Σημάδια «υψοφοβίας» έδειξαν σήμερα (17/5) οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναδιπλώθηκε λίγο αφότου… περπάτησε πάνω από τις 1.500 μονάδες, μετά από 13 χρόνια αποχής.

Η περιήγηση στο συγκεκριμένο ιστορικό ορόσημο για την εγχώρια αγορά διήρκησε λιγότερο από μία ώρα (περίπου από τις 12:00 έως τις 13:00). Στη συνέχεια άρχισαν να έχουν σταδιακά την πρωτοβουλία των κινήσεων οι πωλητές, σε μία κατά τα άλλα εύλογη εξέλιξη, καθώς επικράτησε η ανάγκη για κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών.

Αναλυτικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε οριακά κατά 1,25 μονάδα ή -0,08% και έκλεισε στις 1.490,46 μονάδες. Κινήθηκε σε ένα μεγάλο εύρος τιμών, περίπου 17 μονάδων και συγκεκριμένα μεταξύ των 1.488,50 (χαμηλό ημέρας) και των 1.505,35 μονάδων (υψηλό ημέρας). Σύμφωνα με αναλυτές, η αυξημένη μεταβλητότητα, που παρατηρήθηκε σήμερα, οφείλεται στη λήξη των συμβολαίων Μαΐου στην αγορά παραγώγων.

Τελευταία φορά που έκλεισε το Χ.Α. πάνω από τις 1.500 μονάδες ήταν την 13η Απριλίου 2011 (1.531,04 μονάδες). Δύο μέρες νωρίτερα (15/4/2011) ο Γενικός Δείκτης είχε «αγγίξει» τις 1.508,14 μονάδες στα υψηλά ημέρας, αλλά είχε κλείσει στις 1.469,03 μονάδες. Σημειώνεται ότι ο ΓΔ ολοκλήρωσε την εβδομάδα με κέρδη +0,43%, ενώ η απόδοσή του φέτος «αγγίζει» το +15,26%.

Νέο ρεκόρ 8,5 και πλέον ετών σημείωσαν οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να κλείνει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 25 Νοεμβρίου 2015 (1.405,80 μονάδες). Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Eurobank, με την τελευταία να δοκιμάζει νέες κορυφές. Η ElvalHalcor και η ΔΕΗ ξεχώρισαν από τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Θετικός καταλύτης τα εταιρικά αποτελέσματα

Τα τριμηνιαία αποτελέσματα, που ανακοίνωσαν την Πέμπτη η Alpha Bank, η Eurobank και η HELLENiQ ENERGY, «ζύγισαν» σήμερα οι επενδυτές. Η ανθεκτικότητα που επιδεικνύουν οι εισηγμένες -τουλάχιστον όσες ανακοίνωσαν αποτελέσματα- λειτουργεί ως «αντίβαρο» στην ανάγκη για κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών, που έχουν οδηγήσει το Χ.Α. σε υψηλά 13 ετών και πάνω από τις 1.500 μονάδες. Εξάλλου, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι τα τριμηνιαία καθαρά κέρδη των τραπεζών ξεπέρασαν αθροιστικά το 1 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σχεδόν 40% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Επόμενος θετικός καταλύτης για τον κλάδο το πολυαναμενόμενο «πράσινο φως» του SSM για τα μερίσματα, το οποίο υπολογίζεται ότι θα δοθεί τον ερχόμενο Ιούνιο. Δεν αποκλείεται αυτές οι εξελίξεις να δώσουν πρόσθετα «καύσιμα» στις τραπεζικές μετοχές.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η ερχόμενη εβδομάδα. Τη Δευτέρα (20/5) η ΔΕΗ θα δώσει στη δημοσιότητα τις οικονομικές της επιδόσεις και θα ακολουθήσουν την Τρίτη (21/5) η Fourlis, την Τετάρτη (22/5) η Quest Συμμετοχών και την Πέμπτη (23/5) η Ideal Holdings. Την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου σειρά έχουν η ΕΧΑΕ (27/5), η Motor Oil (28/5), ο ΟΠΑΠ, η Cenergy (αμφότερες στις 29/5) και η Austriacard (31/5).

Κατεβάζουν ταχύτητα οι αγοραστές στο εξωτερικό

Αν και διόρθωσε την Πέμπτη η Wall Street, ενδοσυνεδριακά κατακτήθηκαν νέες κορυφές, οι οποίες συνιστούν μάλιστα ιστορικά ορόσημα. «Φρενίτιδα» προκάλεσε η υπέρβαση των 40.000 μονάδων από τον Dow Jones για πρώτη φορά στα χρονικά. Τις 5.300 μονάδες συνέχισε να δοκιμάζει ο S&P 500. Εικόνα σταθεροποίησης παρουσιάζει και σήμερα η Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να ετοιμάζονται να κλείσουν την εβδομάδα με θετικά πρόσημα.

Συνέχεια στο ήπια πτωτικό τέμπο δίνουν την Παρασκευή οι traders στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες σε Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία να διορθώνουν, χωρίς ωστόσο να απομακρύνονται από τα πρόσφατα ρεκόρ τους. Μεικτά πρόσημα σήμερα στις ασιατικές αγορές, με τους κινεζικούς δείκτες να ανακάμπτουν, τις αγορές στο Χονγκ Κονγκ να ακολουθούν σε ανοδικό έδαφος, ενώ αρνητικά ήταν τα πρόσημα σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Αυστραλία.

Διαβάστε ακόμη: