Ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών από ισραηλινά στρατεύματα, τα οποία φαινομενικά δεν γνώριζαν ότι είχαν πιάσει έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς της χώρας.

Η εξόντωση του Σινουάρ φαίνεται ότι έγινε την Τετάρτη και χθες γνωστοποιήθηκε. Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος, τα οποία, όπως είπε, έδειχναν τις τελευταίες στιγμές του ηγέτη της Χαμάς πριν σκοτωθεί.

Γιαχία Σινουάρ: Οι τελευταίες του στιγμές – Καθισμένος σε μια καρέκλα, με το πρόσωπό του καλυμμένο

Στο βίντεο ο Σινουάρ εμφανίζεται τραυματισμένος καθώς κάθεται σε ένα ερειπωμένο κτήριο. Καθισμένος σε μια καρέκλα, με το πρόσωπό του καλυμμένο, φαίνεται να προσπαθεί να πετάξει ένα αντικείμενο στο drone, ίσως ένα κομμάτι ξύλο.

Τους τελευταίους μήνες της ζωής του, ο Σινουάρ πιστεύεται ότι σταμάτησε να χρησιμοποιεί τηλέφωνα και άλλον εξοπλισμό επικοινωνίας που θα μπορούσε να επιτρέψει στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες να τον εντοπίσουν.

Πιστεύεται ότι κρυβόταν στο τεράστιο δίκτυο σηράγγων που έσκαψε η Χαμάς κάτω από τη Γάζα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αλλά πολλά από αυτά αποκαλύφθηκαν από τα ισραηλινά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι, δήλωσε ότι το ισραηλινό κυνήγι του Σινουάρ τον είχε οδηγήσει «να συμπεριφέρεται σαν φυγάς, με αποτέλεσμα να αλλάζει πολλές φορές τοποθεσία».

Ο θάνατος του Σινουάρ αποτελεί τεράστιο πλήγμα για τη Χαμάς. Ο στρατιωτικός διοικητής της οργάνωσης, Μοχάμεντ Ντέιφ, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στις 13 Ιουλίου.

Γιαχία Σινουάρ: Πώς τον σκότωσε ο ισραηλινός στρατός

Ο ισραηλινός στρατός, με τρεις λέξεις, επιβεβαίωσε τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ. «Εξουδετερώθηκε. Γιαχία Σινουάρ» έγραψαν οι IDF στο Χ.

Σύμφωνα με τη Haaretz, οι στρατιώτες έγιναν στόχος πυρών από ένα κτίριο, με αποτέλεσμα να ανταποδώσουν τα πυρά. Τα ισραηλινά στρατεύματα χρησιμοποίησαν στη συνέχεια μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να εξετάσουν το κτίριο και εντόπισαν τις σορούς.

Γιαχία Σινουάρ: Ποιος ήταν ο «αρχιτέκτονας» της 7ης Οκτωβρίου

Ο Σινουάρ γεννήθηκε το 1962 στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιούνις στη Λωρίδα της Γάζας και ήταν μέλος της γενιάς των ηγετών της Χαμάς που συμμετείχαν ενεργά στην πρώτη Ιντιφάντα (1987-1993).

Ο Σινουάρ εντάχθηκε στη Χαμάς κατά την ίδρυσή της το 1987 και γρήγορα ανέβηκε στην ιεραρχία. Σπούδασε στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας και από νωρίς ενεπλάκη σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Στην πρώτη Ιντιφάντα έπαιξε ηγετικό ρόλο, κυρίως στην οργάνωση της πτέρυγας ασφαλείας της Χαμάς, γνωστής ως Majd, η οποία ήταν υπεύθυνη για την καταστολή εσωτερικής αντιπολίτευσης και συνεργατών του Ισραήλ. Αυτή η εμπλοκή τον οδήγησε να θεωρείται ένας από τους πιο αδίστακτους και σκληρούς ηγέτες της Χαμάς.

Το 1988 συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές για τη συμμετοχή του σε τρομοκρατικές ενέργειες και τη δολοφονία Παλαιστινίων που θεωρούνταν συνεργάτες του Ισραήλ. Καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος το 2011 ως μέρος της ανταλλαγής κρατουμένων για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ. Η επιστροφή του στη Γάζα σηματοδότησε την ανάδειξή του σε κεντρική ηγετική μορφή.

Μετά την απελευθέρωσή του, ο Σινουάρ συνέχισε την άνοδό του στην ηγεσία της Χαμάς και το 2017 εξελέγη ηγέτης της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, αντικαθιστώντας τον Ισμαήλ Χανίγια που μετακινήθηκε στη γενική ηγεσία. Η ανάδειξή του αντικατοπτρίζει τη στροφή της Χαμάς προς μια πιο στρατιωτικοποιημένη ηγεσία.

Ο Σινουάρ ήταν ο εγκέφαλος πίσω από πολλές από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023. Η βίαιη φήμη του και οι ακραίες του θέσεις τον έκαναν στόχο του Ισραήλ, το οποίο προσπάθησε πολλές φορές να τον εξοντώσει​.

Διαβάστε ακόμη: