Είναι γεγονός πως το ράλι των λεγόμενων Magnificent Seven αρχίζει να… ξεφουσκώνει. Και όμως, η Wall Street κινείται ακόμα ανοδικά, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά 10% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας την καλύτερη έναρξη χρονιάς από το 2019. Και αυτό, παρότι δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες του εμφάνισαν διψήφια πτώση. Η μετοχή της Apple υποχώρησε κατά 11% το πρώτο τρίμηνο και εκείνη της Tesla έχασε σχεδόν 30%. Η μετοχή της Alphabet δεν τα πήγαινε καλά στο μεγαλύτερο μέρος του τριμήνου, αλλά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες σημείωσε άνοδο, με αποτέλεσμα να κλείσει το τρίμηνο στο +8%.

Οι άλλες τέσσερις μετοχές των Big Tech που συμπληρώνουν την ομάδα των Magnificent Seven – ήτοι οι Nvidia, Meta Platforms, Microsoft, Amazon.com – συνέχισαν το ράλι τους, δίνοντας αποδόσεις υψηλότερες της αγοράς. Γι’ αυτό και σύμφωνα με τη Wall Street Journal, κάποιοι στρατηγικοί αναλυτές αρχίζουν πλέον να μιλούν για τις «Fab Four».

Όλοι οι επιμέρους κλάδοι του S&P 500, με εξαίρεση το real estate, έκλεισαν το πρώτο τρίμηνο με κέρδη. Τα small-caps, οι βιομηχανίες και οι εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών είναι ανάμεσα στις μετοχές που ενισχύθηκαν, κάτι που ερμηνεύεται από πολλούς εμπλεκόμενους σαν ένα σημάδι ότι η αγορά έχει και άλλα περιθώρια ανόδου.

Σε έναν μεγάλο βαθμό, η αισιοδοξία αυτή συνδέεται με τις ελπίδες ότι η αμερικανική οικονομία έχει αποφύγει μια βαθιά ύφεση, αλλά και με τις προσδοκίες ότι μια στροφή της Federal Reserve προς την νομισματική χαλάρωση πλησιάζει. Ο ενθουσιασμός για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης επίσης βοηθά. Για άλλους, η πτώση των μεγάλων τεχνολογικών μετοχών δείχνει ότι το ράλι εξαντλείται, ειδικά καθώς η κεφαλαιοποίηση του S&P 500 έχει αυξηθεί πάνω από 9 τρισ. δολάρια από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, με τον δείκτη να κλείνει σε επίπεδα-ρεκόρ 22 φορές μέσα στο 2024.

Βέβαια, η Nvidia παραμένει το «αστέρι» της Wall Street, καθώς η εταιρεία ημιαγωγών δείχνει ότι η ζήτηση για τα προϊόντα της παραμένει πολύ ισχυρή, λόγω της άνθησης της τεχνητής νοημοσύνης. Η μετοχή της έχει ενισχυθεί κατά 80% φέτος, αφότου υπερτριπλασιάστηκε το 2023. Και από κάποιες απόψεις, έχει παραγκωνίσει την Tesla για να γίνει η πιο δημοφιλής μετοχή ανάμεσα στους ιδιώτες επενδυτές.

Η Meta ενισχύεται, εν μέρει λόγω της επένδυσης της εταιρείας του Mark Zuckerberg στην τεχνητή νοημοσύνη αλλά και της ανακοίνωσής της για την διανομή μερίσματος, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Η Microsoft «έκλεψε» το στέμμα από την Apple για να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία στις ΗΠΑ, με αποτίμηση που ξεπέρασε τα 3 τρισ. δολάρια.

Η Amazon, από την άλλη, έχει εμφανίσει απότομη βελτίωση της κερδοφορίας της.

Έτσι, οι Fab Four ευθύνονται για σχεδόν τα μισά από τα τριμηνιαία κέρδη του S&P 500, σύμφωνα με τον Howard Silverblatt, αναλυτή της S&P Dow Jones Indices.

Αντίστοιχα, ο Joseph Ferrara της Gateway Investment Advisers εκτιμά ότι οι επενδυτές θα αποχωρήσουν από τις μετοχές του big tech και θα στραφούν σε άλλους κλάδους, καθώς η χρονιά προχωρά. «Το γεγονός ότι η αγορά κρατά αυτά τα επίπεδα και κινείται ανοδικά χωρίς την πλήρη δύναμη του Magnificent Seven είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ θετικό βήμα», αναφέρει ο αναλυτής στη Wall Street Journal.

Διαβάστε ακόμη: