Οι έρευνες δείχνουν ότι οι Ολλανδοί συγκαταλέγονται σταθερά ανάμεσα στους πιο ευτυχισμένους λαούς του κόσμου. Η Olga Mecking, μια συγγραφέας και δημοσιογράφος που γεννήθηκε στην Πολωνία, μεγάλωσε στη Γερμανία, αλλά ζει εδώ και 14 χρόνια στην Ολλανδία, πιστεύει ότι ένας από τους λόγους είναι η ολλανδική «τέχνη» του να μην κάνεις τίποτα. Αυτοί που οι Ολλανδοί ονομάζουν «niksen».

Όπως εξηγεί η Mecking σε άρθρο της στο CNBC, όταν εφάρμοσε το niksen στη δική της ζωή, η αντίληψή της για την ευτυχία άλλαξε σημαντικά.

«Το niksen μπορεί να φαίνεται εγωιστικό ή βαρετό με πρώτη ματιά, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια υπηρεσία που προσφέρεις στον εαυτό σου και στην κοινωνία», λέει.

Πώς μπορεί κάποιος να εφαρμόσει το niksen:

1.       Εάν δεν κάνεις τίποτα, παραδέξου το

Όταν κάποιος σε ρωτά τι κάνεις, κατά τη διάρκεια του niksen σου, απάντησέ του απλά: «Τίποτα».  Μην απολογείσαι γιατί κάνεις ένα διάλειμμα ή διακοπές. Μην βλέπεις το niksen σαν σημάδι τεμπελιάς, αλλά σαν μια σημαντική δεξιότητα της ζωής, που θα σε βοηθήσει να βρεις την ηρεμία και να αποφύγεις το burnout.

2.       Δούλεψε και ξεκουράσου ανάλογα με τον φυσικό ρυθμό σου

Ο καθένας έχει διαφορετικό χρονότυπο, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται να κοιμούνται και να δουλεύουν σε διαφορετικές ώρες της ημέρας για να επιτύχουν τη μέγιστη παραγωγικότητα. Κάποιοι αποδίδουν καλύτερα το πρωί και άλλοι είναι πιο παραγωγικοί το απόγευμα. «Ο καθένας από εμάς θα πρέπει να βρει πότε είναι πιο δημιουργικός, πιο παραγωγικός. Και το niksen είναι μέρος αυτού», λέει ο Ολλανδός ψυχαναλυτής Manfred Kets de Vries. Προτείνει να φτιάξει κανείς ένα γράφημα σαν και αυτό και να γράψει στα κουτάκια τις δουλειές, τις δραστηριότητες και τις υποχρεώσεις του.

Γιατί οι Ολλανδοί είναι από τους πιο ευτυχισμένους λαούς – Η τέχνη του niksen-1

3. Μην κάνεις τίποτα, μαζί

Οι στιγμές του niksen όπου δεν κάνεις τίποτα είναι πιο ιδιαίτερες όταν τις μοιράζεσαι.  Για παράδειγμα, για πολλούς γονείς, το καλύτερο πράγμα στον κόσμο είναι να διαβάζουν ή να παίζουν με τα παιδιά τους. Η Mecking λέει ότι βλέπει σειρές στην τηλεόραση μαζί με τον άνδρα της, όταν κοιμηθούν τα παιδιά τους.

4. Να είσαι απλά κανονικός

Στην Ολλανδία, οι άνθρωποι συνήθως αποφεύγουν τα έντονα συναισθηματικά ξεσπάσματα ή την υπερβολικά δραματική συμπεριφορά. Γενικά, δεν είναι αποδεκτό να διαμαρτύρεσαι ή να καυχιέσαι συνεχώς για το ότι δουλεύεις. Η συμπεριφορά τους ακολουθεί το διάσημο ολλανδικό ρητό: «Doe normal, dat is al gek genoeg» (συμπεριφέρσου κανονικά, αυτό είναι αρκετά τρελό).

Διαβάστε ακόμη: