Καλύτερο σενάριο για την πορεία του χρηματιστηρίου δεν θα μπορούσε να φανταστεί ούτε ο πιό αισιόδοξος επενδυτής: Ο Γενικός Δείκτης “πάτησε” ήδη τις 1.500 μονάδες και κινείται στα υψηλά 14 ετών, ο μέσος ημερήσιος τζίρος υπερβαίνει πλέον τα 100 εκατ. ευρώ, οι εισροές ξένων κεφαλαίων και αποταμιευτικού χρήματος συνεχίζονται με αδιάπτωτους ρυθμούς.
Θα συνεχιστεί η άνοδος, ή μήπως το ελληνικό χρηματιστήριο έχει “φουσκώσει” υπέρμετρα; Διεθνείς οίκοι και εγχώριοι αναλυτές αισιοδοξούν, επικαλούμενοι της προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών.
Για όποιον πάντως διερωτάται αν συντρέχει κάποιος λόγος περαιτέρω ανόδου, απάντηση υπάρχει: Είναι οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις των μετοχών και το φρέσκο χρήμα που θα μπει στην αγορά από την επανεπένδυση μερισμάτων.
Θα δώσουν 4 δισ. ευρώ
Μετά από μια 15ετία φειδωλής μερισματικής πολιτικής ή μηδενικών παροχών προς τους μετόχους τους, οι εταιρείες του ΧΑ είναι πλέον σε θέση να προσφέρουν μεγάλα μερίσματα και υψηλές αποδόσεις. Υπολογίζεται ότι φέτος θα δώσουν συνολικά περί τα 4 δισ. ευρώ ώς το τέλους του έτους, σε μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου και επαναγορές ιδίων μετοχών.
Είναι ένα ποσό που αντιστοιχεί σε απόδοση περίπου 4% επί της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς – δηλαδή επί της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας των μετοχών. Αυτό σημαίνει ότι οι χρηματιστηριακές τοποθετήσεις θα έχουν φέτος πολλαπλάσια απόδοση από τις καταθέσεις οποιασδήποτε μορφής – προθεσμιακές κλπ- και κατά κανόνα μεγαλύτερη από τα ομόλογα.
Στην πραγματικότητα οι μερισματικές αποδόσεις στο ΧΑ είναι πολύ υψηλότερες: Τα 4 δισ. των διανεμόμενων μερισμάτων, επιστροφών κεφαλαίου κλπ αντιστοιχούν σε απόδοση πάνω από 5,5% αν υπολογισθούν επί της χρηματιστηριακής αξίας των κερδοφόρων επιχειρήσεων που θα “ανταμείψουν” τους μετόχους τους.
Η προσαρμογή των τιμών
Με το μέσο επιτόκιο προθεσμιακών καταθέσεων μεγάλης χρονικής διάρκειας να μην υπερβαίνει το 1,8% και τις αποδόσεις των διετών και 5ετών κρατικών ομολόγων στο 3%, οι μετοχές αποτελούν πλέον επιλογή και για μικρούς αποταμιευτές. Γιατί προσφέρουν όχι μόνον υψηλότερες αποδόσεις, αλλά και την προοπτική κέρδους από την άνοδο των τιμών.
Οι τιμές των μετοχών θα συνεχίσουν λοιπόν να ανεβαίνουν, ώσπου οι αποδόσεις – οι τρέχουσες και οι προβλεπόμενες των αμέσως επόμενων ετών – να προσαρμοστούν λίγο πάνω από τα επιτόκια καταθέσεων και τις αποδόσεις άλλων τοποθετήσεων.
Η άνοδος θα εξαρτηθεί βέβαια και από τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν τους επόμενους μήνες στις διεθνείς αγορές και στην παγκόσμια οικονομία. Οι αβεβαιότητες είναι πολλές, αλλά το γεγονός ότι η Wall Street κατέγραψε την Παρασκευή νέο ιστορικό ρεκόρ δείχνει ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων δεν ανησυχούν ιδιαίτερα.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο τα περιθώρια ανόδου είναι βέβαια μεγαλύτερα, καθώς οι μετοχές του ΧΑ παραμένουν φθηνότερες με βάση την κερδοφορία των επιχειρήσεων και τις μερισματικές αποδόσεις. Χρειάζεται όμως χρήμα για να κινηθούν ψηλότερα.
Νέες τοποθετήσεις και επανεπενδύσεις
Οσο οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές, οι εισροές κεφαλαίων θα συνεχίζονται. Παράλληλα όμως ανοίγει ένας ακόμη “κρουνός” χρήματος που θα συνεχίσει να δίνει “καύσιμα” στο χρηματιστήριο τους επόμενους μήνες, δημιουργώντας πρόσθετη ζήτηση: Είναι τα επανεπενδυόμενα μερίσματα.
Κατά κανόνα το 1/4 των μερισμάτων που διανέμονται από εισηγμένες εταιρείες επανεπενδύονται στο χρηματιστήριο. Οταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές στην αγορά και η τάση ανοδική, επανατοποθετείται σε μετοχές πάνω από το 1/3 των μερισμάτων.
Με αυτά τα δεδομένα υπολογίζεται ότι τους επόμενους μήνες θα επενδυθούν σε μετοχές περίπου 1,2 δισ. από μερίσματα και από προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών που θα υλοποιήσουν τράπεζες κι άλλες εταιρείες του ΧΑ.
Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι μέχρι τις αρχές Αυγούστου θα διανεμηθούν σε μετόχους και μικροεπενδυτές περίπου 2 δισ. ευρώ. Από αυτά, θα επιστρέψουν στην αγορά ως νέες τοποθετήσεις περί τα 650 εκατ. ευρώ.
Από τις διανομές που θα γίνουν σταδιακά το δεύτερο φετινό εξάμηνο, θα μπουν στο ΧΑ επιπλέον 600 με 700 εκατ. ευρώ.
Οι τοποθετήσεις αυτές θα συνεχίσουν να “αιμοδοτούν” και να δίνουν ώθηση στην αγορά, παράλληλα με τις εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.
Στόχος οι 1.800 μονάδες
Ανοίγει λοιπόν -μετά την κατάκτηση του “οχυρού” των 1.500 μονάδων – ένας νέος κύκλος ανόδου στο ΧΑ, που μπορεί να οδηγήσει τον ΓΔ και πολλές μετοχές σε επίπεδα τιμών που φαινόταν απροσέγγιστα πριν από λίγους μήνες.
Ο πρώτος στόχος μπαίνει στις 1.800 μονάδες. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ώσπου να φτάσει εκεί ο ΓΔ, δεν θα σημειωθούν διορθώσεις και ¨γυρίσματα”. Οι διορθώσεις είναι μέρος του ανοδικού σεναρίου που αναμένεται να λάβει σάρκα και οστά τους επόμενους μήνες.
Αρκεί βέβαια να διατηρηθεί το θετικό οικονομικό και επενδυτικό κλίμα διεθνώς και οι γεωπολιτικές εξελίξεις να μην επιφυλάσσουν δυσάρεστες εκπλήξεις.
Διαβάστε ακόμη:
- Έχουν παγώσει οι σχέσεις μεταξύ μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου και του Μεγάρου Μαξίμου!
- Έχει «κλειδώσει» η πώληση του ΣΚΑΙ από τον Αλαφούζο στον Τούρκο παραγωγό Ατζούν
- Η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους Σπαρτιάτες δίνει ώθηση στην Αφροδίτη Λατινοπούλου
- Αντίστροφη μέτρηση για τον Χρήστο Σταϊκούρα – Έχει χάσει πλήρως τη στήριξη του κατασκευαστικού κλάδου