Η γρηγορότερη περιστροφή της Γης επηρέαζει την μέτρηση του χρόνου γεγονός που σημαίνει ότι ίσως στο μέλλον χρειαστεί να παραλειφθεί ένα δευτερόλεπτο – που ονομάζεται «αρνητικό δευτερόλεπτο», σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature την Τετάρτη.
«Πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση και μεγάλη υπόθεση», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Duncan Agnew, γεωφυσικός στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο. «Δεν πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή στην περιστροφή της Γης που θα οδηγήσει σε κάποια καταστροφή ή κάτι τέτοιο, αλλά είναι κάτι αξιοσημείωτο. Είναι μια ακόμη ένδειξη ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ ασυνήθιστη εποχή»
Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι, εάν ο ρυθμός περιστροφής συνεχίσει να επιταχύνεται, ίσως χρειαστεί να αφαιρέσουμε ένα δευτερόλεπτο από τα ατομικά μας ρολόγια. «Εάν η γρήγορη περιστροφή της Γης συνεχιστεί, θα μπορούσε να οδηγήσει στην εισαγωγή του πρώτου αρνητικού άλματος δευτερολέπτου», ανέφερε ο αστροφυσικός Graham Jones μέσω του TimeandDate.com.
Όταν η διάρκεια περιστροφής της Γης, που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (κίνηση πυρήνα πλανήτη, άνεμοι, ρεύματα ωκεανών, ατμοσφαιρική πίεση κ.α.), αποσυγχρονίζεται από τα ατομικά ρολόγια, τότε προκύπτει η ανάγκη να προστεθεί ή να αφαιρεθεί ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο, μία διαδικασία που ξεκίνησε το 1972 και από τότε έχει συμβεί σε 27 έτη (πάντα προσθήκη δευτερολέπτου και ποτέ αφαίρεση), δηλαδή περίπου κάθε δυόμισι χρόνια, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ. Η τελευταία φορά που χρειάστηκε, ήταν το 2016.
Μέχρι πριν μερικά χρόνια, η τάση της Γης ήταν να επιβραδύνει το ρυθμό της περιστροφής της και η μέρα να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από 24 ώρες, οπότε προέκυπτε η ανάγκη για προσθήκη εμβόλιμων δευτερολέπτων. Όμως πιο πρόσφατα, από τα μέσα της δεκαετίας του 2020, η Γη επιταχύνει συνεχώς το ρυθμό της, άρα ίσως χρειαστεί το αντίθετο, δηλαδή να αφαιρεθεί ένα δευτερόλεπτο.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι 28 ταχύτερες (μικρότερες σε διάρκεια) μέρες μετά το 1960 όλες συνέβησαν το 2020. Το ρεκόρ μικρότερης διάρκειας μέρας κατέχει η 19η Ιουλίου 2020, όταν η Γη συμπλήρωσε μια περιστροφή σε 1,46 χιλιοστά του δευτερολέπτου λιγότερα από τα 86.400 δευτερόλεπτα.
Εξαιτίας της τάσης επιτάχυνσης της Γης, ίσως κάποια στιγμή θα απαιτηθεί ένα αρνητικό εμβόλιμο δευτερόλεπτο, ώστε να συντονισθούν με την περιστροφή του πλανήτη μας. Τα εμβόλιμα δευτερόλεπτα δεν έχουν πρακτική επίπτωση στην καθημερινή ζωή, αλλά είναι πολύ σημαντικά σε πεδία όπως η αστρονομία, η πλοήγηση, οι διαστημικές πτήσεις, τα υπολογιστικά δίκτυα κ.α.
Την απόφαση για τα εμβόλιμα δευτερόλεπτα λαμβάνει η Διεθνής Υπηρεσία Περιστροφής της Γης και Συστημάτων Αναφοράς (IERS) που εδρεύει στο Παρίσι.
Διαβάστε ακόμη:
- Καιρός σήμερα: Έρχονται λασποβροχές και 25άρια – Πότε θα καθαρίσει η ατμόσφαιρα από την αφρικανική σκόνη
- Σαλαμίνα: 17χρονος ακρωτηριάστηκε από κροτίδα – Έχασε τρία δάχτυλα
- Εκλογές ΗΠΑ: Ο Τραμπ πουλάει Βίβλους με 59,99 δολάρια
- Θωμαή Απέργη: Νοσηλεύτηκα μετά από αλλεπάλληλες επιληπτικές κρίσεις που είχα