Ψεύτικο δόντι με υδροκυάνιο και πακέτο τσιγάρων που κρύβει μια φωτογραφική μηχανή: τα γκάτζετ, που χρησιμοποιούνταν από τις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες και θα πωληθούν σε δημοπρασία στο τέλος της εβδομάδας στο Μπέβερλι Χιλς, δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ.

Όπως φαίνεται από την πώληση, που οργανώθηκε από τον αμερικανικό οίκο Julien’s Auctions, οι μικροσκοπικές φωτογραφικές μηχανές ήταν ευρύτατα διαδεδομένες μεταξύ των κατασκόπων της KGB στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Κρύβονταν σε όλα τα ρούχα και τα αντικείμενα που μπορεί κανείς να φανταστεί: κομψές γυναικείες τσάντες, πόρπες ζωνών, βούρτσες παπουτσιών, σπιτάκια για πουλιά, δαχτυλίδια σεβαλιέ, ακόμη και γραβάτες.

Ένα άλλο κλασικό όπλο της πανοπλίας του μυστικού πράκτορα, το μικρόφωνο, μπορούσε να κρυφτεί μέσα σε σταχτοδοχεία, στιλό ή πορσελάνινα πιάτα.

Ειδικευμένος στην «ποπ κουλτούρα», ιδιαίτερα σε αντικείμενα που ανήκαν άλλοτε σε διασημότητες ή συνδέονται με τον κόσμο της μουσικής, των σπορ και του κινηματογράφου, ο οίκος Julien’s Auctions κάνει με τη δημοπρασία αυτή «ένα άλμα στην αγορά των πωλήσεων ιστορικών αντικειμένων και περιμένουμε κάθε είδους συλλέκτες απ’ όλο τον κόσμο», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κόντι Φρέντερικ, ένας από τους υπεύθυνους για τη δημοπρασία.

«Πολλοί επιθυμούν να αποκτήσουν μοναδικά κομμάτια, που προέρχονται από μια περίοδο στην οποία η ψηφιακή τεχνολογία δεν υπήρχε», λέει ο Φρέντερικ.