Tην πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2023 υποβάθμισε η Goldman Sachs, επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη πίεση στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και την αύξηση της οικονομικής αβεβαιότητας.

Η επενδυτική τράπεζα δήλωσε ότι βλέπει πλήγμα 0,3% στο πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της ευρωζώνης, μειώνοντας την πρόβλεψη ανάπτυξης στο 0,7% για το 2023.

Ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Πρόσθεσε ότι δεν βλέπει οικονομική ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος και δεν αναμένει πλέον ότι η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) θα αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της τον Μάιο, αφήνοντας την πρόβλεψη για το τελικό επιτόκιο της BoE στο 4,25%.

Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν αναστατωθεί από την κατάρρευση περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών και της ελβετικής Credit Suisse, μαζί με τις αυξήσεις των επιτοκίων από μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Η Goldman Sachs δήλωσε ότι ενδέχεται να υπάρξει σύσφιξη του τραπεζικού δανεισμού κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες τόσο στην ευρωζώνη όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της τραπεζικής πίεσης και της αύξησης των χρηματοοικονομικών spreads.

Αναβάθμιση του ευρωπαϊκού τραπεζικού χρέους

Σε ξεχωριστή ανάλυση, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναβάθμισε το ευρωπαϊκό τραπεζικό χρέος σε overweight, αντιστρέφοντας προηγούμενη αξιολόγηση, μετά την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS.

«Η λεγόμενη ουδέτερη στάθμιση του κλάδου δεν δικαιολογείται πλέον, καθώς η εξαγορά από την UBS Group θα παράσχει σαφήνεια σχετικά με τη μελλοντική πορεία της Credit Suisse», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Διαβάστε περισσότερα