Στην υποβάθμιση της μετοχή της Apple προχώρησε η Barclays Plc, καθώς η ζήτηση για το τελευταίο iPhone της ήταν χαμηλότερη του αναμενόμενου.

Οι αναλυτές της Barclays με επικεφαλής τον Τιμ Λονγκ μείωσαν την αξιολόγησή τους για την Apple σε underweight και τιμή-στόχο της μετοχής τα 160 δολάρια από 161 δολάρια, κάτι που συνεπάγεται μία πτώση 17% τον επόμενο χρόνο. Η μετοχή υποχώρησε έως και 1,4% στις προσυνεδριακές συναλλαγές στις ΗΠΑ την Τρίτη.

«Αναμένουμε αναστροφή μετά από ένα χρόνο όπου τα περισσότερα τρίμηνα χάθηκαν και η μετοχή υπεραπέδοσε», έγραψαν οι αναλυτές σε σημείωμα τους την Τρίτη. Οι εκτιμήσεις μας παραμένουν αρνητικές για το iPhone 15 και δεν βλέπουμε χαρακτηριστικά ή αναβαθμίσεις που είναι πιθανό να κάνουν το iPhone 16 πιο ελκυστικό» τονίζουν.

Οι μετοχές της Apple σημείωσαν άνοδο περίπου 50% την περασμένη χρονία καταγράφοντας ρεκόρ, με την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να αγγίζει τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι η ναυαρχίδα συσκευή του τεχνολογικού κολοσσού θα αντέξει απέναντι σε μια νωθρή οικονομία. Ωστόσο, έχουν προκύψει αμφιβολίες κατά πόσον η μετοχή θα μπορέσει να επαναλάβει τέτοια τεράστια κέρδη, δεδομένου του αυξανόμενου ανταγωνισμού από εταιρείες όπως η Huawei αλλά και των εμποδίων που θέτει η κινεζική κυβέρνηση στις συσκευές ξένης κατασκευής.

Η Apple σε χαμηλό επτά εβδομάδων μετά την υποβάθμιση της Barclays

Η μετοχή της Apple την Τρίτη υποχώρησε σχεδόν 3% σε χαμηλό επτά εβδομάδων μετά την υποβάθμιση από την Barclays λόγω ανησυχιών ότι η ζήτηση για τις συσκευές της, από τηλέφωνα iPhone έως υπολογιστές Mac, θα παραμείνει αδύναμη κατά τη διάρκεια του 2024.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Apple αντιπροσωπεύει το 7% τους δείκτη S&P 500, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,4% σήμερα. Πάντως, η μετοχή της Apple είχε άνοδο σχεδόν 23% το 2023, σημειώνοντας υψηλό ρεκόρ στα μέσα Δεκεμβρίου σε μια χρονιά που γενικών οι Big Tech πρωτοστατούσαν στις αγορές.

Η πτώση των μετοχών την Τρίτη έμελλε να διαγράψει περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της Apple.

Σε επίπεδο πωλήσεων, η Apple αντιμετωπίζει επιβράδυνση της ζήτησης από τις αρχές του περασμένου έτους και έχει προβλέψει τις πωλήσεις του τριμήνου των εορτών κάτω από τις εκτιμήσεις της Wall Street. Επιπλέον, οι επιδόσεις της αμερικανικής εταιρείας στην Κίνα ήταν επίσης ανησυχητικές μετά την αναβίωση της τοπικής Huawei.

«Το iPhone 15 είχε χαμηλές επιδόσεις και πιστεύουμε ότι το iPhone 16 θα πρέπει να κινηθεί σε αντίστοιχα επίπεδα», ανέφερε ο αναλυτής της Barclays, Τιμ Λονγκ, σε ενημερωτικό σημείωμα πελατών, επισημαίνοντας την αδυναμία της Κίνας καθώς και την υποτονική ζήτηση στις ανεπτυγμένες αγορές.

Η χρηματιστηριακή εταιρεία προειδοποίησε επίσης ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι και για τον τομέα υπηρεσιών της Apple, που έχει τεθεί υπό ρυθμιστικούς ελέγχους σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, λόγω των πρακτικών στο κατάστημα εφαρμογών της εταιρείας.

Ο συγκεκριμένος τομέας ξεπερνά συχνά σε ανάπτυξη τον τομέα συσκευών της Apple τα τελευταία χρόνια και πλέον αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο των συνολικών εσόδων της.

Όπως σημειώνει το Reuters, o Λονγκ βαθμολογείται με τέσσερα στα πέντε αστέρια για την ακρίβεια των συστάσεων του που σχετίζονται με την Apple.

Διαβάστε ακόμη: