Φαίνεται ότι ο αυτισμός είναι γένους αρσενικού εν γένει και όχι μόνο στη γραμματική, σύμφωνα τουλάχιστον με πρόσφατη μελέτη που επιχειρεί να διερευνήσει αν ευσταθεί ο συσχετισμός της νευροαναπτυξιακής διαταραχής με ιδιότητες της λειτουργίας του ανδρικού εγκεφάλου. Ακόμη και οι ερευνητές παραδέχονται ωστόσο ότι το εγχείρημά τους είναι τολμηλό και ουδόλως απλό.
H έρευνα
Αντικείμενο της έρευνας με επικεφαλής τη Liza van Eijk από το Πανεπιστήμιο James Cook σε συνεργασία με τον Επίκουρο Καθηγητή Brendan Zietsch από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Queensland, αποτέλεσε η δημοφιλής αλλά ανεπαρκώς διασταυρωμένη θεωρία του «ακραίου αρσενικού εγκεφάλου» (Extreme Male Brain), σύμφωνα με την οποία οι διαταραχές αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ) προσιδιάζουν στα χαρακτηριστικά του ανδρικού εγκεφάλου.
Όπως εξήγησε η Δρ van Eijk, οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού είναι τέσσερις φορές συχνότερες στους άνδρες και έχουν συνδεθεί με τυπικές ανδρικές συμπεριφορές. «Οι άνδρες πετυχαίνουν κατά μέσο όρο χαμηλότερες βαθμολογίες στο πεδίο της ενσυναίσθησης, ενώ ενήλικες με διαταραχές αυτιστικού φάσματος ανεξαρτήτως φύλου καταγράφουν τα πλέον χαμηλά σκορ», εξήγησε και αντιπαρέβαλε τη βαθμολογία σε δοκιμασίες που απαιτούν προσοχή στη λεπτομέρεια, η οποία είναι γενικά υψηλότερη στους άνδρες, φτάνοντας την κορυφή στα άτομα με ΔΑΦ ανεξαρτήτως φύλου.
Τα δεδομένα
«Αντλήσαμε δεδομένα από τη μέτρηση των ατομικών διαφορών σε άνδρες και γυναίκες βασισμένες στο φύλο τους και τις διαφορές στους υποφλοιώδεις σχηματισμούς του εγκεφάλου, κάτω δηλαδή από τη φαιά ουσία. Τα ευρήματά μας ήρθαν σε συμφωνία με την υπόθεση του «ακραίου αρσενικού εγκεφάλου», διαπιστώνοντας πιο »αρσενική φύση» στους εγκεφάλους των συμμετεχόντων με ΔΑΦ συγκριτικά με την ομάδα αναφοράς», ανέφερε η Δρ van Eijk, προσθέτοντας πως τα σκορ των «αρσενικών» εγκεφάλων παρουσίασαν συσχετίσεις με αυτιστικά συμπτώματα.
Ωστόσο, όταν οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στη μελέτη τις διαφορές στο μέγεθος του εγκεφάλου, η απόσταση στα σκορ μεταξύ «αρσενικών» εγκεφάλων και μη εκμηδενίστηκαν, κάτι που παρατηρήθηκε και για τους συσχετισμούς τους με τα αυτιστικά συμπτώματα.
Η Δρ van Eijk επεσήμανε την ανάγκη μεγάλων διαμήκων μελετών για να αποκαλυφθεί η πιθανή σχέση των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού με τον εγκέφαλο και τις μεταβολές στη συμπεριφορά, καθώς και να διερευνηθεί αν αυτές οι αλλαγές σχετίζονται με έμφυλες διαφορές ιδίως κατά την πρώιμη ανάπτυξη.