Ο δείκτης της αμερικανικής τράπεζας Goldman Sachs που υπολογίζει το πόσο αισιόδοξοι είναι οι επενδυτές και το πόσο ‘τοποθετημένοι΄ είναι στις αγορές μετοχών (sentiment and positioning indicator) έχει αυξηθεί περαιτέρω τον τελευταίο μήνα. Ωστόσο, οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και προβλέπει ότι η έκθεση των επενδυτών θα αυξηθεί περαιτέρω.

«H τοποθέτηση των επενδυτών διατηρείται σε μεγάλο βαθμό στα ανοδικά επίπεδα στα οποία είχαν φτάσει πέρυσι στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Μια (ακόμη σχετικά μέτρια) άνοδος στις τοποθετήσεις στα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και η περαιτέρω συμπίεση των ασφαλίστρων κινδύνου σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία, είχε ως αποτέλεσμα ο δείκτης μας που μετράει την ‘όρεξη των επενδυτών για κίνδυνο’ (GSRAII) να έχει αυξηθεί. Με περίπου τους μισούς από τους δείκτες που παρακολουθούμε να βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε σχέση με το δικό τους ιστορικό και με περισσότερο από το 80% να βρίσκονται σε πιο ανοδικά επίπεδα τώρα σε σύγκριση με τρεις μήνες πριν, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανοδική μετατόπιση έχει διευρυνθεί», εξηγεί η τράπεζα.

«Η πρόσφατη επανασύνδεση μεταξύ των επιδόσεων του Bitcoin και του δείκτη διάθεσης για ανάληψη κινδύνου θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη σημάδι περαιτέρω ανοδικής συσσώρευσης μεταξύ των επενδυτών. Τα Bitcoin ETFs που ξεκίνησαν νωρίτερα φέτος, ανέρχονται σήμερα σε περίπου 36 δισ. δολάρια. Η αγορά των δικαιωμάτων προαίρεσης (options) υποδηλώνει επίσης μια ανοδική στάση σε όλους τους επενδυτές, με τη στρέβλωση να είναι χαμηλή και τους όγκους των δικαιωμάτων προαίρεσης να είναι αυξημένος, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται τα ακόμη πολύ χαμηλά επίπεδα μεταβλητότητας», εξηγεί ο επενδυτικός οίκος.

Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η στρέβλωση στον δείκτη μετοχών S&P 500 με ίση στάθμιση στις μετοχές (equal-weight), καθώς έχει μειωθεί περισσότερο από ότι ο κύριος δείκτης. Οι πρόσφατες κινήσεις υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη διάθεση για μετατόπιση προς τους ‘καθυστερημένους’ συμμετέχοντες της αγοράς. Για την ώρα, η συγκέντρωση των θέσεων των επενδυτών παραμένει εξαιρετικά υψηλή, ιδίως στις μετοχές. Στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης, η στρέβλωση για τις μεγαλύτερες μετοχές και τις κύριες συμμετέχουσες σε όλες τις περιοχές, δηλαδή τους “Magnificent 7” (Apple, Alphabet, Meta Platforms, Tesla, Microsoft, NVIDIA και Amazon) και τις ευρωπαϊκές “GRANOLAS”, (SK, Roche, ASML, Nestlé, Novartis, Novo Nordisk, L’Oréal, LVMH, AstraZeneca, Sanof και Sanofi), δεν απέχει πολύ από τα ιστορικά χαμηλά στις ΗΠΑ και βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη.

«Οι στρατηγικές momentum έχουν ένα από τα ισχυρότερα ξεκινήματα έτους στην κοινότητα των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), με τις δημοφιλείς θέσεις να συνεχίζουν να αποδίδουν καλά. H έκθεση συνέχισε να αυξάνεται και έφτασε σε νέα υψηλά επίπεδα, η καθαρή μόχλευση εξακολουθεί να είναι σύμφωνη με το μακροπρόθεσμο μέσο όρο, αλλά αυξάνεται επίσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πεποίθηση για την τρέχουσα τοποθέτηση μπορεί να είναι σχετικά ισχυρή. Συνολικά, ενώ μια ανθεκτική μακροοικονομική εικόνα και μια θετική περίοδος κερδών στις ΗΠΑ συνέχισαν να στηρίζουν το ανοδικό σκηνικό, οι επενδυτές είναι γενικά εκτεθειμένοι σε συγκεντρωμένες θέσεις. Από τη μία πλευρά, αυτό αναπόφευκτα αυξάνει τις ανησυχίες γύρω από πιθανές βραχυπρόθεσμες ανατροπές σε περίπτωση σχετικών σοκ, αλλά από την άλλη πλευρά υποδηλώνει ότι υπάρχει χώρος για περισσότερη άνοδο και αύξηση θέσεων, ιδίως αν αρχίσουμε να βλέπουμε μια πιο ουσιαστική στροφή από τα μετρητά και προς τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία», καταλήγει ο επενδυτικός οίκος.

Διαβάστε ακόμη: