Παρά το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει δείξει σαφείς και ξεκάθαρες τάσεις αυτονόμησης από τις διεθνείς αγορές, ακολουθώντας τη δική του ανοδική πορεία επί τη βάσει συγκεκριμένων χαρακτηριστικών και συνθηκών, εντούτοις η διεθνής αρνητική συγκυρία- λόγω συγκεκριμένων αιτιών που αποδίδονται σε αντικειμενικές αρνητικές εξελίξεις, δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη τη Λεωφόρο Αθηνών, επηρεάζοντας στο τέλος της ημέρας προς τα κάτω τις τιμές των μετοχών!
Τούτο άλλωστε παρατηρήθηκε και χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών όπου υπήρξε μια μαζικοποίηση της αντίδρασης της αγοράς στο πλήθος των αρνητικών ειδήσεων και συγκυριών, με αφορμή εκτός των άλλων και την πτώση των ξένων αγορών.
Βεβαίως χθες το αμερικανικό Χρηματιστήριο έκλεισε με θετικό πρόσημο, γεγονός που δημιουργεί μια χαραμάδα αισιοδοξίας!
Γιατί πέφτει το χρηματιστήριο;
Πέραν όμως της μεμονωμένης αντίδρασης της ελληνικής αγοράς κατά διαστήματα, το γεγονός είναι πως οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές βιώνουν μια εξαιρετικά αρνητική συγκυρία, υπό το βάρος και την πίεση του πληθωρισμού που καλπάζει (Νο 1), της ανεργίας που αυξάνεται επικίνδυνα (Νο 2) και του κινδύνου ανακοπής των ρυθμών αύξησης της παγκόσμιας οικονομίας (Νο 3)!
Ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού φαντάζει (τέταρτον) πλέον ορατός με τις οικονομίες και τις αγορές να παρατηρούν αναζοπύρωση του φαινομένου που χαρακτήρισε την παγκόσμια οικονομία την δεκαετία του 1970 εν μέσω και πάλι επαναλαμβανόμενης πετρελαϊκής κρίσης!
Και το γεγονός είναι πως την ώρα τούτη η Ενεργειακή κρίση (αιτία Νο 5) λόγω της εμπόλεμης κατάστασης Ουκρανίας – Ρωσίας (Νο 6) εκτινάσσει τις τιμές τόσο σε πετρέλαιο – φυσικό αέριο, όσο και στα τρόφιμα, τις πρώτες ύλες και τα πάσης φύσεως καταναλωτικά αγαθά!
Η σοβούσα ενεργειακή κρίση που εκτινάσσει τις τιμές και οδηγεί σε υψηλά επίπεδα τον πληθωρισμό οδηγεί αναπόφευκτα τις κεντρικές τράπεζες με πρώτη την FED σε αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων (αιτία Νο 7) τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου σε αυτή τη φάση!
Και η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων αδιαμφισβήτητα θα μεταφερθεί και στην ΕΚΤ οδηγώντας σε μια συνολική αύξηση του κόστους του χρήματος (Νο 8) αλλά και στην προφανή πλέον αδυναμία των επιχειρήσεων και των funds να σηκώσουν εύκολο και φθηνό χρήμα (Νο 9), για να πραγματοποιήσουν επενδύσεις και εξαγορές (Νο 10), γεγονός που προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα τόσο στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, θέτοντας εν αμφιβόλω την υλοποίηση μεγάλων επιχειρηματικών deals, (Νο 11), όσο και στον κρατικό, καθώς ειδικά στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα διαγωνιστικών διαδικασιών και εμβληματικών αποκρατικοποιήσεων (Εθνική, Τρ. Πειραιώς, ΔΕΠΑ, Αττική οδός, 10% ΔΕΗ) που κινδυνεύουν να οδηγηθούν προς τα πίσω λόγω της αρνητικής συγκυρίας (Νο 12)!!!
Στην Ελλάδα την ώρα τούτη η πάλαι ποτέ περίφημη Σοφοκλέους έχει δείξει σημάδια αυτόνομης πορείας, στον βαθμό που αυτό μπορεί να επιτευχθεί, καθώς η εθνική οικονομία πραγματοποιεί δυναμική επιστροφή μετά την πανδημία του Covid-19, το ΑΕΠ κινείται ανοδικά, ο τουρισμός θα επανέλθει στα ιστορικά υψηλά (και άνω) του 2019, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρούνται συνεχείς αναβαθμίσεις της οικονομίας και των τραπεζών από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης που φέρνουν την οικονομία ένα βήμα, ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ανακτηθεί εντός του Α’ εξαμήνου 2023 και πιθανόν πριν τις εθνικές εκλογές με τη λήξη της θητείας (Απρίλιο ή Μάιο το πιθανότερο)!
Την ίδια στιγμή η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προσδίδει μια έξτρα δυναμική ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα ανακούφισης προς την κοινωνία που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση όσον αφορά την ακρίβεια και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος θα αγγίξουν αδιαμφισβήτητα και το Χρηματιστήριο.
Χθες πάντως η αγορά, στο πνεύμα της διεθνούς μαζικοποίησης κινήθηκε πτωτικά με εξαίρεση συγκεκριμένες μετοχές όπου …κάτι γίνεται, όπως για παράδειγμα ο Ελλάκτωρ όπου οι διαπραγματεύσεις Ολλανδών – Μπακοκαυμενάκηδων συνεχίζονται …