Δεν χωρεί αμφιβολία ότι Goldman Sachs, JP Morgan, ξένες επενδυτικές τράπεζες και πανίσχυρα διεθνή funds, με μετοχικές θέσεις, παρουσία και αναφορές επί χρόνια στην Ελλάδα, επιχειρούν εσχάτως να στηρίξουν και να προκαλέσουν ανοδική τάση στις τραπεζικές μετοχές!

Κύριοι συντελεστές της επιδιωκόμενης ανοδικής κίνησης στις τράπεζες, είναι αδιαμφισβήτητα οι Goldman Sachs και JP Morgan, οι δύο μεγάλες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες που πρωτοστάτησαν και συντήρησαν τις αυξήσεις κεφαλαίου – μαμούθ της Τρ. Πειραιώς και της Alpha bank!

Οι δύο πολύ ισχυροί «παίκτες» της διεθνούς αγοράς οι οποίοι στην Ελλάδα και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έπαιξαν ρόλο συντονιστή και επί της ουσίας «έβαλαν στις αυξήσεις κεφαλαίου» των 2 συστημικών τραπεζών, «κάθε καρυδιάς καρύδι», τους κάθε λογής αφερέγγυους πελάτες τους, οι οποίοι δεν δεσμεύθηκαν να μην ρευστοποιήσουν και στην «πρώτη κανόνια» στην Ουκρανία, «το έβαλαν στα πόδια» και «άδειαζαν καραβιές» τραπεζικών μετοχών!

Η ευθύνη πρωτίστως της Goldman Sachs και των διαχειριστών – νταραβεριτζήδων της είναι πρωτοφανής και τεράστια, όπως φυσικά και της JP Morgan που επίσης είχε συντονιστικό ρόλο στην αύξηση της Alpha bank!

Υπό την οπτική γωνία αυτή και υπό το βάρος της ευθύνης και των νέων δεδομένων, την ώρα τούτη Goldman Sachs και JP Morgan σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν τις τιμές αλλά και το όνομα τους που «χάλασε». πρωτοστατούν στο …γύρισμα προς τα πάνω, των τραπεζικών μετοχών!

Συνεπικουρούμενοι από πανίσχυρους παίκτες, όπως η Capital, η Fidelity, ο Ολλανδός Χόλτερμαν του Ελλάκτωρα καθώς και πολλά κορυφαία funds, με αφορμή την άνοδο των επιτοκίων και τα κέρδη – καθώς και την αύξηση στις αποδόσεις- των συστημικών τραπεζών οι οποίες ευνοούνται από την εξέλιξη αυτή! Ιδίως μάλιστα από τη στιγμή που η σχέση της λογιστικής τους αξίας με την κεφαλαιοποίηση τους καταδεικνύει ότι αποτελούν τις φθηνότερες στην Ευρώπη!

Η δραστηριοποίηση αυτή των αμερικανικών τραπεζών, των κορυφαίων funds του πλανήτη αλλά και πανίσχυρων παικτών της εγχώριας αγοράς, σε συνδυασμό με την άνοδο της Wall Street και τις προσδοκίες για ομαλοποίηση της ανόδου των αμερικανικών επιτοκίων, διαμορφώνουν πλέον σταδιακά ένα καλύτερο χρηματιστηριακό κλίμα, που καθοδηγείται από τις τράπεζες και αναμένεται να υποστηριχθεί από μεγάλα επιχειρηματικά ντηλς που είναι σε εξέλιξη, αλλά και την προώθηση εκ νέου των εμβληματικών αποκρατικοποιήσεων, τώρα που οι εκλογές πάνε οριστικά πίσω!

Στο κάδρο από την Αρχή για το ξέπλυμα, επιχειρηματίες με αλλαγή φορολογικής έδρας, πτωχευμένοι που ζουν σαν κροίσοι και υποθέσεις «χωμένες» στα συρτάρια!

Αποφασισμένος να διερευνήσει εξονυχιστικά μια σειρά από υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος, οι φάκελοι των οποίων για χρόνια είναι καταχωνιασμένοι στα συρτάρια των ελεγκτικών μηχανισμών, εμφανίζεται ο προϊστάμενος της Αρχής για την Καταπολέμηση του Μαύρου Χρήματος κ. Βουρλιώτης.

Τα ταχύτατα αντανακλαστικά που σημείωσε η υπηρεσία στη διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης με τα περιουσιακά στοιχεία του Γιώργου Τράγκα αποκαλύπτουν την αποφασιστικότητα του κ. Βουρλιώτη να προχωρήσει όλες τις υποθέσεις και ειδικά αυτές που χαρακτηρίζονται ως δημοσίου συμφέροντος.

Το πόρισμα που εξέδωσε η Αρχή για το Ξέπλυμα είναι καταπέλτης, όπως και η απόφαση με την οποία ακυρώνεται η αλλαγή φορολογικής έδρας του Γ. Τράγκα.

Για πρώτη φορά στα χρονικά μια ελεγκτική υπηρεσία αποφασίζει ότι η αλλαγή φορολογικής έδρας από την Ελλάδα στο Μονακό ήταν παράνομη και γι΄ αυτό όλη η υπόθεση εμπίπτει πλέον στην ελληνική νομοθεσία και στο ελληνικό φορολογικό σύστημα.

Με την απόφαση αυτή ο Βουρλιώτης στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι θα ελεγχθούν και μάλιστα κατά προτεραιότητα διάφοροι μεγαλόσχημοι επιχειρηματίες που έχουν αλλάξει φορολογική έδρα αποκλειστικά και μόνο για να κρύψουν μαύρα εισοδήματα, ενώ στην πραγματικότητα συνεχίζουν κανονικά τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Ελλάδα.

Πρόκειται για εκατοντάδες μεγαλόσχημους επιχειρηματικούς παράγοντες, οι οποίοι θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.

Η Αρχή για το Ξέπλυμα πρόκειται να διερευνήσει επίσης μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, τις οποίες μέχρι τώρα κατά περίεργο τρόπο κρατάνε στα συρτάρια διάφορες συναρμόδιες υπηρεσίες.

Στην κατεύθυνση αυτή πρόκειται σύντομα να εκδοθεί πόρισμα για υποθέσεις φοροδιαφυγής, στις οποίες εμπλέκονται οι ιδιοκτήτες δύο στοιχηματικών εταιρειών.

Για τη διερεύνηση των συγκεκριμένων υποθέσεων η Αρχή για το Ξέπλυμα θα ακολουθήσει μεθοδολογία FBI, όπως και στο ζήτημα των περιουσιακών στοιχείων του Γιώργου Τράγκα.

Στο στόχαστρο της Αρχής θα βρεθούν επίσης πολλοί επιχειρηματίες που έχουν πτωχεύσει τις εταιρείες τους, αλλά οι ίδιοι περνάνε σαν κροίσοι διαθέτοντας τεράστια περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Νέος νταραβεριτζής στην Πόλη! «Όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει»! Ενα κουίζ για βαθιά μυημένους στα άδυτα των υπόγειων επιχειρηματικών διαδρομών!

Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλά η Πόλη απέκτησε νέο «νταραβεριτζή»!

«Όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει» που λέει σοφά η πιάτσα, για τον διαχρονικό και με εμπειρία – παρουσία πολλών χρόνων «παράγοντα» της επιχειρηματικής – και όχι μόνο- ζωής του τόπου, ο οποίος βρίσκεται πίσω από όλα τα μεγάλα deals, καθοδηγεί πρόσωπα και καταστάσεις και δρομολογεί κάθε τύπου συμφωνίες!

Μου λένε ότι αναδεικνύεται σε κεντρικό πρόσωπο των καιρών που παρασκηνιακά κινεί τα νήματα και κατευθύνει νομοτελειακά τις εξελίξεις!

Ποιος είναι ο «παράγοντας» που ενώ επί πολλά χρόνια ήταν απλώς διεκπεραιωτής πανίσχυρων συμφερόντων, εσχάτως έχει αναδειχθεί σε πρωταγωνιστής;

Το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το «Ψυχροπολεμικό κλίμα», τα σενάρια συνωμοσίας μέσω διεθνών ΜΜΕ και ο ρόλος Ελληνοαμερικάνου νταραβεριτζή και γόνου εφοπλιστικής οικογένειας!

Για το ζήτημα της αναβολής από το ΤΑΙΠΕΔ του διαγωνισμού για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αιωρούνται πολλά ενώ γράφτηκε όπως είδα, ότι η υπόθεση αφορά τον …υπερατλαντικό παράγοντα ο οποίος δεν θέλει ούτε κατ’ ελάχιστο την παρουσία συμφερόντων που στο παρελθόν είχαν οποιασδήποτε μορφής «πάρε – δώσε» με τους Ρώσους!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι στις μέρες μας, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, έχει αναβιώσει ένα ιδιότυπο «Ψυχροπολεμικό» κλίμα, που δίνει τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε να χαρακτηρίζει ως «Ρωσόφιλο» τον κάθε ανταγωνιστή του, προκειμένου να του επιφέρει πλήγμα και ει δυνατόν να τον αποκόψει από κάθε λογής διαγωνιστική διαδικασία!

Αυτό το νέας μορφής «κυνήγι μαγισσών» αρχίζει να λαμβάνει επικίνδυνα χαρακτηριστικά, καθώς ο κάθε «πικραμένος» που ούτε στον πιο βαθύ του ύπνο δεν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί στα ίσα ισχυρούς επιχειρηματικούς αντιπάλους, την ώρα τούτη εκμεταλλευόμενος των συνθηκών και της συγκυρίας, δύναται να εξυφαίνει σενάρια συνωμοσίας και να βαφτίζει ακόμη και τους συνεταίρους των Αμερικανών ως Ρωσόφιλους!

Πρόκειται για επικίνδυνες αστειότητες, από πρόσωπα και μηχανισμούς που έχουν πρόσβαση σε διεθνή ΜΜΕ, τα οποία και χρησιμοποιούν προς αυτή την κατεύθυνση για να πετάξουν λάσπη και να σπιλώσουν συνειδήσεις!

Στην προκειμένη περίπτωση για να ξέρετε, το επικίνδυνο παιχνίδι της χρησιμοποίησης διεθνών ΜΜΕ στα οποία έχουν πρόσβαση, προκειμένου να πλήξουν, με διαρροή ψευδών ειδήσεων, το κύρος και την υπόσταση των ανταγωνιστών τους, εν μέσω ψυχροπολεμικού κλίματος, «παίζουν» δύο επιχειρηματικοί παράγοντες: ένας Ελληνοαμερικάνος αμφίβολης προέλευσης και επιχειρηματικής υπόστασης, κοινώς «άφραγκος» νταραβεριτζής, αλλά και ένας γόνος «εφοπλιστικής» οικογένειας, που δεν ασχολείται με τα καράβια, αλλά εμφανίζεται ως «παράγοντας» που αποφάσισε ότι θέλει να μπει – και να κερδίσει με το ζόρι- πάσης φύσης διαγωνισμό στη χώρα μας!

Αυτή είναι η πραγματικότητα, όσον αφορά το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου προκαλούμε το ΤΑΙΠΕΔ να μας πει, εάν πράγματι για την αναβολή του διαγωνισμού συντέλεσαν είτε ο Ελληνοαμερικάνος νταραβεριτζής, είτε ο γόνος εφοπλιστής! Αυτά τα ολίγα προς το παρόν…

ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ: Συνεχίζονται τα παρατράγουδα με την διανομή μερίσματος, οι διαφωνίες των «δύο κυριών ντετέκτιβ» της ΕΚ και ακύρωση της Γενικής Συνέλευσης για δεύτερη φορά

Νέα ακύρωση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ ανακοίνωσε η εταιρεία στην οποία, παρέστησαν αυτοπροσώπως ή δια αντιπροσώπου 20 μέτοχοι, εκπροσωπούντες 36.607.715 κοινές ονομαστικές μετοχές, επί συνόλου 43.200.000 κοινών ονομαστικών μετοχών, ήτοι ποσοστό 84,74% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας. Σημειώνεται δε, ότι το διοικητικό συμβούλιο εξουσιοδοτήθηκε από την Γενική Συνέλευση να συγκαλέσει εκ νέου την Τακτική Γενική Συνέλευση με δημοσίευση νέας πρόσκλησης.

Όπως αποκάλυψε το radar η προηγούμενη Τακτική Γενική Συνέλευση της εταιρείας (27 Ιουλίου) ακυρώθηκε λόγω της πρόθεσης που είχε η διοίκηση της ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ να διανείμει μέρισμα για την εταιρική χρήση του 2021 μόνο στους παλαιούς μετόχους, αφού κατά την δική τους αντίληψη, αυτό είχε γνωστοποιηθεί στο ενημερωτικό δελτίο κατά την εισαγωγή της εταιρείας στο ΧΑΑ.

Τα πράγματα δεν φαίνεται όμως να είναι ακριβώς έτσι με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παρεμβαίνει και να ζητά από την εταιρεία να διανείμει το μέρισμα που έχει ανακοινωθεί σε όλους τους νέους μετόχους όπως προβλέπεται, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία αλλά και σύμφωνα με τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου.

Οι πιέσεις και οι διαφωνίες των δύο Κυρίων

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του radar, υπήρξαν στο μεσοδιάστημα από την ακύρωση της από 27 Ιουλίου Τακτικής Γενικής Συνέλευσης μέχρι και την χθεσινή Τακτική Γενική συνέλευση της εταιρείας, εξωθεσμικές παρεμβάσεις προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να συγκλίνουν στις παράνομες πρακτικές της διοίκησης της ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ.

Διαφωνίες όμως μαθαίνουμε ότι υπήρξαν και μεταξύ των «δύο κυριών ντετέκτιβ», με την μία εξ αυτών να υποστηρίζει ότι η εταιρεία μπορεί να διανείμει μέρισμα μόνο στους παλαιούς μετόχους προτείνοντας μάλιστα και διάφορα νομικά τερτίπια. Σε κάθε περίπτωση όπως έχει ήδη επισημάνει η στήλη, αυτό θα μπορούσε να συμβεί είτε με αυτόκλητη γενική συνέλευση και πριν την εισαγωγή των νέων μετοχών είτε με την έκδοση προνομιούχων μετοχών που θα είχαν εκδοθεί κατά την εισαγωγή τους στο ΧΑΑ.

Το θέμα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά και τις διαφωνίες που έχουν προκύψει στην διοίκηση της ΕΚ αλλά και την πιθανή αντίδραση των νέων μετόχων της εταιρείας σε περίπτωση που δεν λάβουν το μέρισμα που θα αποφασισθεί από τα κέρδη της χρήσης του 2021.