Στην Carlyle International Energy Partners πουλάει το χαρτοφυλάκιό της σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία, η Energean Plc, ελληνική εταιρία μεν αλλά εισηγμένη στα Χρηματιστήρια Λονδίνου και Τελ Αβίβ.

Το τελικό τίμημα θα είναι μεταξύ 820- 945 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα γίνει μέχρι το Δεκέμβριο, εφόσον ληφθούν όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

Εάν το τίμημα φτάσει τα 945 εκατ. δολάρια, θα είναι υπερτριπλάσιο σε σχέση με το κόστος απόκτησης των συγκεκριμένων assets που ήταν 284 εκατ. δολάρια το 2020.

Η αξία μεταβίβασης φτάνει τα 5,4 δολάρια ανά βαρέλι πετρελαίου, έναντι κόστους κτήσης στα 1,2 δολάρια ανά βαρέλι.

Η Energean θα εισπράξει μισό δις δολάρια με την τυπική ολοκλήρωση της συμφωνίας και τα υπόλοιπα με διακανονισμό.

…Ξεπληρώνει δάνειο και μοιράζει μέρισμα…

Με τα λεφτά αυτά, η Energean θα προχωρήσει στην πλήρη αποπληρωμή του ύψους 450 εκατ. δολαρίων Εταιρικού Ομολόγου και για τη διευκόλυνση της καταβολής έκτακτου μερίσματος έως 200 εκατ. δολαρίων στους μετόχους.

Μετά τη συμφωνία, ο όμιλος θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish και Karish North στο Ισραήλ καθώς και από την πρόσφατη είσοδο στο κοίτασμα Anchois στο Μαρόκο.

Ο όμιλος επίσης θα αναζητήσει τη δημιουργία ενός κόμβου αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής EnEarth.

Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean plc είναι ο Μαθιός Ρήγας, που χρόνια τώρα τρέχει τον όμιλο, ενώ βασικός μέτοχος είναι ο -μάλλον αθόρυβος- εφοπλιστής Στάθης Τοπούζογλου με πολλές και ποικίλες διασυνδέσεις.

Η Energean plc είναι διεθνής εταιρεία έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, με έμφαση στο φυσικό αέριο.

Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου καθώς και στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ και αποτελεί συστατικό του δείκτη FTSE 250. Η εταιρεία ιδρύθηκε ως Aegean Energy SA, ελληνικής ιδιοκτησίας, το 2007.

Ποιος είναι ο Στάθης Τοπούζογλου…

Ο «αθόρυβος» Στάθης Τοπούζογλου είναι ο ιδρυτής της ναυτιλιακής Prime και είναι Διευθύνων Σύμβουλος της, με 35 χρόνια εμπειρίας στον ναυτιλιακό κλάδο.

To 1999, ο Στάθης Τοπούζογλου ίδρυσε την Prime Marine Management, η οποία διαδέχθηκε την Prime Tanker & Prime Gas Management, που είχε διαχειριστεί περισσότερα από 95 πλοία από την ίδρυσή της.

Είναι επίσης πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της First Lease Ship Trust, εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης.

….που έπαψε να είναι αθόρυβος…

Σχετικά πρόσφατα πάντως ο κος Τοπούζογλου έπαψε να είναι τόσο αθόρυβος: υπό άγνωστες ακόμη συνθήκες, «έσκασε» πλειστηριασμός που στρέφεται «κατά του Ευστάθιου Τοπούζογλου και αφορά το 50% εξ αδιαιρέτου του ποσοστού της επικαρπίας ενός οικοπέδου μετά κατοικίας, το οποίο βρίσκεται στο Ψυχικό επί της οδού Στρατηγού Ιορδανίδη».

Το οικόπεδο έχει έκταση 827,11 τ.μ. και σε αυτό υπάρχει διώροφη κατοικία που αποτελείται από υπόγειο επιφάνειας 183,91 τ.μ., ισόγειο 187,04 τ.μ. και πρώτο όροφο 161,15 τ.μ.

Η κατοικία δηλαδή είναι συνολικής επιφάνειας 532 τ.μ. Στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου υπάρχουν ακόμη πισίνα 44,29 τ.μ., το μηχανοστάσιό της (7,64 τ.μ.), πέργκολα 29,96 τ.μ. και χώρος στάθμευσης αυτοκινήτου 30,80 τ.μ.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, η αγοραία αξία του ακινήτου (100% κυριότητα) φτάνει τα 3,3 εκατ. ευρώ, ενώ για το 50% του δικαιώματος επικαρπίας που βγαίνει στο σφυρί η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 370.000 ευρώ.

Η κατάσχεση επιβλήθηκε για 300.000 ευρώ, πλέον τόκων και εξόδων εκτελέσεως, που είναι μέρος της συνολικής επιταχθείσης απαίτησης.

Κατά του οφειλέτη Ευσταθίου Τοπούζογλου υπάρχουν: μια προσημείωση υποθήκης υπέρ της Τράπεζας Κύπρου για ποσό 4.355.000 ευρώ, εγγραφείσα στις 19-3-2007, μια προσημείωση υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς για 2.500.000 ευρώ, εγγραφείσα στις 23-12-2016, μια προσημείωση υπέρ της Piraeus SNF DAC για 500.000 ευρώ, εγγραφείσα στις 4-2-2020, και η αναγκαστική κατάσχεση που οδηγεί στον πλειστηριασμό και έγινε στις 28-11-2022.

Η υπόθεση, όμως, δεν σταματά εδώ, καθώς, σύμφωνα με το Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων, υπάρχει άλλος ένας πλειστηριασμός σε βάρος του κ. Τοπούζογλου, ο οποίος δεν έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Αυτός αφορά το ποσοστό 100% της επικαρπίας ενός οικοπέδου 863 τ.μ. στη Φιλοθέη, στη θέση Καλογρέζα, επί της οδού Κρανιωτάκη.

«Εντός του οικοπέδου έχει ανεγερθεί οικιστικό κτήριο πολλαπλών επιπέδων, υψηλής αισθητικής και αξίας, με ακριβά υλικά, υψηλά συστήματα ασφαλείας (εξωτερικό φυλάκιο και τεχνολογικά εξελιγμένες κάμερες στην περίμετρο) κατά την περιγραφή. Η τιμή εκκίνησης για το ποσοστό επικαρπίας είχε οριστεί στις 616.000 ευρώ».

Εδώ τα βάρη περιλαμβάνουν μια προσημείωση υπέρ της HSBC Bank PLC για 3.684.000 ευρώ (εγγραφείσα στις 17-12-2009), μια προσημείωση υπέρ της Piraeus SNF DAC για 500.000 ευρώ, εγγραφείσα στις 11-3-2020 και η αναγκαστική κατάσχεση για 200.000 ευρώ (μέρος της απαίτησης) στις 28-11-2022.

Αυτός ο δεύτερος πλειστηριασμός δεν έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, που σημαίνει ότι μπορεί και να έχει διευθετηθεί η εκκρεμότητα.

Το γεγονός όμως ότι με την «αλυσίδα» πώλησης συμμετοχών της Energean, οι μέτοχοι του ομίλου (πρώτος και καλύτερος ο κος Τοπούζογλου) θα μοιραστούν 200 εκατομμύρια δολάρια μέρισμα, ίσως να μην είναι άσχετο με το …Ψυχικό και τη Φιλοθέη!

Διαβάστε ακόμη