Αποκλίσεις στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες «βλέπει» στο εξής η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μετά από μια μακρά περίοδο, όπου οι περισσότερες προχώρησαν σε δυναμική σύσφιγξη της νομισματικής τους πολιτικής προκειμένου να περιορίσουν τις αυξήσεις των τιμών.
«Θα δούμε πως μετά από μια περίοδο σύγκλισης στη δράση της νομισματικής πολιτικής, με σύσφιγξη των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, θα έχουμε αποκλίσεις» σχολίασε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε συνέντευξη της στην τηλεόραση του Bloomberg.
Οι αποκλίσεις αυτές θα έρθουν σαν αποτέλεσμα της διαφορετικής αντοχής που επιδεικνύουν οι οικονομίες απέναντι στην παρατεταμένη αύξηση των επιτοκίων. Ειδικά η αμερικανική οικονομία αντιδρά καλά και αναπτύσσεται με πολύ υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με την οικονομία της ΕΕ.
Όπως εξήγησε, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να εξειδικεύσουν το πως προσεγγίζουν τη μάχη κατά του πληθωρισμού και πως συνδέουν τη στρατηγική αυτή με το ρόλο τους στη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Οι δηλώσεις Γκεοργκίεβα έγιναν καθώς το ενδιαφέρον των διεθνών αγορών είναι στραμμένο στο οικονομικό συμπόσιο της Fed στο Τζάκσον Χολ και τα όσα θα πουν και θα συζητήσουν κορυφαία στελέχη των διεθνών κεντρικών τραπεζών, όπως ο Τζερόμ Πάουελ και η Κριστίν Λαγκάρντ, με επίκεντρο την πορεία των οικονομιών και τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.
Θυμίζουμε πως το ΔΝΤ, τον περασμένο μήνα, αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας με άνοδο του ΑΕΠ κατά 3% φέτος, βασιζόμενο μεταξύ άλλων στο σενάριο πως η αμερικανική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση και θα υποστεί μόλις μια ομαλή προσγείωση.
Κατά την Κριστίνα Γκεοργκίεβα τα θετικά αυτά στοιχεία θα μπορούσαν να επηρεαστούν αρνητικά από τον οικονομικό κατακερματισμό, καθώς από πολλές χώρες καταγράφεται μια τάση αύξησης των φραγμών στο εμπόριο και τις επενδύσεις που σε πιο ακραία μορφή φτάνει έως και τη διάσπαση μεγάλων οικονομικών μπλοκ.
Έίναι μια απειλή για την οποία έχει προειδοποιήσει και το ίδιο το ΔΝΤ, προειδοποιώντας πως τα αυξανόμενα εμπόδια στο εμπόριο προϊόντων και υπηρεσιών θα μπορούσαν να περιορίσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ έως και κατά 7%, ενώ οι ξένες άμεσες επενδύσεις θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς ανταγωνιστικά γκρουπ κρατών, επηρεάζοντας την παραγωγή.
Πρόκειται για μια προειδοποίηση που ήρθε και πάλι στην επιφάνεια με αφορμή τον οικονομικό και γεωπολιτικό ανταγωνισμό ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και τη φιλόδοξη τάση ενδυνάμωσης της ομάδας των BRICS, καθώς οι κορυφαίοι παίκτες του γκρουπ, η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία, θέλουν τη διεύρυνση του με νέα μέλη και την ισχυροποίηση του ως αντίπαλο πόλο της Δύσης, του G7 και των δυτικών διεθνών οργανισμών.
Διαβάστε ακόμη:
- Πόσο κοστίζουν οι πυρκαγιές και ποιος θα τις πληρώσει
- Πρόστιμα 720.000 ευρώ κατέβαλαν οι τρεις αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών για πλασματικές εκπτώσεις
- Κωνσταντίνος Αργυρός: Έστειλε on air χαιρετίσματα στη Ματίνα Παγώνη – Η αντίδρασή της
- Καίτη Γαρμπή: «Η μητρότητα είναι τίτλος τιμής και ο σημαντικότερος ρόλος στη ζωή μου»