Την ουδέτερη σύσταση για τις ελληνικές μετοχές ανάμεσα στις αναδυόμενες αγορές που παρακολουθεί για το 2025 διατηρεί η Goldman Sachs , καθώς και τις εκτιμήσεις της για την τιμή στόχο για τον Γενικό Δείκτη στις 1.475 μονάδες.

Το περιθώριο μεταβολής του Γενικού Δείκτη από την τιμή στόχο της επενδυτικής τράπεζας είναι πλέον αρνητικό, μετά και το θετικό ξεκίνημα το νέο έτος.

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος εκτιμά μείωση κατά 4% φέτος στα κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων στον Γενικό Δείκτη και αύξηση 2% στα EPS το επόμενο έτος. Η προσδοκώμενη μερισματική απόδοση του Γενικού Δείκτη στο 8% είναι από τις υψηλότερες ανάμεσα στις αγορές που καλύπτει. Η υψηλή μερισματική απόδοση βοηθάει τη συνολική προσδοκώμενη απόδοση του Γενικού Δείκτη σε όρους δολαρίου στο 5%.

Προκλήσεις

Ο οίκος εκτιμά ότι το μακροοικονομικό υπόβαθρο εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τις αναδυόμενες αγορές, αλλά οι μετοχές παρέμειναν ανθεκτικές. Οι αποδόσεις των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά εν μέσω της τιμολόγησης από την αγορά λιγότερων περικοπών της Fed το 2025 και το δολάριο έχει σημειώσει έντονη άνοδο.

Οι πιθανοί δασμοί των ΗΠΑ αυξάνουν τους κινδύνους, αλλά ο συνολικός δείκτης μετοχών των αναδυόμενων οικονομιών έχει παραμείνει ανθεκτικός από τα μέσα Δεκεμβρίου και έχει αποδώσει σύμφωνα με τις επιδόσεις των παγκόσμιων αγορών. Οι μετοχές που είναι ευαίσθητες στα επιτόκια έχουν τις χειρότερες αποδόσεις, ενώ οι αμυντικές μετοχές έχουν ηγηθεί στην άνοδο.

Προοπτικές

Αναφορικά με τις προοπτικές της αγοράς, οι αποδόσεις θα είναι μέτριες, σημειώνει η Goldman Sachs, καθοδηγούμενες από τα κέρδη. Τα κέρδη του δείκτη MSCI Emerging Markets θα αυξηθούν κατά 10%, τόσο το 2025, όσο και το 2026, με τα κέρδη ανά μετοχή του δείκτη να ανέρχονται σε 98 δολάρια το 2026. Ο οίκος «κόβει» ελαφρώς τον στόχο για τον δείκτη MSCI Emerging Markets σε 1.190 μονάδες από 1.200 μονάδες προηγουμένως, γεγονός που συνεπάγεται απόδοση 11% σε όρους δολαρίου, καθοδηγούμενες από τα κέρδη ανά μετοχή. Όσον αφορά τις μετοχικές ιδέες, συνεχίζει να προτιμά τις ποιοτικές εταιρείες με υψηλή ορατότητα κερδών και ισχυρούς ισολογισμούς, καθώς και τις μετοχές που επωφελούνται από τα επιτόκια και προσφέρουν ισχυρή αύξηση κερδών, σε αγορές με περαιτέρω περιθώρια μείωσης των επιτοκίων το 2025, συνεχίζει ο αμερικανικός οίκος.

Οι αγορές με θετική σύσταση είναι η Ινδονησία με το υψηλότερο περιθώριο ανόδου, οι Φιλιππίνες, η Νότια Αφρική, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και η Χιλή. Στον αντίποδα, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Ταϊλάνδη, η Ουγγαρία, η Κολομβία και η Τσεχία είναι οι αγορές με σύσταση υποαπόδοσης (underweight). Η σύσταση για την Ελλάδα είναι ουδέτερη, όπως και για τις χώρες Αίγυπτος, Πολωνία, Κατάρ, ΗΑΕ και Κουβέιτ.

Διαβάστε ακόμη