«Βουτιά» 25% σημείωσαν οι μετοχές της κινεζικής εταιρείας  τεχνολογίας Didi στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street, καθώς οι αρχές της Κίνας την υποχρέωσαν να αφαιρέσει την αεφαρμογή της από τα app stores κινητής τηλεφωνίας στην Κίνα.

Η απόφαση της Κίνας επέφερε σημαντικό πλήγμα στην εταιρεία των 75 δισ. δολαρίων, μετά την IPO στη Νέα Υόρκη την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώνει το Reuters. Η δημόσια προσφορά της Didi ήταν μία από τις μεγαλύτερες της τελευταίας δεκαετίας στις ΗΠΑ.

Η Didi ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση του app από την κινεζική ρυθμιστική αρχή της Κίνας, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα, ωστόσο η κατάργηση της εφαρμογής δεν επηρεάζει τους υφιστάμενους χρήστες.

Στο στόχαστρο η τεχνολογία

Η ρυθμιστική αρχή της Κίνας διαπίστωσε ότι η Didi προέβη σε σοβαρή παραβίαση της νομοθεσίας περί συλλογής προσωπικών δεδομένων, παρότι παρασχέθηκαν πρόσθετες διευκρινίσεις.

Στις προσυνεδριακές συναλλαγές, οι μετοχές της Didi διαπραγματευόταν στα 11,59 δολάρια, πολύ χαμηλότερα από το ντεμπούτο της στα 16,65 δολάρια, στις 30 Ιουνίου.

Ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός είχε περίπου 493 εκατ. ενεργούς χρήστες, εκ των οποίων το 75% και πλέον (377 εκατομμύρια) στην κινεζική αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Forbes.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη εταιρεία τεχνολογίας που μπαίνει στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών της Κίνας, καθώς έχουν προηγηθεί μέτρα κατά των Tencent, η Alibaba και η JD.com.