Ως ένα «τεράστιο σφάλμα» χαρακτήρισε ο Μπιλ Γκέιτς τις συναντήσεις του με τον χρηματιστή που κατηγορήθηκε για σεξουαλικές κακοποιήσεις δεκάδων ανηλίκων στις πολυτελείς κατοικίες του, Τζέφρι Επστάιν.

«Ήταν τεράστιο σφάλμα να περάσω χρόνο με εκείνον, να του δώσω αξιοπιστία ευρισκόμενος εκεί», δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, διαβεβαιώνοντας πως είχε γνωρίσει τον Επστάιν με στόχο να συγκεντρώσει χρήματα για τις φιλανθρωπικές δραστηριότητές του.

Τα δείπνα με τον Επστάιν

Τον περασμένο Μάιο, οι New York Times και η Wall Street Journal είχαν γράψει για τα δείπνα που είχαν, για τα οποία διατυπώθηκαν ερωτήματα εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της Microsoft και προκάλεσαν τη διαφωνία της πρώην συζύγου του Γκέιτς, Μελίντα.

«Είχα διάφορα δείπνα μαζί του, ξέρετε, με την ελπίδα ότι θα υλοποιούσε τα λεγόμενά του σχετικά με το ενδεχόμενο να φέρει, χάρη στις επαφές του, δισεκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο των φιλανθρωπικών προγραμμάτων υπέρ της παγκόσμιας υγείας», εξήγησε ο Γκέιτς. «Όταν φάνηκε πως δεν ήταν κάτι το πραγματικό, αυτή η σχέση τελείωσε», συμπλήρωσε.

«Απασχολεί» ο Γκέιτς το τελευταίο διάστημα

Σημειώνεται πως ο Μπιλ Γκέιτς απασχολεί ιδιαιτέρως τον τελευταίο χρόνο, τόσο με τις δηλώσεις του για τα εμβόλια αλλά και τις θεωρίες συνωμοσίας εναντίον του, όσο και για το διαζύγιό του από την πρώην- πλέον- σύζυγό του, κάτι που οριστικοποιήθηκε προσφάτως.

Το ζευγάρι κατέθεσε αίτηση διαζυγίου στις 3 Μαΐου, μετά από 27 χρόνια γάμου, όμως δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν μαζί το φιλανθρωπικό έργο τους.

Το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, που εδρεύει στο Σιάτλ, είναι ένα από τα ισχυρότερα στον κόσμο όσον αφορά τον τομέα της δημόσιας υγείας. Την τελευταία εικοσαετία έχει επενδύσει περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της φτώχειας και των ασθενειών.

Υπενθυμίζεται πως οι Γκέιτς στήριξαν προγράμματα για την εξάλειψη της ελονοσίας και της πολιομυελίτιδας καθώς και για τον εμβολιασμό παιδιών. Πέρσι, το Ίδρυμα δεσμεύτηκε ότι θα δαπανήσει περίπου 1,75 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19.