«Πρέπει να επιβληθεί η υποχρεωτική προσφορά από μέρους των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος μια ελάχιστης ποσότητας διμερών συμβολαίων στη βιομηχανία ως μέτρο ενίσχυσης της μεταποίησης και εξορθολογισμού της αγοράς και αυτό να το διαβιβάσετε στον Πρωθυπουργό» είπε σε πρόσφατη συνάντηση κορυφαίος του ΣΕΒ σε υψηλά ιστάμενο κυβερνητικό παράγοντα.

Τον τελευταίο καιρό είναι αλήθεια έχουν πυκνώσει οι γκρίνιες της βιομηχανίας προς κάθε κατεύθυνση για καλύτερα ενεργειακά συμβόλαια.

Σε επιστολή μάλιστα που έστειλε στη ΡΑΕ, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) που είναι βραχίονας του ΣΕΒ στον τομέα, επισημαίνει πως «στον κλάδο προμήθειας διαπιστώνονται συμπεριφορές ολιγοπωλίου, καθώς η συμπεριφορά των ιδιωτών καθετοποιημένων προμηθευτών κατατείνει στο να μην επιδιώκουν να αυξήσουν το μερίδιο τους στη Μέση και την Υψηλή Τάση.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η έλλειψη ρευστότητας στην προθεσμιακή αγορά δεν επιτρέπει στους βιομηχανικούς καταναλωτές να στραφούν στους μικρούς προμηθευτές, ως εναλλακτική λύση».

Κύκλοι του ΣΕΒ μας έλεγαν πως «η δικαιολογία από τους προμηθευτές της αύξησης των τιμών φυσικού αερίου και των τιμών των δικαιωμάτων CO2, δεν δικαιολογεί το ότι οι προσφορές τους μετακυλούν το σύνολο του ρίσκου της αγοράς στους καταναλωτές, όταν μάλιστα το μερίδιο τους στην παραγωγή υπερκαλύπτει το μερίδιο τους στη λιανική» και έκλειναν τη συζήτηση λέγοντας πως «η έλλειψη ρευστότητας δεν μας επιτρέπει να πάμε σε εναλλακτικές λύσεις και αυτό πρέπει να το συζητήσουμε σύντομα και με τον Πρωθυπουργό».

Μάλλον θα ζητηθεί ραντεβού στο Μαξίμου πριν το τέλος του μήνα.

ΔΕΗ: Μια ανάσα από τη «μεγάλη συμφωνία» με τη βαριά βιομηχανία