Ενδιαφέρον παρουσιάζει το παρασκήνιο της υπόθεσης με την κρίση των πρέσβεων 10 δυτικών χωρών, καθώς σύμφωνα με την τουρκική έκδοση της Deutsche Welle, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε τον Τούρκο πρόεδρο με παραίτηση.

Η εντολή του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν το Σαββατοκύριακο στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του να κηρυχθούν “persona non grata” οι πρέσβεις δέκα δυτικών χωρών για τη δήλωσή τους στην οποία ζητούσαν την απελευθέρωση του ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Οσμάν Καβαλά,  έκανε έξω φρενών τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τσαβούσογλου, ο οποίος βρισκόταν στη Νότια Κορέα κατά τη δήλωση του Ερντογάν, φέρεται να ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να καθυστερήσει τις αποφάσεις του έως τη Δευτέρα οπότε και θα είχαν την ευκαιρία να το συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο επίμαχος διάλογος

Ο Τσαβούσογλου φέρεται να είπε στον Ερντογάν πως “αν οι πρέσβεις χαρακτηριστούν persona non grata, θα αναγκαστώ να αποχωρήσω από το υπουργείο”, με τον Τούρκο πρόεδρο να απαντά ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό.

Το δημοσίευμα προσθέτει, ότι για το θέμα τω δέκα πρέσβεων υπήρξαν παρεμβάσεις και από μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), οι οποίοι προχώρησαν σε προειδοποίηση για τον αντίκτυπο που θα είχε να κηρυχθούν “persona non grata” οι δέκα πρέσβεις στις διπλωματικές σχέσεις της χώρας. Ζήτησαν να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στο ζήτημα και στη συνέχεια έγιναν από την προεδρία και το υπουργείο Εξωτερικών επαφές με τις πρεσβείες με το μήνυμα πως δεν θα πρέπει να αναμειγνύονται στα εσωτερικά θέματα της Τουρκίας.

Πως αποσοβήθηκε η κρίση

Η λύση δόθηκε με ένα μήνυμα που ανήρτησε στο τουίτερ η αμερικανική Πρεσβεία στην Άγκυρα. Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά κατά κάποιον τρόπο τις φήμες ότι η ανάρτηση για τον Οσμάν Καβάλα είχε γίνει με προτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών. Η νέα αυτή ανάρτηση επισημαίνει ότι, κατόπιν ερωτήσεων που έγιναν για την επίμαχη ανάρτηση της 18ης Οκτωβρίου, τηρείται η συμμόρφωση με το άρθρο 41. του Συμφώνου της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, βάσει του οποίου οι ξένες αντιπροσωπείες δεν εμπλέκονται στις εσωτερικές υποθέσεις της φιλοξενούσας χώρας. Συνεργάτες του Ταγίπ Ερντογάν έσπευσαν άμεσα να δηλώσουν την ικανοποίηση της Προεδρίας γι’ αυτή την ανάρτηση που ακολούθησαν και οι υπόλοιπες 9 πρεσβείες.