Μείωση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιούλιο παρά την αύξηση των αφίξεων καταγράφει στα στοιχεία για το ισοζύγιο πληρωμών του Ιουλίου η Τράπεζα της Ελλάδος. Ειδικότερα, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 4,1%, ενώ οι σχετικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 4,2%. Θετικό πάντως παραμένει το πρόσημο των εισπράξεων για το επτάμηνο της τρέχουσας χρήσης καθώς σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου-ιουλίου 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν το αντίστοιχο φετινό διάστημα κατά 11,2% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 5,6%.
Τα στοιχεία αυτά, αν και προκαλούν προβληματισμό για την οικονομική πορεία του τουρισμού, έρχονται σε αντίθεση με αυτά που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα. Ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των καταλυμάτων, δηλαδή των ξενοδοχείων, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο του 2024 ανήλθε σε 1,798 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,2% συγκριτικά με τον Ιούλιο 2023, οπότε είχε ανέλθει σε 1,7 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των υπηρεσιών εστίασης, η δραστηριότητα του οποίου το καλοκαίρι είναι στενά συνυφασμένη με τον τουρισμό, ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο του 2024 ανήλθε σε 353,66 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 6,5% σε σχέση με τον περυσινό Ιούλιο, οπότε είχε διαμορφωθεί στα 331, 9 εκατ. ευρώ.
Εκπρόσωποι ενώσεων των ξενοδόχων αποδίδουν την πτώση των εσόδων κυρίως σε μείωση των δαπανών των ξένων ταξιδιωτών εξαιτίας της ύφεσης που επικρατεί στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές και στην υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ορισμένοι βέβαια, επιχειρώντας να εξηγήσουν την πτώση των ταξιδιωτικών εισπράξεων που ανέφερε η Τράπεζα της Ελλάδος, μιλούν και για αδήλωτα εισοδήματα από τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων και παραπέμπουν σε πρόσφατες ανακοινώσεις της ΑΑ∆Ε, που εντόπισε σοβαρά κρούσματα φοροδιαφυγής στον τομέα. Ωστόσο, το επιχείρημα αυτό δεν συνάδει με τον τρόπο που συλλέγει τα στοιχεία η Τράπεζα της Ελλάδος και ο οποίος βασίζεται κυρίως στην έρευνα συνόρων. Σε ερωτηματολόγια δηλαδή προς τους ξένους επισκέπτες της χώρας στα αεροδρόμια και στις άλλες πύλες εισόδου στην Ελλάδα, όπως οι συνοριακοί σταθμοί. Αλλες πηγές συνδέουν την πίεση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις που αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος με τη μεγάλη άνοδο των οδικών αφίξεων από τα Βαλκάνια, σημειώνοντας πως οι ταξιδιώτες από τις χώρες αυτές έχουν διαχρονικά σημαντικά χαμηλότερη ταξιδιωτική δαπάνη.
Σε κάθε περίπτωση, περισσότερο φως στα μεγέθη του φετινού Ιουλίου αναμένεται να δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος τις επόμενες ημέρες, οπότε θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία από το ταξιδιωτικό ισοζύγιο και τη μέση κατά κεφαλή δαπάνη των ξένων επισκεπτών της χώρας. Οι αισιόδοξοι εκτιμούν πως θα υπάρχει προς τα άνω διόρθωση των μεγεθών που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή. Οι απαισιόδοξοι μιλούν για νέα τάση για τον κλάδο, καθώς ο κόσμος κάνει λιγότερες διακοπές και ξοδεύει λιγότερα χρήματα. Οι ψυχραιμότεροι μιλούν για τάση αποφυγής των πιο ζεστών μηνών του καλοκαιριού, δηλαδή του Ιουλίου και του Αυγούστου, εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών στον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και τον μεγάλο αριθμό τουριστών που τον επισκέπτεται. Επιχείρημα που εν μέρει τουλάχιστον στηρίζουν οι βελτιωμένες σε σχέση με πέρυσι επιδόσεις των προηγούμενων μηνών από τον Ιούλιο, αλλά μένει να φανεί αν θα επιβεβαιώσουν και τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου.
Διαβάστε ακόμη:
- ΗΠΑ: Αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις της Καμάλα Χάρις – «Αν κάποιος εισβάλει στο σπίτι μου θα τον πυροβολήσω»
- Αυτές είναι οι αλλαγές που έρχονται στη βραχυχρόνια μίσθωση από το 2025
- Αυτά είναι τα 50 καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου για το 2024
- Αναβρασμός στη Μέση Ανατολή: Πυκνώνουν τα «σύννεφα» του πολέμου στον Λίβανο