Mε απέραντη ακτογραμμή και ερημικές εκτάσεις καλυμμένες από ποταμούς και αμμόλοφους, η Δανία μπορεί να υπερηφανεύεται ότι οι κάτι λιγότερο από 6 εκατομμύρια κάτοικοί της είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο.

Να σημειωθεί ότι στη flat Δανία έχει το υψηλότερο σημείο μόλις που ξεπερνά τα 150 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 8,3 βαθμοί Κελσίου, ενώ οι βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες αποτελούν καθημερινότητα.

Πώς με τόσο δύσκολο κλίμα και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες κατάφεραν οι Δανοί να είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο, σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας, μέρος του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ;

Έχει κάποια σχέση η σοσιαλιστική, κοινοβουλευτική αντιπροσωπευτική δημοκρατία τους;

Τι ισχυρίζονται οι πολίτες της Δανίας

«Στους Δανούς αρέσει να λένε ότι χαίρονται να πληρώνουν φόρους, γιατί βλέπουν τι παίρνουν σε αντάλλαγμα, όπως δωρεάν υγειονομική περίθαλψη, δωρεάν δίδακτρα και φροντίδα για ηλικιωμένους», τονίζεται σε ανάλυση του guide-collective.com.

Κατά το ίδιο άρθρο, υπάρχει επίσης πολύ μικρή διαφθορά στη Δανία. Άλλωστε, στην ετήσια κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας, τον «Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς», η Δανία και η Νέα Ζηλανδία ανταγωνίζονται για τον τίτλο της «λιγότερο διεφθαρμένης» χώρας κάθε χρόνο.

«Είναι η Δανία ένας δημοκρατικός παράδεισος; Υπάρχει κάτι σάπιο στο κράτος της Δανίας; Λοιπόν, κανένα σύστημα δεν είναι τέλειο, αλλά οι Δανοί κατάφεραν να δημιουργήσουν μια κοινωνία που θαυμάζουν και ζηλεύουν πολλοί», σημειώνει η αρθρογράφος Nina Seffusatti.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία 10 χρόνια η μέση συμμετοχή στις εκλογές για το κοινοβούλιο της Δανίας ήταν περίπου 85%.

Οι Δανοί λαμβάνουν αυτόματα μια κάρτα ψήφου περίπου πέντε ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές ή ένα δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τον Michael Jespersen, ξυλουργό, που κατέθεσε τη γνώμη του σε φόρουμ στο quora.com «η Δανία δεν είναι τέλεια, αλλά είναι ένα πολύ ωραίο μέρος για να ζεις».

Οι ιδεολογίες

«Νομίζω ότι η Δανία είναι ένα καλό μέρος για να ζεις όχι λόγω μιας συγκεκριμένης πολιτικής ιδεολογίας, αλλά επειδή καταφέραμε να επιλέξουμε από διαφορετικές πολιτικές ιδεολογίες για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας», σημειώνει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ο ξυλουργός επισημαίνει μάλιστα ότι «η Δανία είναι ουσιαστικά μια σοσιαλιστική δημοκρατία και πολλές πτυχές της χώρας βασίζονται σε αυτήν την ιδεολογία».

«Έχουμε καθολική υγειονομική περίθαλψη, δωρεάν εκπαίδευση, αξιοπρεπές σύστημα πρόνοιας και αυστηρό έλεγχο για τα όπλα. Όλα αυτά δημιουργούν ασφάλεια. Ανεξάρτητα από το πόσο άσχημα είναι τα πράγματα, υπάρχουν πάντα κάποια θεμελιώδη πράγματα που μπορείς να αποκτήσεις», υπογραμμίζει.

«Δεν θα χάσετε το σπίτι σας εάν μείνετε άνεργοι και δεν θα χάσετε την επιχείρησή σας εάν απροσδόκητα αντιμετωπίσετε πρόβλημα υγείας. Σε πολλές χώρες, τα απροσδόκητα ιατρικά έξοδα ευθύνονται για πολλές χρεοκοπίες, 30%-40% σε ορισμένα μέρη», επισημαίνει.

Εξαιρετικής σημασίας είναι και οι επισημάνσεις από το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας για την κατάσταση στη χώρα.

«Η δανική δημοκρατία βασίζεται σε σκέψεις οι σπόροι των οποίων σπάρθηκαν στην Ευρώπη κατά τον 18ο αιώνα ως αντίδραση ενάντια στον βασιλικό απολυταρχισμό που παραβίαζε την ελευθερία των πολιτών», τονίζεται μεταξύ άλλων.

«Οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι» στη Δανία

Μάλιστα επισημαίνεται ότι «η εξουσία στην κοινωνία δεν πρέπει να επιβάλλεται στους ανθρώπους από ψηλά. Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι και, ως εκ τούτου, δικαιούνται να λάβουν μέρος στις εκλογές και στις νομοθετικές συνελεύσεις σε διάφορα επίπεδα. Η ψηφοφορία είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας».

Χαρακτηριστικό της δημοκρατίας στη Δανία είναι ότι η διοίκηση του κράτους βασίζεται σε μια «εθελοντική συμφωνία μεταξύ της συνταγματικής μοναρχίας και των πολιτών της χώρας», όπως τονίζεται στις επίσημες διακηρύξεις.

Η πλειοψηφία των πολιτών μπορεί, μέσω του εκλογικού τους δικαιώματος, να απομακρύνει πολιτικούς τους οποίους θεωρεί ακατάλληλους για την εξουσία.

Σύμφωνα με την τελευταία παράγραφο του Συνταγματικού Νόμου (άρθρα 71-85), σε όλους τους πολίτες διασφαλίζονται οι προσωπικές τους ελευθερίες, ενώ παράλληλα προστατεύονται από παραβιάσεις, όπως επίσης και οι ίσες ευκαιρίες απασχόλησης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους Δανούς, τα δημοψηφίσματα ανοίγουν το δρόμο για άμεση λαϊκή επιρροή.

Συνασπισμός δεξιών με αριστερούς

Να σημειωθεί ότι στις εκλογές του 2019, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών με έναν συνασπισμό του κόκκινου μπλοκ αριστερών και κεντροαριστερών κομμάτων.

Η 46χρονη σήμερα πρωθυπουργός, Μέτε Φρέντρικσεν έγινε η νεότερη όλων των εποχών και η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός στην πολιτική ιστορία της Δανίας.

Διαβάστε ακόμη: