Δεν χωρεί αμφιβολία ότι το 2ο κύμα της πανδημίας βρήκε τη χώρα απροετοίμαστη. Η κυβέρνηση επαναπαύτηκε, αδράνησε, πιάστηκε στον ύπνο. Ειδικά τα αρμόδια υπουργεία που αναλώθηκαν σε μόνιμα επικοινωνιακά παιχνίδια χάνοντας την ουσία. Ούτε ΜΕΘ δημιουργήθηκαν, ούτε προσωπικό αρμόδιο προσελήφθη, ούτε έγκαιρες αποφάσεις ελήφθησαν, ούτε τόλμη και πυγμή υπήρξε! Μόνο επικοινωνιακά παιχνίδια στα οποία αναλώθηκε και η κυβέρνηση με τα μιντιακά της εξαπτέρυγα. Όμως την ιστορία δεν την γράφουν ούτε τα φίλα προσκείμενα ΜΜΕ ούτε οι φίλοι δημοσκόποι, αλλά τα γεγονότα, οι πράξεις και οι παραλείψεις.
Και σήμερα η κοινωνία την ώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας χτυπά αλύπητα, είναι αγανακτισμένη. Και η αγανάκτηση τώρα εκδηλώνεται πολύ έντονα. Γιατί πέρα από το υγειονομικό σκέλος, υπάρχει μια οικονομία υπό κατάρρευση και μια κοινωνία ισοπεδωμένη και εξαθλιωμένη, από τους αυτοαπασχολούμενους μέχρι τους ξενοδόχους! Με την κυβέρνηση να καλείται να επιλύσει το μέγα δίλημμα της ισορροπίας μεταξύ υγειονομικής κρίσης και οικονομικής κατάρρευσης! Όλα τούτα, σε συνδυασμό με την έκβαση των Ελληνοτουρκικών συγκροτούν ένα σκηνικό βαθιάς κρίσης!
– Το εμβόλιο, τα αναπτυξιακά προγράμματα
Κι όμως σε όλη αυτή την περιπέτεια υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ. Από τη μια το εμβόλιο που αργά ή γρήγορα μέσα στο επόμενο έτος θα δώσει τέλος σε αυτή την πανδημία και από την αλλά τα αναπτυξιακά προγράμματα των 72 δις. που μπορούν να δώσουν πνοή στη χώρα και την οικονομία. Αρκεί τα προγράμματα αυτά να τα αξιοποιήσουμε, να τα απορροφήσουμε και το αποτέλεσμα τους να διαχυθεί στη βάση της κοινωνιας και όχι των λίγων, των εργολάβων , των προμηθευτών, των νταραβεριτζήδων. Αυτό είναι το στοίχημα.
-Τέρμα στο κομματικό κράτος και την διαπλοκή
Η ευκαιρία που διανοίγεται μπροστά μας είναι μοναδική. Ειδικά μετά από τέτοιας έκτασης πανδημία και οικονομική κρίση. Η Ελλάδα κινδυνεύει αυτή την ώρα να γίνει Μεξικό! Μια χώρα με λίγους πλούσιους, στην ουσία μεγιστάνες και ολιγάρχες, πολλή μεγάλη διαφθορά σε όλη την έκταση του δημοσίου τομέα και τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας εξαθλιωμένη. Όπως η κόρη του Θεοδωράκη…
Τα 72 δις του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να αλλάξουν τη ΡΟΗ των πραγμάτων. Αρκεί ότι γίνει να γίνει για το καλό των πολλών και όχι των λίγων.
– Τέρμα, ΟΧΙ!
Όχι έργα για τους εργολάβους, έργα χωρίς αντίκρυσμα για την κοινωνία, χωρίς έσοδα, χωρίς κυκλοφοριακά φόρτη, χωρίς επίπτωση στο ΑΕΠ όπως ο Ε65 και η σύνδεση με την Σαλαμίνα. Όχι έργα με τους όρους των εργολάβων και τις τιμές που θέλουν οι εργολάβοι!
Να σταματήσει το παιχνίδι των επιτροπών, των μελετητών, των υπερτιμολογήσεων. Τέρμα οι νταραβεριτζηδες, οι λομπίστες στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, οι ενδιάμεσοι! Ναι στα ΣΔΙΤ αλλά οι επενδυτές να βάζουν λεφτά, όχι όλα στους ιδιώτες όπως ήθελε ο Κικίλιας με τα νοσοκομεία!
Τέρμα οι ανίκανοι υπουργοί, το κομματικό κράτος, οι κολλητοί και οι ημέτεροι που ορέγονται κάθε λογής προμήθεια ή διαγωνισμό! Και το οβάλ γραφείο αν και ως αρχική σύλληψη ήταν εξαιρετικό, στην πράξη απέτυχε για πολλούς λόγους και αιτίες που θα αναλυθούν στο μέλλον.
Για να μη γίνει η Ελλάδα Μεξικό, πολλά πρέπει να αλλάξουν. Από πρόσωπα, υπουργούς, διοικήσεις ΔΕΚΟ, μέχρι νοοτροπία και συμπεριφορές!
Η πανδημία σαρώνει, κόσμος πεθαίνει, η οικονομία καταρρέει, η κοινωνία εξαθλιώνεται, η ελπίδα υπάρχει, το αύριο μπορεί να είναι καλύτερο! Η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα …