Μια τέτοια αναδίπλωση δεν συναντά κανείς συχνά. Η Goldman Sachs, η οποία πριν μερικούς μόλις μήνες αμφισβητούσε ανοικτά τη δυναμική της ελληνικής αγοράς, σήμερα εμφανίζεται σχεδόν… γοητευμένη. Η αλλαγή στρατηγικής της απέναντι στο ελληνικό Χρηματιστήριο είναι εντυπωσιακή. Μιλάμε για μια από τις πιο ηχηρές μεταστροφές θέσης μεγάλης επενδυτικής τράπεζας τα τελευταία χρόνια – και δεν είναι τυχαία.

Το 2024 η Goldman είχε υποτιμήσει το ΧΑ, τοποθετώντας την “ταβάνι” του στις 1.475 μονάδες. Η εκτίμηση αυτή διατηρήθηκε και στις αρχές του 2025, την ώρα που ο Γενικός Δείκτης είχε ήδη περάσει τις 1.500 μονάδες. Ήταν σαφές πως η αμερικανική επενδυτική τράπεζα είχε χάσει το momentum, κάτι που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στην αγορά.

Όταν το ράλι άρχισε να παγιώνεται, και το ΧΑ πλησίαζε τις 1.700 μονάδες, η Goldman άρχισε να αλλάζει το αφήγημά της. Και πλέον, με την αγορά να έχει πραγματοποιήσει άνοδο 35% από τις αρχές του έτους, η ίδια η τράπεζα τοποθετεί τον Γενικό Δείκτη στις 2.100 μονάδες έως το τέλος του 2025, δίνοντας overweight σύσταση.

Κάποιοι μιλούν για επενδυτική προσαρμοστικότητα. Εμείς θα το πούμε καθαρά, πρόκειται για καθαρή αλλαγή στρατηγικής, υποκινούμενη από δύο πολύ συγκεκριμένες αλήθειες.

Πρώτη αλήθεια: Το deal της ΕΧΑΕ με την Euronext

Η Goldman βλέπει τεράστια θεσμική και επικοινωνιακή αξία στην ολοκλήρωση αυτής της εξαγοράς. Θεωρεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την αναβάθμιση του status του ελληνικού Χρηματιστηρίου, δίνοντας ώθηση σε νέα κεφάλαια, μεγαλύτερη διαφάνεια και ενίσχυση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών.

Η ίδια η GS εκτιμά πως η ενσωμάτωση της ΕΧΑΕ στο οικοσύστημα της Euronext θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της ελληνικής αγοράς, φέρνοντάς τη ένα βήμα πιο κοντά στις ώριμες αγορές της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο ότι από τη στιγμή που “έτρεξε” το σενάριο εξαγοράς, η Goldman άρχισε να βλέπει την Ελλάδα με άλλο μάτι.

Το νέο αφηγηματικό στίγμα –με στόχο 2.100 μονάδες, overweight σύσταση και έμφαση στην υπεραπόδοση– δεν είναι απλώς προϊόν ψυχρής ανάλυσης. Είναι ευθυγραμμισμένο με την εικόνα μιας αγοράς που ετοιμάζεται να ενταχθεί σε άλλο επίπεδο διασύνδεσης με τη διεθνή χρηματοοικονομική κοινότητα. Και αυτό –σύμφωνα με τη GS– περνά από την πόρτα της Euronext.

Δεύτερη αλήθεια: Έρχεται μεγάλο placement σε βαριά μετοχή του 25άρη

Η αλλαγή στάσης της GS δεν είναι απλώς θεωρητική. Είναι πρακτική, συγκεκριμένη και εδράζεται πάνω σε σχεδιασμούς που ήδη τρέχουν. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Μικρομέτοχου, η τράπεζα προετοιμάζει μεγάλο placement σε μία από τις πιο βαριές μετοχές του FTSE 25 – ένα deal που αναμένεται να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα.

Η κίνηση αυτή, αν και δεν μπορεί ακόμα να αποκαλυφθεί πλήρως, δείχνει πως η Goldman έχει ήδη λάβει θέσεις και ετοιμάζεται να αξιοποιήσει την τάση που προηγουμένως υποβάθμιζε. Το ενδιαφέρον; Η προετοιμασία για αυτό το placement είχε ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες – πριν ακόμα εκδοθεί η έκθεση με την αναθεωρημένη πρόβλεψη στις 2.100 μονάδες. Η στρατηγική είχε αλλάξει πριν ακόμα το παραδεχτούν γραπτώς.

Πώς δικαιολογείται η αλλαγή

Για να είμαστε δίκαιοι, η ελληνική αγορά έχει όντως δώσει λόγους για επαναξιολόγηση. Η απόδοση του ΧΑ υπερέχει σημαντικά των περισσότερων αναδυόμενων αγορών. Οι ελληνικές τράπεζες καταγράφουν ισχυρή κερδοφορία, διανέμουν μερίσματα και διαπραγματεύονται ακόμη με discount σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ομόλογες.

Η Goldman το αναγνωρίζει πλέον, τα ελληνικά EPS θα αυξηθούν 5% φέτος και 6% το 2026. Το μέσο dividend yield ξεπερνά το 5,5%, και το P/E παραμένει χαμηλό. Στον τραπεζικό κλάδο, η αποτίμηση παραμένει κάτω από την book value (P/TBV ≈1,0x), ενώ οι ευρωπαϊκές βρίσκονται στο 1,2x.

Αυτά όμως τα δεδομένα δεν είναι καινούργια. Ήταν εκεί και τον Δεκέμβριο. Ήταν εκεί και τον Φεβρουάριο. Γιατί λοιπόν η αλλαγή θέσης ήρθε Μάιο;

Η απάντηση είναι απλή, γιατί τώρα έχουν θέσεις. Τώρα τρέχουν deals. Τώρα διαμορφώνουν αφήγημα γιατί πλέον έχουν λόγους να πείσουν άλλους να μπουν στην αγορά.

Αναδυόμενη ή ώριμη αγορά;

Η Ελλάδα παραμένει τεχνικά αναδυόμενη στο MSCI, όμως λειτουργεί ολοένα και περισσότερο με χαρακτηριστικά ώριμης αγοράς. Η Goldman το εντοπίζει και αυτό, λέγοντας ότι οι θεσμικοί είναι ακόμη underweight στην ελληνική αγορά. Το αφήγημα τώρα είναι πως υπάρχει περιθώριο εισροών και πως η Ελλάδα ανήκει στις top επιλογές μαζί με Κίνα, Κορέα, Φιλιππίνες και ΗΑΕ.

Είναι όμως πραγματικό conviction ή επικοινωνιακό εργαλείο για να «τρέξουν» τις δουλειές που έχουν ανοίξει; Η αγορά καλείται να απαντήσει.

Η ουσία πίσω από τη λάμψη

Η Goldman Sachs είναι ένας οργανισμός με παγκόσμια επιρροή. Όταν αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της, αυτό δεν γίνεται ελαφρά τη καρδία. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο παράδειγμα, η αλλαγή της στάσης φαίνεται να είναι λιγότερο προϊόν «ολοκληρωμένης θεώρησης» και περισσότερο αποτέλεσμα εμπλοκής σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό – άλλωστε αυτή είναι η δουλειά των επενδυτικών τραπεζών. Κακό υπάρχει μόνο όταν η αγορά ακολουθεί τυφλά, ξεχνώντας ποιοι ήταν εκείνοι που, μέχρι πριν λίγο καιρό, έβλεπαν το ταβάνι του Γενικού Δείκτη στις 1.475 μονάδες.

Τι να περιμένουμε

Η στρατηγική στροφή της Goldman Sachs αποτελεί ένα ηχηρό σήμα προς την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Όμως οι επενδυτές οφείλουν να την αξιολογήσουν ψύχραιμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που μια επενδυτική τράπεζα «αγκαλιάζει» την Ελλάδα όταν έχει ήδη ανέβει το τρένο.

Η αποκάλυψη για τον ρόλο της στο deal της ΕΧΑΕ και η πληροφορία για το placement αποκαλύπτουν τις πραγματικές αιτίες πίσω από τη «νέα αισιοδοξία». Στο τέλος της ημέρας, οι στρατηγικές δεν αλλάζουν ποτέ χωρίς λόγο.

Διαβάστε ακόμη: