Συνεχίζονται οι προκλήσεις από τη Βόρεια Μακεδονία καθώς στη γραμμή που χάραξε η νέα πρόεδρος της χώρας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα κινήθηκε και ο πρόεδρος του VMRO και νεορκισθείς πρωθυπουργός της χώρας, Χριστιάν Μιτσκόσκι, σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε δηλώσεις του υποστήριξε πως αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα της χώρας να αποκαλείται όπως επιθυμεί ενώ ερωτηθείς από δηοσιογράφο ο οποίος τον κάλεσε να σχολιάσει τις δηλώσιες της Σιλιάνοφσκα στην ορκωμοσία της, τόνισε ότι ήταν αξιοπρεπής και ότι «περίμενε συγχαρητήρια από τον νότιο γείτονά μας». Μεταξύ άλλων κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει τις επιθέσεις- όπως τις χαρακτήρισε- προς τη χώρα του και εάν έχει πρόβλημα να πάει στο δικαστήριο της Χάγης.

«Περιμένουμε να έχουμε καλές και άριστες σχέσεις γειτονίας. Εκτιμώ ότι το VMRO και η κυβέρνηση εκεί υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έχουν τη δική τους θέση σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε κανέναν από εμάς δεν αρέσει αυτή η συμφωνία», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Μίτσκοσκι, χαρακτηρίζοντας «βασικό του ανθρώπινο δικαίωμα» να αποκαλεί τη χώρα του όπως εκείνος επιθυμεί στον δημόσιο λόγο και στα ΜΜΕ.

«Δεν έχουμε καμία παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών και χρησιμοποιώ αυτή την ευκαιρία για να πω στους φίλους μας από την Ελλάδα να σταματήσουν τις απειλές. Ας κοιτάξουμε το μέλλον, αυτά είναι έγγραφα που αποτελούν μέρος του νόμου. Αν νομίζουν ότι παραβιάσαμε τη συμφωνία, τότε υπάρχει Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, οπότε εκεί μπορούμε να τα πούμε. Δεν θα ήθελα να συμβεί αυτό, καλώ να έχουμε φιλικές σχέσεις, να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Και αν κάποιος περιμένει από το VMRO να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, να είστε σίγουροι ότι δεν θα το κάνουμε αυτό» πρόσθεσε στη συνέχεια ο Μίτσκοσκι.

«Θέλουμε οικονομική συνεργασία και εκμεταλλεύομαι αυτήν την ευκαιρία για να καλέσω τις ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα μου, θέλουμε να τις καλωσορίσουμε, καθώς και τις εταιρείες μας να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι πρέπει να συνεργάζονται οι εταίροι. Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας και αναμένω να συναντήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό σύντομα και να συζητήσουμε τη συνεργασία στον τουρισμό, την οικονομία, την εκπαίδευση και ούτω καθεξής» κατέληξε ο Μίτσκοσκι.

«H Σιλιάνοφσκα ήξερε τι έκανε λέγοντας Μακεδονία»

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει, από την πλευρά του, την άνοδο των εθνικιστών στη Βόρεια Μακεδονία.

Μετά την επικράτηση των εθνικιστών στη Βόρεια Μακεδονία η νέα πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα έσπευσε να αναφερθεί στη χώρα της ως «Μακεδονία», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, όπως μεταξύ άλλων και αυτήν του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σχολίασε πως με αυτόν τον τρόπο η πρόεδρος παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας της.

«Ως άλλοτε καθηγήτρια νομικής στα Σκόπια, η Σιλιάνοφσκα ήξερε τι έκανε», παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung, σύμφωνα με τη DW, προσθέτοντας πως με αυτόν τον τρόπο «έριξε λάδι σε μία φωτιά την οποία η Ευρώπη θεωρούσε πως έχει σβήσει».

Στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην ΕΕ, η Βόρεια Μακεδονία χρειάστηκε να διαπραγματευτεί αφ’ ενός μεν με την Ελλάδα στo πλαίσιo της Συμφωνίας των Πρεσπών με ζήτημα την επίσημη ονομασία της χώρας, αφ’ ετέρου δε με τη Βουλγαρία σχετικά με τη συνταγματική αναγνώριση της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα. Ο επικεφαλής του κόμματος των εθνικιστών όμως Κρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε πως οι αλλαγές αυτές δεν πρόκειται να εγκριθούν από τον ίδιο αλλά αντί αυτών θα ήθελε να επαναδιαπραγματευτεί.

Ωστόσο είναι απίθανο να συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο οι Βούλγαροι, το ίδιο και η Ελλάδα. Αν και οι συντηρητικοί στην Αθήνα ήταν αντίθετοι στον συμβιβασμό με τη Βόρεια Μακεδονία το 2018, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αναγνωρίζουν σήμερα ρητώς τη Συμφωνία των Πρεσπών ως “επικυρωμένη διεθνή συνθήκη, η οποία υπερισχύει κάθε άλλης νομικής διάταξης” – εν αντιθέσει με τους εθνικιστές των Σκοπίων», επισημαίνει η εφημερίδα του Μονάχου.

Την ίδια στιγμή η ΕΕ και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών «προειδοποίησαν τα Σκόπια να τηρήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. […] Το γραφείο της Σιλιάνοφσκα ανακοίνωσε πως στην επίσημη αλληλογραφία η πρόεδρος θα χρησιμοποιεί την ονομασία “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”. Στις δημόσιες εμφανίσεις της όμως διατηρεί “το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, στα πλαίσια του προσωπικού δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό και την αυτοδιάθεση”».

Διαβάστε ακόμη: