Εκτός σχεδιασμού των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών της Κυριακής , μένει οριστικά η περιφέρεια των Ιονίων.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο αναμένουν ότι πρόκειται για μια περιοχή της χώρας στην οποία ο «αντάρτης» υποψήφιος Γιάννης Τρεπεκλής, θα συγκεντρώσει ποσοστό πολύ μεγαλύτερο του 60% – ίσως αγγίξει το 65% – και εκτιμούν ότι είναι σε βάρος του πρωθυπουργικού κύρους οποιαδήποτε περαιτέρω ανάμειξή του με τις εκλογές.

Αιτία η ατυχής επιλογή της υποψήφιας για την περιφέρεια και σημερινής περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπουλου.

Σημειώνεται ότι για την επιλογή της είχε αντιδράσει έντονα η νομαρχιακή του νομού Κερκύρας της Νέας Δημοκρατίας, εκτιμώντας ότι το κόμμα οδηγείται σε αφανισμό.

Αρχικά η άποψη αυτή έγινε δεκτή αλλά η κ. Κράτσα μετά προσωπική παρέμβαση στο Μέγαρο Μαξίμου, κατόρθωσε να εξασφαλίσει εκ νέου τη στήριξη της ΝΔ.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο εκτίμησε ότι οι αντιστάσεις πρόκειται να αμβλυνθούν και επιστράτευσε μια σειρά υπουργών και σχεδόν επί εβδομαδιαίας βάσης επισκέφθηκαν την Κέρκυρα κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Όμως όπως αποδείχθηκε κατά την προηγούμενη Κυριακή τα αποτελέσματα των επί τόπου παρεμβάσεων των στελεχών του υπουργικού συμβουλίου και των εξαγγελιών για έργα δεν είχαν ήταν πενιχρά.

Πολλοί πιστεύουν στην Κέρκυρα ότι η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει το νησί στη μοίρα του παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες.

Παρατηρούν συγκεκριμένα ότι ενώ η Κέρκυρα συμβάλλει τα μέγιστα στις εισροές του τουριστικού συναλλάγματος δεν τυγχάνει της αντίστοιχης προσοχής.

Τα έργα αποκατάστασης για τις ζημιές από τις πλημμύρες του Οκτωβρίου του 2023 έχουν μείνει στη μέση, ενώ η αποκατάσταση της εμβληματικής «Βίλα Ρόσα» έχει μείνει στις …λαμαρίνες από τα εγκαίνια του έργου που έκανε πριν από πολλούς μήνες ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ίδιο σύμφωνα με τα στελέχη του πρώην δημάρχου Κερκύρας και υποψήφιου περιφερειάρχη Γιάννη Τρεπεκλή, συμβαίνει για πολλά μεγάλα έργα και στα άλλα νησιά των Ιονίων.

Χαρακτηριστικά επικαλούνται το παράδειγμα του οδικού δικτύου των Επτανήσων, στο οποίο ούτε έργα συντήρησης δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

Φέτος η κατάσταση της εγκατάλειψης έφθασε σε σημείο να μην έχουν κοπεί τα χόρτα από τις παρυφές των δρόμων σε όλο το οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα τα βάτα να απειλούν τους εποχούμενους ποδηλάτες και μοτοσικλετιστές !

Εκτός όλων αυτών η κυρία Κράτσα «σνόμπαρε» τις τοπικές κοινωνίες.

Ένα μεγάλο μέρος της θητείας της βρισκόταν εκτός Ιονίων, με την αντιπολίτευση να την κατηγορεί ότι ταξίδευε τακτικά στο Λονδίνο για να βρεθεί κοντά σε μέλη της οικογενείας της.

Πριν δύο χρόνια εμφανίστηκε στο προσκήνιο η υποψηφιότητα του Γιάννη Τρεπεκλή.

Ο πρώην δήμαρχος Κερκύρας σε αντίθεση με την απερχόμενη περιφερειάρχη «όργωσε» και τις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες αποκτώντας ισχυρά ερείσματα ενώ συγκρότησε ανοικτά ψηφοδέλτια περιλαμβάνοντας σε αυτά στελέχη και από άλλους πολιτικούς χώρους εκτός της ΝΔ.

Έτσι την προηγούμενη Κυριακή πέτυχε την πρωτιά με 32,54% των ψήφων έναντι 27,49% της επίσημης υποψήφιας της ΝΔ.

Σημειώνεται ότι στο νομό Κερκύρας που αντιπροσωπεύει άνω του 50% του συνόλου των ψηφοφόρων η επικράτηση Τρεπεκλή είναι συντριπτική έλαβε το 42,17% έναντι μόλις 19,56% της κ. Κράτσα.

Ένα ακόμη στοιχείο που ενισχύει τις προοπτικές του κ. Τρεπεκλή έναντι της επίσημης υποψήφιας της ΝΔ αποτελεί η φημολογούμενη υπόγεια συμφωνία αλληλοϋποστήριξης με τον Θεόδωρο Γαλιατσιάτο που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος έλαβε το 15,76% των ψήφων αφού όπως λέγεται οι δύο υποψήφιοι για την περιφέρεια έχουν κοινές απόψεις για την πλειοψηφία των ανοικτών προβλημάτων της περιοχής.

Διαβάστε ακόμη: