Η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια, κρατούσε πάντα χαμηλό προφίλ, επιμένοντας ότι ο κύριος ρόλος της ήταν ως σύζυγος και μητέρα και όχι ως πολιτικός.

Όμως, με τον θάνατο του συζύγου της Αλεξέι Ναβάλνι την Παρασκευή (16.02.2024) και την παθιασμένη έκκλησή της για δικαιοσύνη στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, αναδείχθηκε αυτόματα σε σημαντική προσωπικότητα της πληγωμένης αντιπολίτευσης της Ρωσίας.

Παρά τον παρασκηνιακό της ρόλο στο παρελθόν, η Γιούλια Ναβάλναγια ήταν πάντα φανατική υποστηρικτής του συζύγου της και συνέβαλε καθοριστικά στο να τον φυγαδεύσει από τη Ρωσία όταν δηλητηριάστηκε με νευροπαραλυτικό παράγοντα Νόβιτσοκ το 2020.

Έχει χαρακτηριστεί μάλιστα ως η “Πρώτη Κυρία” της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Οι σπουδές, ο τραπεζικός τομέας και… ύστερα ήρθε ο έρωτας

Και ο ίδιος ο Αλεξέι δήλωνε ότι δεν θα μπορούσε να συνεχίσει τον όλο και πιο απελπισμένο και μονόπλευρο αγώνα του κατά του Κρεμλίνου χωρίς αυτήν. Η δημόσια ιστορία αγάπης και η οικογενειακή τους ζωή -έχουν δύο παιδιά- αποτελεί πηγή έμπνευση για τους υποστηρικτές τους.

Η Γιούλια Αμπροσίμοβα (Yulia Ambrosimova), γεννήθηκε στη Μόσχα το 1976, και είναι κόρη του αξιοσέβαστου επιστήμονα, Μπόρις Αμπροσίμοφ.

Απόφοιτος οικονομικών επιστημών, έκανε καριέρα στον τραπεζικό τομέα, αλλά εγκατέλειψε τη δουλειά της για να μεγαλώσει τα δύο παιδιά τους όταν ο Αλεξέι Ναβάλνι έγινε ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Γνωρίστηκαν σε διακοπές στην Τουρκία το 1998 και παντρεύτηκαν δύο χρόνια αργότερα. Τότε δεν φαινόταν να υπάρχει καμία ένδειξη για τη μελλοντική εξέλιξη του Αλεξέι.

“Δεν παντρεύτηκα έναν πολλά υποσχόμενο δικηγόρο ή έναν ηγέτη της αντιπολίτευσης. Παντρεύτηκα έναν νεαρό άνδρα ονόματι Αλεξέι”, δήλωνε στο ρωσικό περιοδικό Sobesednik το 2020.

Μέχρι τη δηλητηρίαση του συζύγου της το 2020, ζούσε μια ήσυχη ζωή, κάνοντας ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις ή ομιλίες.

Όταν αρρώστησε ο Ναβάλνι στην πόλη Ομσκ της Σιβηρίας τον Αύγουστο του ίδιου έτους, ήταν εκείνη που έγραψε απευθείας στον πρόεδρο Πούτιν, ζητώντας να τον αφήσουν ελεύθερο για θεραπεία στη Γερμανία.

Ο Ναβάλνι κατάφερε να βγει από τη Ρωσία, με τη βοήθεια μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης με έδρα τη Γερμανία.

Η Γιούλια επέστρεψε μαζί του στη Μόσχα αρκετούς μήνες αργότερα μετά τη θεραπεία του και τον είδε να συλλαμβάνεται αμέσως. Το υπόλοιπο της σύντομης ζωής του το πέρασε πίσω από τα κάγκελα.


Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία Michael McFaul, ο οποίος έχει αποκαλέσει τη Γιούλια “με αρχές και ατρόμητη”, δήλωσε τότε ότι θα υπήρχε τεράστια πίεση για να διαδραματίσει έναν πιο δημόσιο ρόλο και ότι έχει “όλα τα διαπιστευτήρια”.

«Ο Ναβάλνι δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερο σύντροφο στη ζωή από τη Γιούλια Ναβάλναγια. Μοιράζεται τις πεποιθήσεις του, τη γενναιότητά του», δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο NBC.

«Έχει επίσης αναθρέψει τα δύο τους παιδιά με τρόπο που έχει προκαλέσει μεγάλο θαυμασμό στους υποστηρικτές της δημοκρατίας στη Ρωσία. Χωρίς αμφιβολία, η Γιούλια έσωσε τη ζωή του συζύγου της».

Η ίδια είχε δηλώσει πρόσφατα ότι δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της Σβετλάνα Τικανόφσκαγια, της εξόριστης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας που έγινε υποψήφια πρόεδρος μετά τη φυλάκιση του συζύγου της ενόψει των εκλογών του 2020 που σήμερα ζει στο εξωτερικό.

«Μωρό μου, όλα είναι σαν ένα τραγούδι μαζί σου: ανάμεσά μας υπάρχουν πόλεις, τα φώτα απογείωσης των αεροδρομίων, μπλε χιονοθύελλες και χιλιάδες χιλιόμετρα.

Αλλά νιώθω ότι είσαι κοντά κάθε δευτερόλεπτο και σε αγαπώ όλο και περισσότερο». Με τα τρυφερά λόγια, ο Αλεξέι Ναβάλνι έστελνε την αγάπη του στην λατρεμένη του σύζυγο ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου μόλις δυο ημέρες πριν βρεθεί νεκρός. Χωρίς να το γνωρίζει, την αποχαιρετούσε για πάντα.

Διαβάστε ακόμη: