Ως χρονιά ορόσημο για τις ελληνο-σουηδικές σχέσεις χαρακτήρισε το 2024 ο Σουηδός πρέσβης Γιόχαν Μπόργκσταμ σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη σουηδική κατοικία στην Αθήνα για τον εορτασμό της Εθνικής Εορτής της Σουηδίας.

Σε χαιρετισμό του ο πρεσβευτής της Σουηδίας στην Ελλάδα ξετύλιξε το πλέγμα των μακροχρόνιων διμερών σχέσεων και εν συνεχεία έδωσε έμφαση στη συνεργασία των δύο χωρών στην άμυνα και την ασφάλεια, στην πολιτική συνεργασία και στους οικονομικούς δεσμούς.

Ειδικότερα, ευχαρίστησε θερμά την Ελλάδα για τον ελληνικό λαό για την «καθοριστική υποστήριξή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας» της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, στις 7 Μαρτίου. «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι μας υποδεχτήκατε στη Συμμαχία με ανοιχτές αγκάλες. Δεν είμαστε πλέον απλώς εταίροι- τώρα είμαστε σύμμαχοι. από συνεργάτες σύμμαχοι. Με τη Σουηδία ως μέλος, το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο και η Σουηδία είναι πιο ασφαλής» τόνισε ο Σουηδός πρέσβης.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική συνεργασία, ο Γιόχαν Μπόργκσταμ υπογράμμισε τη σημασία της πρόσφατης επίσκεψης στην Ελλάδα της Σουηδής υπουργού για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σειρά των επαφών που είχε με Έλληνες υπουργούς. «Της έγινε επίσης η μεγάλη τιμή να μιλήσει στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων» σημείωσε επιπροσθέτως.

Τρίτος άξονας των διμερών σχέσεων είναι η οικονομική συνεργασία. «Η πρεσβεία της Σουηδίας έχει εμβαθύνει τη συνεργασία με σουηδικές εταιρείες που εκπροσωπούνται στην Ελλάδα. Συνεργαζόμαστε στενά με το Ελληνοσουηδικό Επιχειρηματικό Επιμελητήριο υπό την οραματική πρόεδρο Ράνια Πατσιοπούλου και τα μέλη του Επιμελητηρίου. Έχουν διοργανωθεί πολυάριθμες εκδηλώσεις, πολλές από αυτές με τη συμμετοχή υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως σε ευκαιρίες σε τομείς όπως η υγεία και η βαριά μηχανική. Αλλά και στη ναυτιλία» επισήμανε ο επικεφαλής της σουηδικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στη ναυτιλιακή έκθεση Ποσειδώνια. «Γιορτάζουμε αυτή την Εθνική Ημέρα της Σουηδίας παράλληλα με τα Ποσειδώνια, την πιο διάσημη ναυτιλιακή έκθεση στον κόσμο. Περισσότεροι από 2.000 εκθέτες παρουσιάζουν αυτή την εβδομάδα τα προϊόντα και την εφευρετικότητά τους σε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στην Αθήνα. Αρκετοί από τους εκθέτες είναι σουηδικές εταιρείες παγκόσμιας κλάσης» ανέφερε.

Περαιτέρω, ο Γιόχαν Μπόργκσταμ έκανε ειδική μνεία στη συνεργασία των δύο χωρών στον αρχαιολογικό τομέα. Σουηδοί και Έλληνες αρχαιολόγοι διεξάγουν επιτόπιες έρευνες πλάι-πλάι από τη δεκαετία του 1880- μια κληρονομιά που διαφυλάσσεται από το δυναμικό Σουηδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα και τη διευθύντρια Dr. Jenny Wallensten και το προσωπικό της, επισήμανε.

Επίσης, υπογράμμισε πως κάθε χρόνο 850.000 Σουηδοί ταξιδεύουν στην Ελλάδα για να απολαύσουν τον πολιτισμό, τον ήλιο και τον γαλάζιο ουρανό.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο Γιόχαν Μπόργκσταμ έκανε την πρόποση στη φιλία της Ελλάδας και της Σουηδίας και στη νίκη της Ουκρανίας.

Ακολούθησε η ερμηνεία των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Σουηδίας από την Jelena Jovanovic Bakopοulou.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι του οικονομικού και επιχειρηματικού κόσμου της Ελλάδας, καθώς και δεκάδες επικεφαλής διπλωματικών αντιπροσωπειών άλλων χωρών στη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμη