Ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων ενημερωσε από του υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας.

Από την ενημέρωση απουσίαζαν η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία κάνει χρήση της καλοκαιρινής της άδειας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει.

Ο Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε:

«Φαίνεται ότι έχουμε μπει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόλις 1,2 δισ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως σε όλον τον κόσμο, ενώ έχουν διατεθεί πάνω από 4 δισ. δόσεις.

Η παραλλαγή Δέλτα έχει επικρατήσει παντού. Η Δέλτα είναι πολύ πιο μεταδοτική και έχουμε ενδείξεις για πιο σοβαρή νόσηση, κυρίως σε μη εμβολιασμένους, ενώ μεταδίδεται και από εμβολιασμένους, αλλά για πολύ μικρότερο διάστημα.

Η χρήση των μέτρων προστασίας και ιδιαίτερα της μάσκας είναι απαραίτητα για τη μείωση της διασποράς.

Όπως επεσήμανε είμαστε μακριά από την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς ο ιός είναι παρόν.

Το νέο κύμα σφραγίζεται από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Κυρίως αποτελεί πρόβλημα για μη εμβολιασμένα άτομα, ωστόσο και εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν αλλά για μικρότερο διάστημα. Πρόβλημα θετικότητας υπάρχει σε αρκετά νησιά μας.

Η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα είναι αδιαμφισβήτητη καθώς εμφανίζεται στο 85% των ελέγχων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, καθώς όπως ανέφερε υπάρχει αύξηση των νοσηλευομένων σε σχέση με τέσσερις εβδομάδες πριν, όπως και η αύξηση των διασωληνωμένων.

Είναι απαραίτητη η θωράκιση του ΕΣΥ που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει την αύξηση των κρουσμάτων αλλά και να αντιμετωπίσει και άλλες ασθένειες.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι.

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη παγκόσμια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και για την εμφάνιση κι άλλων μεταλλάξεων.

Ο κ. Γώγος έκανε έκκληση στο υπόλοιπο 10% των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξει και με αυτόν τον τρόπο να αποδείξει μεταξύ άλλων ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολίου είναι πρώτα από όλα ζήτημα συνείδησης.

Οι άνω των 65

Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό εμβολιασμένων που νοσηλεύονται, με υποκείμενα νοσήματα και άνω των 65. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι στα νοσοκομεία. Ο εμβολιασμός βοηθάει, καθώς έχουμε το μικρότερο ποσοστό νποσηλειών σε σχέση με τον αριθμό των νοσήσεων.

Τα εμβόλια είναι πολύ δραστικά, αλλά δεν είναι τέλεια. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα φάρμακα. Ως εκ τούτου μπορούν να νοσήσουν και πλήρως εμβολιασμένοι, με ηπιότερα συμπτώματα. Η εμβολιαστική κάλυψη αποτελεί το κυριότερο εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το ελπιδοφόρο είναι ότι βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές αρκετά φάρμακα, τα οποία θα μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ασθενών.

Καλώ τους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα να σπεύσουν να εμβολιαστούν άμεσα και όσους επιστρέφουν από διακοπές, να κάνουν το τεστ. Ζητώ επίσης από τους υπευθύνους να συνεχίσουν τους σχολαστικούς ελέγχους.