Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, διαβεβαίωσε ότι «Στην Ελλάδα δεν έχουμε παιδιά με ύποπτα συμπτώματα ηπατίτιδας».

Η κυρία Γκάγκα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι στην Αγγλία εντοπίστηκαν πάνω από 100 περιστατικά και από τις εξετάσεις προέκυψε ότι δεν είναι κάποιος από τους γνωστούς ιούς.

Πρόκειται για κάποιον αδενοϊό που προσβάλλει κυρίως μικρά παιδάκια αλλά δεν νοσούν όλα το ίδιο. Επίσης, δεν συνδέεται με τον κορωνοϊό, επιβεβαίωσε η Μίνα Γκάγκα.

Τόνισε δε ότι στη χώρα μας αυτή τη στιγμή δεν είναι κανένα παιδί άρρωστο και πως αν εντοπιστεί, αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένη διατροφή και τις περισσότερες φορές τα παιδιά γίνονται καλά.

Για την επιστροφή στα σχολεία

Παράλληλα, αναφερόμενη στην επικείμενη επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μετά το Πάσχα χωρίς self test, η κυρία Γκάγκα δεν απέκλεισε να σταματήσει η υποχρέωση της χρήσης μάσκας, αλλά όχι ακόμη, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατή επίσκεψή του σε σχολείο της Σύρου.

«Θεωρούμε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε με μάσκα και να δούμε πως προχωράμε με τον καιρό. Νομίζω ότι αυτό που θα μας δείξει πως προχωράμε, είναι η επιδημιολογική επιτήρηση. Αν την επόμενη εβδομάδα δεν έχουμε πολλά κρούσματα, δεν καταγράφονται, μπορούμε να το συζητήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα τελευταία δεδομένα για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στο εξωτερικό

Η παιδίατρος και παιδοηπατολόγος στο νοσοκομείο «Αττικόν», Ινώ Καναβάκη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμα ανοιχτά, φέρεται να υπάρχει συσχέτιση με κάποιον αδενοϊό ωστόσο δεν εντοπίστηκε σε όλα τα παιδιά που έχουν διερευνηθεί.

Για την ηλικία των κρουσμάτων ηπατίτιδας τόνισε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι αφορούν παιδιά μικρότερα των 5 ετών, ωστόσο περιστατικά έχουν περιγραφεί σε όλο το φάσμα της παιδικής ηλικίας.

Εξήγησε ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν θα είναι επικίνδυνη ή όχι για το παιδί, καθώς δυστυχώς κάποια περιστατικά πάνε λιγότερο καλά, χρειάζονται πιο εντατική αντιμετώπιση και κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει.

Η παιδίατρος τόνισε ακόμη ότι εάν ξεφύγει η κατάσταση και πάρει την πορεία της ηπατικής ανεπάρκειας απαιτείται ακόμα πιο εντατική αντιμετώπιση. Κάποια παιδιά αντιμετωπίζονται επιτυχώς στα νοσοκομεία, κάποια χρειάζονται μεταμόσχευση. Από τα 170 περιστατικά που έχουν περιγραφεί παγκοσμίως, το 10% χρειάστηκε μεταμόσχευση.

Παράλληλα, ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, με ανάρτησή του στο facebook ανέφερε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 έχουν καταγραφεί 114 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, που εντοπίστηκαν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών.

Αναμένουμε νεότερα σύντομα και ελπίζουμε σε αντίστοιχα λεπτομερή στοιχεία ιστορικού και νόσησης και από τις άλλες χώρες που έχουν επίσης ταυτοποιήσει περιπτώσεις ηπατίτιδας στα παιδιά, καταλήγει ο κ. Μόσιαλος.