Ένας τεραστίων διαστάσεων σκελετός προσγειώθηκε στο Λονδίνο. Ο σκελετός ενός από τα μεγαλύτερα ζώα που περπάτησε ποτέ στη Γη εκτίθεται αυτή την περίοδο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Ο Patagotitan ήταν ένας δεινόσαυρος που έζησε πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια στη Νότια Αμερική.

Με ύψος περίπου 37 μέτρα (121 πόδια) από τη μύτη μέχρι την ουρά, το θηρίο θα μπορούσε να ζύγιζε έως και 60 ή 70 τόνους στη ζωή.

Το μουσείο έφερε όχι μόνο έναν αντιπροσωπευτικό σκελετό, αλλά μερικά από τα πραγματικά απολιθωμένα οστά που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στην Αργεντινή το 2014.

Το μεγαλύτερο είναι ένα μηριαίο οστό μήκους 2,4 μέτρων ή μηριαίο οστό. Έχει στηθεί σε όρθια θέση για να δώσει στους επισκέπτες μια εξαιρετική ευκαιρία για selfie.

«Ο Patagotitan ήταν αυτό που ονομάζουμε δεινόσαυρος σαυρόποδας», εξήγησε ο παλαιοντολόγος καθηγητής Paul Barrett.

«Είναι ένας συγγενής πραγμάτων όπως το Diplodocus που ίσως να είστε λίγο πιο εξοικειωμένοι. Είναι ένα από αυτά τα μεγάλα ζώα με σώμα βαρελιού με αναγκαστικά πόδια. Μοιάζει σχεδόν με έναν γιγάντιο ελέφαντα με πολύ μακρύ λαιμό και μακριά ουρά», είπε στο BBC News.

 

Ο σκελετός του αντιγράφου έχει δανειστεί από το Museo Paleontológico Egidio Feruglio (MEF) της Αργεντινής, του οποίου το προσωπικό ανακάλυψε τα αρχικά απολιθώματα.

 

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί οι τιτάνοσαυροι ήταν τόσο μεγάλοι, αλλά έχουν μια καλή ιδέα για το πώς ανέπτυξαν τον τεράστιο όγκο τους.

Αυτό πιθανώς είχε να κάνει με τη σχετικά κακής ποιότητας φυτική τροφή που είχαν στη διάθεσή τους, η οποία απαιτούσε ένα μεγάλο πεπτικό σύστημα για να αξιοποιήσει στο έπακρο. Ουσιαστικά, ήταν γιγάντιες δεξαμενές ζύμωσης σε γερά πόδια.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να πιέσουν μερικούς σωλήνες που προορίζονται να προσομοιώσουν τα έντερα ενός τιτάνοσαυρου. Ένα ζώο τόσο μεγάλο όσο ο Patagotitan θα έπρεπε να τρώει όλη μέρα και το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας για να συντηρηθεί.

Με έναν υπολογισμό, το ζώο θα μπορούσε να καταναλώνει πάνω από 130 κιλά φυτών κάθε μέρα. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 515 στρογγυλά μαρούλια.

Διαβάστε περισσότερα