό συγγραφέα

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Ροστάν δημιούργησε το πρώτο του επιτυχημένο έργο, «Les Romanesques», το οποίο ήταν μια παρωδία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας του Σαίξπηρ. Το «Les Romanesques» έγινε τόσο δημοφιλές -ακόμη και εκτός Γαλλίας- που αργότερα διασκευάστηκε στο The Fantasticks, το μακροβιότερο μιούζικαλ στον κόσμο.

Το 1897, ο Ροστάν παρήγαγε το πιο αγαπημένο του έργο, Συρανό ντε Μπερζεράκ. Μέχρι σήμερα παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή έργα στη Γαλλία και άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να αναζητούν σύγχρονες εκδοχές αυτής της ιστορίας.

Το «Aiglon» που παρουσιάστηκε το 1900, γνώρισε ανάλογη επιτυχία. Αυτή η διπλή επιτυχία τον οδήγησε, το 1901, στη Γαλλική Ακαδημία. Ήταν τριάντα τριών ετών.

Η υγεία του όμως, εύθραυστη πια λόγω μιας πνευμονίας, τον ανάγκασε να αποσυρθεί στο Κάμπο, στη Χώρα των Βάσκων, όπου έγραψε το «Chantecler», το οποίο ανέβηκε στο Παρίσι το 1910, χωρίς επιτυχία.

Ο Εντμόν Ροστάν πέθανε από πνευμονία στο Παρίσι στις 2 Δεκεμβρίου 1918.

Δείτε το σημερινό Google doodle για τον Edmond Rostand:

Google doodle για τον Edmond Rostand, τον Γάλλο ποιητή και θεατρικό συγγραφέα

Παράλληλα, σήμερα η Goodle γιορτάζει με google doodle την Ημέρα του Κράτους της Κροατίας.

Στις 30 Μαΐου 1990, η Κροατία ίδρυσε το πρώτο της δημοκρατικά εκλεγμένο, πολυκομματικό κοινοβούλιο.

 

Google doodle για τον Edmond Rostand, τον Γάλλο ποιητή και θεατρικό συγγραφέα

Παρά το γεγονός ότι σχημάτισε το κοινοβούλιο της, η Κροατία δεν μπορούσε να χωριστεί αμέσως από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Ένα χρόνο αργότερα, το κοινοβούλιο απέκτησε τελικά την εξουσία να κηρύξει την ανεξαρτησία στις 25 Ιουνίου 1991, αφού το 93% των πολιτών ψήφισαν υπέρ της Κροατίας να γίνει κυρίαρχο κράτος.

Αυτή η εκδήλωση κατέχει το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη προσέλευση ψηφοφόρων στην ιστορία της Κροατίας και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της χώρας.

Η «Ημέρα του Κράτους» τιμά τη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία και οι Κροάτες γιορτάζουν σε οικογενειακές συγκεντρώσεις, πικνίκ και μπάρμπεκιου.