Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τόνισε ότι «Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι το εμβόλιο πιάνει το νέο στέλεχος Όμικρον, ωστόσο σε δύο εβδομάδες θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα».
Η κυρία Γκάγκα, μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3, μίλησε για τη δυνατότητα διενεργείας της τρίτης δόσης νωρίτερα από τους έξι μήνες, αναφέροντας ότι «τα δεδομένα δείχνουν πως μετά τους τέσσερις μήνες είναι μικρότερη η προστασία και είναι προς όφελος των πολιτών να γίνει νωρίτερα η τρίτη δόση».
Αναφερόμενη στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επισήμανε ότι «είναι ασφάλεια για όλο τον κόσμο ο γενικός εμβολιασμός». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «το 90% των ανθρώπων που χρειάζονται διασωλήνωση είναι άνω των 60, και είναι πολύ σημαντικό να τους προστατέψουμε».
Ερωτηθείσα για όσους ασθενείς αρνούνται την διασωλήνωση, ανέφερε ότι στο «Σωτηρία» χθες Πέμπτη υπήρχαν δυο περιστατικά, μια γυναίκα 56 ετών και μια 41 ετών, που δεν δέχονταν να διασωληνωθούν, και η Εισαγγελία ανέφερε στους γιατρούς ότι δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν κάτι.
Ανέφερε ότι μέχρι την Δευτέρα θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα η οποία θα χορηγεί ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού και σε πολίτες, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί για την προστασία από τον κορονοϊό σε τρίτες χώρες.
Σημείωσε επίσης ότι μέσα στον Δεκέμβριο αναμένονται οι πρώτες δόσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών.
Με αφορμή τις σοβαρές νοσηλείες ανεμβολίαστων εγκύων και τις απώλειες, η κυρία Γκάγκα υποστήριξε ότι κατά την προσωπική της άποψη πρέπει να μπει ως προϋπόθεση ο εμβολιασμός για όσες γυναίκες θέλουν να προχωρήσουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.
Γκάγκα: Είναι τρομακτική η πίεση που υφίσταται το σύστημα
Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τόνισε ότι «Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι μεγάλη, τα κρούσματα φαίνεται να σταθεροποιούνται όμως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εξακολουθούν να είναι πολλές», ενώ πρόσθεσε ότι «και τις επόμενες ημέρες το σύστημα θα συνεχίσει να πιέζεται».
«Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όλοι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό και όλοι όσοι έχουν σχέση με τα νοσοκομεία προσπαθούν πάρα πολύ και υπερβαίνουν τον εαυτό τους», σημείωσε η κυρία Γκάγκα.
«Οι ΜΕΘ στην Αθήνα είναι γενικά καλά (σε αριθμούς). Παραδείγματος χάριν, η μία ΜΕΘ στο «Σωτηρία» με 17 κρεβάτια, έχει 17 γιατρούς. Η άλλη ΜΕΘ που έχει 50 κρεβάτια έχει περίπου 30-35 γιατρούς. Οι ΜΕΘ είναι καλά στελεχωμένες», υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Μάλιστα, σημείωσε ότι στη Γερμανία «ένας εντατικολόγος εφημερεύει σε 24ωρη βάρδια και ένας γιατρός ανά έξι κρεβάτια που δεν είναι εντατικολόγος, απλά να υπάρχει παρουσία γιατρού, οπότε καταλαβαίνετε ότι εδώ είναι καλά στελεχωμένα».
«Αυτή τη στιγμή στο ΑΧΕΠΑ λειτουργεί μια μονάδα που δεν είναι καταγεγραμμένη σαν μονάδα και την έκαναν σαν ομάδα λοιμώξεων που έχει πλήρεις αναπνευστήρες, πλήρεις αντλίες και είναι 12 ασθενείς εκεί με τηλεμετρία. Δηλαδή μια μονάδα πραγματικά εξαιρετική», τόνισε η κυρία Γκάγκα.