Την οργή του Ισραήλ έχει προκαλέσει η απόφαση της αμερικανικής Ben & Jerry’s  να σταματήσει τη διάθεση παγωτών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, με αξιωματούχους να κατηγορούν την εταιρεία για αντισημιτισμό.

Η θυγατρική της Uniliver ανακοίνωσε τη Δευτέρα 19/7ότι πρόκειται να σταματήσει να πουλά τα προϊόντα της στις κατεχόμενες από το Ισραήλ παλαιστινιακές περιοχές.

«Πιστεύουμε ότι δεν συνάδει με τις αρχές μας τα παγωτά Ben & Jerry’s να πωλούνται στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

«Έχουμε μακρά συνεργασία με τους κατόχους της άδειάς μας που παρασκευάζουν τα παγωτά μας στο Ισραήλ και τα διανέμουν στην περιοχή», πρόσθεσε η Βen & Jerry’s, η οποία αποφάσισε να μην ανανεώσει την άδεια η οποία λήγει του χρόνου.

Ωστόσο, η εταιρεία υπογραμμίζει ότι «θα παραμείνει στο Ισραήλ», αν και τα προϊόντα της δεν θα πωλούνται στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές.

O ρόλος… Τραμπ

Η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post συνδέει τον αποκλεισμό με το κίνημα Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυσης και Κυρώσεων (BDS), που υπερασπίζεται την Παλαιστίνη. Ειδικά στην ΗΠΑ, το κίνημα BDS έχει υιοθετηθεί κυρίως σε πανεπιστημιουπόλεις και σε εκκλησιαστικές οργανώσεις.

Η συμφωνία Abraham Accords που επιτεύχθηκε επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ αποτέλεσε ήττα για το κίνημα.  Η συμφωνία βάσει της οποίας το Ισραήλ εξομαλύνει τους δεσμούς με τέσσερα αραβικά έθνη, παρά τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης, ήταν δύσκολο να συνεχίσει να στηρίζει το μποϊκοτάζ στο Ισραήλ.

Εάν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δημιουργούσαν επιχειρηματικές ευκαιρίες με το Ισραήλ, γιατί να μην μπορούσαν να κάνουν το ίδιο και οι εταιρείες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Οι επιχειρήσεις των ΗΑΕ υπέγραψαν συμφωνία ακόμα και για την εισαγωγή προϊόντων από τα κατεχόμενα εδάφη, όπως κρασί, μέλη και ελαιόλαδο. Μέχρι αυτή την εβδομάδα φαινόταν όταν το κίνημα BDS είχε ξεπεραστεί, ωστόσο φαίνεται να ανακάμπτει.

Οργή στο Ισραήλ για το μποϊκοτάζ από την Ben & Jerry’s

To  Ισραήλ προειδοποίησε τη Unilever για «σοβαρές επιπτώσεις» ενώ καλεί τις ΗΠΑ να επικαλεστούν τη νομοθεσία τους κατά του μποϊκοτάζ.

«Για το Ισραήλ αυτή η ενέργεια έχει σοβαρές επιπτώσεις, νομικές και άλλες, και θα κινηθούμε επιθετικά εναντίον οποιουδήποτε μέτρου μποϊκοτάζ που στοχοθετεί πολίτες», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος είχε συνομιλία με τον επικεφαλής της Unilever.

«Το μποϊκοτάζ δεν έχει και δεν θα έχει αποτέλεσμα και θα πολεμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις», αντέδρασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σε ανακοίνωσή του προς το AFP, ενώ πρόσθεσε «παγωτά υπάρχουν πολλά, αλλά έχουμε μία μόνο χώρα».

«Η απόφαση της Ben & Jerry’s αποτελεί μια επονείδιστη υποχώρηση στον αντισημιτισμό, στο κίνημα BDS (μποϊκοτάζ, αποεπενδύσεις, κυρώσεις), σε όλα τα στραβά της αντιισραηλινής και αντιεβραϊκής ρητορικής», σχολίασε από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γαΐρ Λαπίντ.