Ένα ισχυρό μήνυμα για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ επέλεξε να στείλει ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Σταμάτης κατά την σημερινή ορκωμοσία της Βουλής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταμάτης συνοδευόταν από δύο κυρίες με προβλήματα όρασης – την κ. Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου με τον σκύλο οδηγό της και την κ. Αγκάθα Ακάρα, μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ) – στηρίζοντας έτσι το αίτημα για πρόσβαση των ΑμεΑ παντού, καθώς και για την πλήρη κοινωνική τους συμπερίληψη.

Σημειώνεται πως ο κ. Σταμάτης, σαν τέως γγ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, στην προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης είχε διαρκή διαβούλευση με φορείς των ατόμων με αναπηρία, ενώ ο ίδιος εργάστηκε στις τελευταίες εκλογές ώστε να υπάρχει ξεχωριστή πρόσβαση στα εκλογικά κέντρα για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά και άλλα προβλήματα.

Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου: Ποια είναι η γυναίκα με τον σκύλο στην ορκωμοσία της Βουλής

Γεννήθηκε πρόωρα και έχασε την όρασή της πριν γνωρίσει τον κόσμο. Μέσα από μεγάλες δυσκολίες πάλεψε και κατάφερε να σπουδάσει, προσφέροντας στην κοινωνία ένα σπουδαίο έργο: την πρώτη σχολή εκπαίδευσης σκύλων που χρησιμοποιούνται ως οδηγοί τυφλών.

Η Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου είναι ένα πρόσωπο άξιο θαυμασμού που «δια πυρός και σιδήρου». Έδωσε στην πρώτη σχολή για σκύλους οδηγούς στην Ελλάδα το όνομα του πρώτου της σκύλου, της Λάρας και έδωσε μέσα από αυτή τη δυνατότητα σε ανθρώπους που έχουν τυφλωθεί να ζήσουν μία κοινωνική ζωή. Οι γονείς της επένδυσαν επάνω της, σπούδασε, εργάστηκε, έκανε δραστηριότητες και παλεύει για την κοινωνία.

«Μεγάλωσα σχετικά ανεξάρτητα, αυτόνομα και πάντα βοηθούσα τον εαυτό μου, είχα αντίληψη. Όσο περνούσαν τα χρόνια συνειδητοποιούσα πως πρέπει να πάω παρακάτω. Από 4-5 ετών οι γονείς μου με άφηναν να πηγαίνω σε στενά, από εδώ, από εκεί και με παρακολουθούσαν χωρίς να το ξέρω. Με έκαναν να πιστέψω στον εαυτό μου», είχε πει στο OPEN.

Η Ιωάννα δυσκολεύτηκε τα σχολικά της χρόνια και έχει πει πως δεν ήταν καλή μαθήτρια και έχει δηλώσει πως καθόταν υποχρεωτικά για να ακούει στο θρανίο. Μάλιστα τα παιδιά ήταν σκληρά και η ίδια δεν είχε συνειδητοποιήσει γιατί την κορόιδευαν. «Τα σχολεία δεν είχαν καμία οργάνωση, ενημέρωση. Αισθανόμουν εξωγήινη. Δεν είχαν καμία προσδοκία αυτοί από εμένα και εγώ από αυτούς», είχε πει.

Ωστόσο πέρασε στο πανεπιστήμιο και με τη βοήθεια δύο καθηγητριών βγήκε στην επιφάνεια το μαθηματικό όπως το χαρακτηρίζει μυαλό της και πήρε υποστήριξη για να γίνει πειραματικός ψυχολόγος. Επίσης το 2015 διορίστηκε στο ΕΣΥ.

Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου: Ο σκύλος της «έκλεψε» την παράσταση

Ο σκύλος της, ο Μπάμπου, ήταν ο πρώτος σκύλος οδηγός που μπήκε στο ελληνικό κοινοβούλιο, στέλνοντας μήνυμα για την προσβασιμότητα  των ΑμεΑ σε όλους τους χώρους.

Μέσα από μία ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Facebook, η Ιωάννα ανέφερε πως ο Μπάμπου μπήκε στη Βουλή «ανέμελος, χαρούμενος, σαν να πήγαινε στο πάρκο να παίξει! Γιατί για εκείνον, το ίδιο είναι! Είναι χαρούμενος που με βοηθάει και πάντα έτοιμος να πάμε παντού!».

«Καθημερινά νιώθω ευγνώμων που η ζωή μου διασταυρώθηκε με αυτά τα υπέροχα πλάσματα, τα οποία έγιναν μια αλυσίδα για να μη μείνω ποτέ μου μόνη… Τη Λάρα τη Μέη και τώρα τον Μπάμπου!», αναφέρει για τους σκύλους οδηγούς της υποστηρίζοντας πως η σχέση των τυφλών με τα τετράποδα είναι «σχέση ζωής».

«Η αέρινη εικόνα που βλέπετε, κρύβει μέσα της ώρες εκπαίδευσης, προσπάθειας, θυσιών και κούρασης. Αυτό, είναι το αποτέλεσμα και ο κάθε τυφλός άνθρωπος που θέλει να βλέπει μέσα από τα μάτια ενός σκύλου-οδηγού, πρέπει να έχει την ανάλογη υποστήριξη αλλά και αναγνώριση. Διότι απλά είναι δικαίωμά του. Οι σκύλοι-οδηγοί επιτρέπονται παντού βάσει νόμου», γράφει η Ιωάννα Γκέρτσου.

Διαβάστε ακόμη: