Για κίνδυνο μπλακ άουτ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης τον χειμώνα, που μπορει να φέρει περισσότερες αυξήσεις στο ρεύμα, προειδοποιεί η Goldman Sachs, κυρίως στην περίπτωση που η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή και μειωθούν περισσότερο τα ήδη μικρά αποθέματα σε φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, με τις τιμές στο φυσικό αέριο να είναι ήδη υψηλές, αν ο χειμώνας είναι πιο βαρύς από ό,τι συνήθως η Ευρώπη θα πρέπει να ανταγωνιστεί την Ασία σε ό,τι αφορά την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), γεγονός που θα αυξήσει τις τιμές ακόμη περισσότερο.

Επίσης, σύμφωνα με τους αναλυτές, υπάρχει η καθόλου αμελητέα πιθανότητα το LNG που έρχεται στην Ευρώπη να μην είναι αρκετό για να προλάβει τη μείωση των αποθεμάτων μέχρι το τέλος του χειμώνα, κυρίως αν ο χειμώνας είναι βαρύς τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ασία.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ακόμη ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει «ράλι» στις τιμές στο φυσικό αέριο και το ρεύμα στην Ευρώπη, με κίνδυνο εκτεταμένων μπλακ άουτ σε αρκετές χώρες -και μάλιστα την ώρα που οι οικονομίες προσπαθούν ακόμη να ανακάμψουν από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Καθημερινά, οι τιμές στην ενέργεια καταρρίπτουν νέα ρεκόρ. Μόλις μερικές εβδομάδες προτού ξεκινήσει η ανάγκη για θέρμανση, τα αποθέματα αερίου και άνθρακα είναι πολύ χαμηλότερα από τα συνήθη, ενώ οι περιορισμένες παραδόσεις από τη Ρωσία, η χαμηλότερη παραγωγή στη Βόρεια Θάλασσα και ο ανταγωνισμός με την Ασία για LNG, εντείνουν το ράλι στις τιμές ακόμη περισσότερο.

Εξάλλου, νωρίτερα ένα βασικό υποθαλάσσιο καλώδιο ανάμεσα σε Βρετανία και Γαλλία παρουσίασε βλάβη, επιδεινώνοντας την ενεργειακή κρίση στη Βρετανία.