Σήμερα (05/04), ο Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «έχουμε φθάσει κοντά στο τέλος αύξησης των επιτοκίων», μιλώντας σε συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Στη συνέχεια, εκτίμησε ότι η χώρα βρίσκεται κοντά στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. «Η ελληνική οικονομία και και οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν από μία μεγάλη κρίση, τρία μνημόνια και αυτό μάς έκανε καλό. Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ικανοποιητική ρευστότητα», σημείωσε.

Όσον αφορά τις ασφαλιστικές εταιρείες, ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι μπορούν να διαδραματίσουν διπλό ρόλο στον μετριασμό και τη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Ως διαχειριστές κινδύνων, αλλά και ως επενδυτές, που κατευθύνουν τα κεφάλαιά τους σε δράσεις που συμβάλλουν στις κλιματικές πολιτικές, το μετριασμό και την προσαρμογή.

Για την ιδιωτική ασφάλιση, επεσήμανε πως η πανδημία, καθώς και οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές, ανέδειξαν πέρα από κάθε αμφιβολία το έλλειμα ιδιωτικής ασφάλισης των Ελλήνων καταναλωτών. Κυρίως, όμως, ανέδειξαν ότι αυτό το έλλειμμα εν μέρει μόνο οφείλεται στις δικές τους προσωπικές αντιλήψεις για την ασφάλιση.

Οφείλεται κατά βάση σε μία αδυναμία του κράτους να αναγνωρίσει την ιδιωτική ασφάλιση ως μέσο προστασίας από οικονομικές επιπτώσεις που συνεπάγονται προσωπικοί ή επιχειρηματικοί κίνδυνοι, και μάλιστα συμπληρωματικό, και όχι ανταγωνιστικό, των υφιστάμενων κρατικών και κοινωνικών μηχανισμών», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Κίνητρα για ιδιωτική ασφάλιση

Όπως ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, είναι ευπρόσδεκτη η θέσπιση κινήτρων που θα διευκόλυναν την αύξηση του –μέχρι σήμερα– χαμηλού ποσοστού ασφαλιστικής διείσδυσης που χαρακτηρίζει την Ελλάδα σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του κ. Στουρνάρα:

  • Η ιδιωτική ασφάλιση είναι σε θέση να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας.
  • Η αντιμετώπιση των προκλήσεων συνοψίζονται στη λέξη «εμπιστοσύνη».
  • Εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών προς την αγορά ιδιωτικής ασφάλισης, ότι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες προστασίας τους με καινοτόμα και αποδοτικά ασφαλιστικά προϊόντα και βέβαια, με φερέγγυο τρόπο.
  • Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι έτοιμη να συνδράμει στην Πολιτεία όποτε κληθεί, είτε σε επίπεδο συμβουλευτικής είτε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της.
  • Η αναβάθμιση του ρόλου της Ιδιωτικής Ασφάλισης τόσο στην οικονομία, όσο και την κοινωνία είναι «μαραθώνιος» που απαιτεί επιμονή και αντοχή.

Διαβάστε ακόμη: